berita

6 Perkara Yang Korang Annoyed Bila Tengah Batuk. Biar Betul No 5 Tu!

June 22nd, 2018 | by Bieha
Kini Trending

Kalau korang perasan, cuaca sekarang ni selalu tak menentu. Sekejap panas terik, sekejap hujan lebat. Memang tak dapat diduga betul.

Bila berlakunya perubahan cuaca ni, kesihatan kita pun mula la terganggu. Demam, selesema, pening kepala, sakit tekak dan batuk memang antara penyakit di musim panas ni.

Antara semua tu, batuklah yang paling annoying sekali. Haa..jom baca antara perkara yang orang selalu annoyed bila tengah batuk. Korang pun macam ni ke?

Bila batuk sekali dengan sendawa

Ishh.. tak senonoh betul! Siapa pernah macam ni? Bila batuk ni, nak makan pun susah. Baru suap sikit makanan ke mulut, dah terbatuk-batuk. Paling kelakar, ada yang sampai tersembur sebab batuk punya pasal. Kesian kawan kat sebelah. Huhu..

Lepas tu pulak, bila da makan kenyang-kenyang, confirm rasa nak sendawa. Tu yang ada sampai terbatuk sekali sendawa tu!

Bila tengah batuk teruk tu, nak cakap pun susah!

Siapa setuju perkara ni paling annoying bila jadi? Tambah-tambah kalau tengah hang out dengan kawan atau bercakap kat phone. Yela, bila melepak, haruslah ada sesi membawang sikit. Tapi, bila tengah batuk tu, nak bercakap pun susah. Baru cakap sepatah, dah batuk teruk. Potong betul la!

Sama jugak kalau tengah cakap kat phone, sampai orang yang call kita tu tak dapat tangkap langsung apa yang kita nak cakap. Bertabah jelah orang yang call kita tu..

 Tak dapat join member pergi karaoke. Alaa..tak dapat nak nyanyi!

Siapa yang kaki karaoke tu mesti boleh relate. Dah plan dari minggu lepas ni nak pergi karaoke ramai-ramai. Kawan nak belanja pulak tu. Tiba-tiba, batuk lah pulak. Siap pakej dengan sakit tekak sampai tak keluar suara pulak tu! Melepas nak menyanyi free. 

Terliur tengok orang lain minum minuman berais..

Yang ni paling seksa! Cuaca kat Malaysia ni dah lah panas terik, so, bila dapat minum minuman sejuk tu, memang heaven lah. Lagi best, kalau dapat makan aiskrim. Pergh!

Tapi, kalau kita sakit tekak atau batuk, memang kena lupakan sekejap la makanan sejuk dan minuman berais ni. Yela, nanti makin teruk pulak batuk tu. Jadi, mampu menitis air liur jela tengok orang lain minum ais dan makan aiskrim..

Bila batuk kuat, sampai terkentut. Haha!

Eee..tak senonohnya! Siapa yang pernah buat ni mesti tak mengaku kan. Paling sakit hati bila tekak kering dan gatal, seksanya! Batuk pun mulalah menjadi-jadi. Punyalah kuat batuk sampai terkentut. Haha!

Yang lagi sadis, ada yang batuk sampai terkencing. Yang ni selalunya bagi orang yang dah berumurlah.

Batuk kuat menyerang, langsung tak boleh tidur malam!

Bila batuk kuat, tidur memang confirm terganggu! Mana taknya, bila datang rasa gatal tekak tu, memang macam nak terkeluar anak tekak meneran batuk. Aduhh..seksa betul!

Sekejap duduk, sekejap baring. Manalah nak tidurnya kan!

Rimas kan bila batuk, tekak pun jadi tak selesa!

Sakit tekak dan batuk memang boleh buat kita jadi tak selesa. Aktiviti seharian kita pun boleh terganggu. Haa..apa kata korang cuba Nin Jiom Pei Pa Koa!

Nin Jiom Pei Pa Koa dirumus khas dari madu, bahan-bahan semulajadi dan 14 jenis herba tradisional Cina untuk melancarkan sistem pernafasan, sekaligus melegakan sakit tekak dan batuk. Rasanya pun sedap tau!

Haa..bila batuk menyerang, jangan lupa ambil sesudu Nin Jiom Pei Pa Koa untuk membantu melegakan ketidakselesaan di tekak korang. Selain tu, ia juga membantu mengurangkan kahak dan rasa perit di tekak dan dada. Barulah boleh tidur lena! Nak lagi senang, Nin Jiom Pei Pa Koa juga ada dalam bentuk gula-gula di dalam paket dan juga tin tau! Lagi senang korang nak bawak ke mana-mana. Mana lah tahu tiba-tiba sakit tekak, makan je gula-gula herba Nin Jiom Pei Pa Koa ni, confirm lega!

Make sure Nin Jiom Pei Pa Koa selalu jadi peneman korang dikala batuk ok!

Most Read Today