berita

10 Perangai Orang Baru Kahwin Yang Buat Korang Rasa Nak Muntah

March 17th, 2015 | by Ai | 31 comments
23.9K
reads
1.5K
shares
Gaya Hidup

embarrased

Jangan salah faham, ini bukan artikel yang ditulis disebabkan perasaan cemburu yang menebal. Tapi lebih kepada rasa meluat yang tak dapat dibendung lagi. Haha, gurau je!

Tapi kami percaya ramai yang pernah alami situasi pelik dan agak sukar untuk diterima akal macam ni. Orang lain pun berkahwin juga, tapi tapis-tapislah sikit kemesraan suami isteri tu. Bak kata orang, hal suami isteri lagi manis kalau tak ditayang untuk tontonan umum.

Bagi yang belum pernah terkena, jaga-jaga dengan situasi di bawah ni ya?

1. Muat Naik Gambar Di Instagram Setiap 1 Jam

giphy

Boleh pula dia buat ala-ala dokumentari dan kongsikan apa yang dia dan suami lakukan sepanjang hari secara terbuka di Instagram. Proses dia lebih kurang macam ni:

Upload gambar baru bangun tidur sebelah suami –> tunggu sejam –> selfie sarapan dengan suami –> tunggu sejam –> shopping groceries dengan suami –> tunggu sejam –> cuci kolam ikan dengan suami –> tunggu sejam –> “Terima kasih encik suami sebab belikan pisang goreng. Dah lama mengidam” –> tunggu sejam –> Battery died. Tenang sebentar.

Yeah, you have to stop.

Funny-Gifs-3-2

2. “Lihatlah Dunia, Kami Pasangan Paling Sweet…”

tumblr_inline_njkfudqZuK1r5fivc

Geli tahu? Hahaha! Walaupun ramai yang puji bahawa koranglah sweet couple of the year, tapi itu tak bermakna korang boleh update status jiwang dan cheesy untuk pasangan korang setiap masa. Kan lebih elok kalau bersederhana.

tumblr_inline_moq0xcLIDo1qz4rgp

3. Bagitau Menu Masakan Untuk Suami Setiap Hari

1_gif

Buat-buat tanya kawan di Facebook atau Twitter idea resepi baru untuk pikat perut suami. Itu belum lagi yang masukkan gambar lauk-pauk di Instagram dengan caption, “Alhamdulillah, selesai masak untuk suami tercinta. Menu hari ini: siakap tiga rasa, ketam bercili, sayur tak ada sebab suami tak makan sayur.”

Amboi, ni sebenarnya nak menunjuk skill pandai masak kan? Halus sungguh cara dia.

d6d3ab7ba445ea66c90ab51427ef37cb

4. Asyik Cerita Pasal Suami. Boringggg!

50237-katy-perry-ellen-gif-AOXP

Mentang-mentang dia seorang sahaja yang kahwin dulu berbanding kawan lain, bukan main galak lagi dia bercerita sampai 5 jam lamanya. Mesti dia fikir cerita dia paling best. Padahal, dalam hati kawan-kawan dah menjerit nak suruh dia senyap.

Shutup

5. Tak Habis-Habis Suruh Kawan Kahwin Cepat

My-Big-Fat-Greek-Wedding-Get-Married-Make-Baby

Orang yang baru berkahwin ni biasanya masih mabuk asmara lagi. Semuanya nampak indah dan sempurna di mata mereka.

So, disebabkan rasa sayang kat kawan-kawan, dia pun suruh si kawan kahwin cepat supaya boleh merasa indahnya perkahwinan bersama-sama. Tapi dia tak sedar, banyak benda akan berubah dalam masa 5-10 tahun akan datang. Nasihat kami, jangan kahwin sebab terpengaruh dengan kawan.

6. Asyik Nak Berkepit 24/7

get_a_room

Sampaikan bila ada perjumpaan keluarga pun si suami dan isteri tak boleh nak berenggang. Psstt, janganlah tunjuk sangat kemesraan tu depan orang tua. Diorang lagi banyak pengalaman, tapi rilek je.

7. Bermanja Depan Kawan Tanpa Segan Silu

2S-Scott-Disick

Ini memang meluat. Dah la ajak kita keluar makan sekali, tapi dia laki bini dah macam belangkas, mata tak lepas pandang masing-masing. Lebih baik balik je.

8. Tak Nak Keluar Jumpa Kawan Lagi

7335967

Dulu sanggup keluar sebulan sekali tengok wayang dengan bestfriends. Tapi sejak kahwin segalanya berubah.

Alasannya suami tak izinkan, tak biasa keluar tanpa suami, sibuk uruskan rumahtangga dan macam-macam lagi. Okay, yang ini melibatkan tanggungjawab seorang isteri mithali. Jadi, kita kena faham.

When-someone-edits-a-commentpost-to-say-FRONT-PAGE-OMG-this-is-my-most-upvoted-thing-ever-Imgur

9. Tiap-Tiap Hari Terlajak Tidur

anigif_enhanced-buzz-2056-1395037588-8

Kenapa terlajak tidur? Hanya mereka sahaja yang tahu.

10. Berbual Dengan Suami/Isteri Di Facebook

rs_485x275-140805102051-tumblr_m5iflnLJmJ1qhuhu0o1_500

Okay yang ini kami mungkin takkan faham sampai bila-bila. Dah kahwin dan tinggal serumah kan? Tapi kenapa perlu lagi berbual berdua wall-to-wall di Facebook macam jejak kasih? Fahamilah wahai pasangan suami dan isteri, ini bukan sweet.

Ada juga perangai laki bini macam kat bawah ni. Kita punyalah risau takut diorang ada masalah besar, tapi sebenarnya tak ada apa pun. Ceh!

5a2519cc706117ea87fa81e59d0dcee5445b773a84109a1be959abab4965f5b8

Agak-agaknya kalau kawan atau adik-beradik korang yang berperangai macam ni, apa yang korang buat?

31 Comments

  1. kaki tabur says:

    tag la kat kawan2 korg kat fb tu yang perangai macam ni…

    • tanjatboboi_surprisedelivery says:

      Boboi rasa memang setuju artikel ni.. Lepas ni Oh bulan kena buat ‘Perangai Orang Belum Kahwin Yang Bagai Nak Rak Macam Dah Kawin”…. Hahha

  2. cecitececite says:

    Mmg win punye artikel! Hahaha…aku suke2..sbb kawen ni bknnye indah setiap ms..tol x? Getik aku dgn org yg br kawen n mencapub sane sini.ade gak insan yg x tau malu tangkp gmbr katil honeymoon konon die sorg je berhoneymoon.motifff??ms cousin aku kawen last year,aku sound tepat je psl bende ni sbb ade bende yg ko kene simpan suami isteri waima ko ni open minded person.

  3. wewewewe says:

    ha…sehari dua blh la semua wangi…ko tgk bila anak dh keluar sorang…bila dh sampai usia perkahwinan 3 thn…5thn dan 10thn…korang rasa wangi lg x?

  4. lola says:

    Hahahaha. Admin butthurt. Antertu/ andartu kerrrrrr.

  5. sofia says:

    awal2 mmg la wangi.tgu la ada anak..haa baru tau..salah sorang mesti start jd selekeh punya.haha.betul sgt admin ooi.

  6. princessizz says:

    Nice article… ????

  7. princessizz says:

    Nice article :-)

  8. Whatever says:

    artis pun ada mcm ni.meluat pun ada.mcm dia sorg berlaki.salah satu lisa.tunjuk loving bagai.semua nk ditunjuk nye.nama panggilan manja pun nk citer.semua org mcm tu kot klu dh syg.yelah baru 3 tahun wangi la lagi.tggu la 5 6 7 8 9 10 tahun..

    • diva says:

      a’ah betul. lagi paling geli sampai aku unfollow, kakak si dafi gay tu. si nina ngan jovian tu. macamlah org hadap nak tengok laki dia tu. hensem pun tak. geli lah! muka gay gitcheww. selalu jer post video baby gay dia tuh. meluat

      • Whatever says:

        aku nk tgk klu dh ganyut nnt dia nk post video baby gay dia tu.xblh byg dh kertu nk mengedik depan kamera lg.agak3 sweet ke lg?

      • qis says:

        aku setuju. sebenarnya bila aku baca article ni automatically terbayang depa tu. ekkkk!

  9. Anonymous says:

    THIS!!! I couldn’t agree more! So annoying wehh. Bukan terasa, tapi menyampah. Awal perkahwinan memanglah semua sweet. Cer tengok 2, 3 tahun pastu. Setiap kali nak upload gambar “sweet” bosan jugak weh.

  10. cikfai says:

    hahaha….ade…ade…ade kawan perangai gini…so annoying…24 jam lah ko nk bercerita pasal kebahagiaan rumahtangga yg kau baru bina tu kt fb…meluat…mcm dia sorg dah kawen…pastu siap ckp kt aku, jgn tunang lame2 and so whatever…rase mcm nk balas balik, bile nk dpt anak…kang sentapp pule…haila…senyap2 sudah…

  11. Joyah says:

    Kawan Aku dulu mase da Nk kawin, bukan Lagi die sound Aku “ko smpi bile Nk single? X kan la Nk mcm ni smpi bile2..Aku da Nk kawin, dpt yg halal”. Sakit betul ati Aku, sbb Aku pon Nk kawin tp belum ADe rezeki Lagi.. Blm smpi setahun kawin, da mengadu menyesal kawin. Tu lah, x Pyh Nk citer mcm best psl spouse ko pastu sakitkn hati org lain.. Nti ko yg mendapat bahagian, org kutuk ckp org jahat plk.

  12. imah says:

    Macam kes artis sorang ni laa..dulu masa baru mula2 kahwin dan dia preggy bkn main citer kat majalah yg kalau suami dia blk berlatih bola dia akn kejar suami dia utk cium ketiak.

    Hey perlu ke benda2 rahsia rumah tangga pun nak citer kat org. Akhirnya bercerai.

  13. mojo says:

    masa masak sama2.upload vid kat fb.makanan usah cakaplah,pagi,petang,malam..ada je kat fb.Memang ujud golongan cam nie.

  14. Anon says:

    Aku ada je kawan mcm ni, tpi xla kesah sgt..dorang tgah bahagia biar la, aku tumpang happy jgak tgok kwn2 senang..lgpun FB dia lantak dia nk upload apa. Kalau aku plak yg no.6 & no.8 tu mmg kena kat aku, hehe pasni akan kurang2kan la terutama yg no.6 tu, yang no.8 tu mmg xdpt la sebab keluarga mmg priority aku hehehehe, tp tak la smpai lupa kwn n buat kwn terasa.

    • mohd shanaidi says:

      assalamualaikum maaf sbb bukan nak ckap sya alim x.. mungkin awak lagi mulia dari saya.. sya cari jugak yang org nak comen no 6 ni.. pada sya kekalkan.. sampai tua.. sbb tu sunah.. bukan kata pasal bkepit.. tapi mesra suami isteri pegan tgn.. gugur dosa2 kecil.. org skrang tebalik.. dosa dicari masa couple.. syg2.. pgan tgn.. tpi bila dan tua, ko jalan dpan aku jln belakang.. pangil xda syg2 dah(ko,aku) knapa nak cgah2 dan geli2.. masa x halal.. x geli pulak.. islam galakan.. jdi berkepit lah pegan lah tngan.. smua tu pahala.. tpi jgn lah melampaui batas di tempat awam..

      • anak udin says:

        sy stju ngn encik mohd noshaidi ni.. xsalah tnjuk mesra kat public tp jgn smp over suda.. stakat pegang tgan somi ister,naik kete tlg bukak kan pintu tuk isteri,bg sy mmg la slalu nk digalakkan. syg nye org kite ni awal2 kawen je,beria berkepit..2 3 tahun kawen ilang da mesra semua. konon malu ngn anak2. sy respek kat abah sy da umor 71 thun ni.. dr muda smp ke tua, romantik sgt ngn mak sy..jalan2 kg naik mtr mak pegang pinggang.. g pasar malam,jalan pgg tgan..depan kitorg ke,cucu die ke, die mmg pggil mak ‘syg’..smp cucu die pun pggil nenek die ‘yayang'(sbb pelat).. my husband slalu ckp parent sy comel.. tp jiran sy ckap abah ngn mak xsdar diri da tua nak romantik2(kes jeles la tu,hahaha)..

  15. hantu longkang says:

    eh eh br td masa aku benti dekat trafic lite aku tgk cermin nampak kapel dalam kete belakang dok bergesel-gesel pipi..euwww menyampah tau..

  16. admin jeles ke says:

    Admin..pernah kawen x?bg je la chance dkt dorg tu..awl2 je pun dorg mcm tu..cube tumpang gembira kwn2 tgh hepi?awl2 trasa gak annoyed..tp bile pk balik..tu rezki kwn kite sndr..tumpang hepi..insyaAllah hepi tu dtg kt kite blk…at least dorg dh halal..dah kawen…cer admin buat entry psl kapel y 24/7 tunjuk sweet? Dorg tu lg la hai..dh la haram..lg la annoying

  17. haha..entry yg berguna kali ni

  18. aku says:

    Tak ubah macam Zarema bini Aidil..gi tu let lagak nya. Uwekkkk

  19. Maria Firdz says:

    Doakan je lah mereka bahagia… Hmmm… :-)

  20. Nur Athirah says:

    Saya ada kawan yang baru sahaja mendirikan rumahtangga. Memang secara jujurnya sebelum ni apa sahaja yang diceritakan mengenai kehidupan berumahtangga dia dan suami saya menjadi pendengar setia dan turut tumpang gembira. Tetapi, hampir beberapa bulan selepas berkahwin sampai sekarang, dia masih bercerita @ update boleh dikatakan setiap hari tentang menu-menu yang dimasak untuk suami tercinta atau menu baru yang dipelajari. Setiap hari juga apabila berjumpa atau ada masa terluang, dia akan bercerita mengenai perihal suaminya itu dan ini walaupun kadang kala waktu kami sedang keluar makan @ sedang makan. Kalau waktu rehat tu sejam maknanya sejamlah dia akan bercerita mengenai perihal suaminya. Kadang kala saya pun hairan bila melihat dia sering berwechat, berwhatssap, berbalas komen di fb dan sebagainya lah dengan suami sedangkan dirumah mereka boleh dan ada ruang berbicara yang lebih efektif iaitu dengan berhadapan. Keadaan tu memberikan tanggapan negatif pada saya yang masih belum berumahtangga ini mengenai kehidupan selepas berkahwin yang seolah-olah komunikasi secara lisan antara suami isteri tu akan hilang dan yang lebih terserlah hanyalah komunikasi di alam maya dan melalui gajet sahaja.

  21. lol says:

    couldnt care less pasal point yg lain, tp yg berbalas comment kat fb tu mmg tak boleh nak terima la, kdg kdg pergi holiday dan next to each other tp comment kat fb this and that, why do u have the need to post in on fb? kenapa tak just say it to each other right there and then, bukan ke lebih meaningful that way, kalau nak share gamba tu tapela, tp yg nak kene comment mcm sorang kat sini sorang kat hujung dunia, tak faham kenapa kene tulis kat fb, padahal ade dlm satu bilik yg same, mungkin tgh lie down next to each other, bukan ke lagi sweet kalau tgh honeymoon dgn husband dan hp off dan letak dlm handbag, mcm ade something nak prove to everyone. pelik la. then again manusia ni mmg pelik pon.

  22. hann says:

    at least dah kawin dorang buat semua tu, dari yg xkawin, perangai dorang kalah yang dah kawin..

  23. Palat says:

    Burit tok mu pukimak babi….

  24. maya says:

    aku ada kawan yang tiap hari update masak apa untuk suami then tag suami msk apa hari ni.masa belajar aku tgk nerd je.pas kahwin rasa annoying pula.

    aku ada kwn lg sorg sllu story apa dia buat dgn suami sampai suami pecahkan bisul kat tmpt sulit pon nk dikhabarkan kat fb. cerita suami shampoo rambut dia bagai..unfortunately jodoh tak lama. setahun lbh je hbgn bertahan.pastu terus post psl kerja je. cerai sudah.

    yg plg annoying ada member baru kahwin n bunting pelamin siap call mmbr lain yang dh kahwin tp blom dpt baby tnya dah ada isi ker belum?

    kat sini aku cuma nk ckp fb tu mmg engkorang punya. tp tak semua yang baca sebaik baik hatinya. mgkn ada yang menyampah dan tpacul kat mulut dia menyampah ngn korang leh jd doa tu.mana la nak tahu kan.so simpan-simpanlah sikit romantika di amo korang tu.tak perlu nak show off sbb malaikat ada catat rini kau pegang tangan hubby ko maka dptlah kau pahala
    pd pndgn aku orang yang banyak post ni kdg-kdg mrk ni insecure. mrk post utk ttp kelemahan diri.mgkn mrk tonjol mrk romantis dlm satu side lain mungkin mrk ni kurang dpt perhatian dr suami/isteri.so slh satu cara nk trk perhatian mcm tulah. tp bg aku yang kira baru kahwin gak ni bahagia tu biarlah kongsi ngn orang yang terdekat je dh cukup. awal-awal kahwin mmglah happy tp later kau tak tahu tuhan bagi ujian apa pada kau.so aku ngn suami mmg watlek wat peace je.kami ambil pgjrn tak payahlah nak show sgt sbb kami pon tak tahu ujian apa tuhan bg pd kami kelak.

  25. puan isteri says:

    Jeles ehhhhhh.. x pe paham.. ????????