berita

Abah Dah Tak Ada – Kisah Sayu Rakan Tak Sempat Jumpa Bapa Untuk Kali Terakhir.. Sebak!

August 10th, 2017 | by Arini Saleh | 15 comments
77.9K
reads
19.5K
shares
Kini Trending

Bukan senang nak menerima hakikat kehilangan orang tersayang dalam sekelip mata. Lebih-lebih lagi jika kita berada jauh di perantauan.

Mendapat lebih 2000 retweet di twitter, lelaki ini kongsi kisah sedih rakannya yang tak sempat pulang ke kampung berjumpa jenazah bapa. Sebak!

Cerita sedih rakan terima panggilan dari kampung

Abah tak sedarkan diri

‘Abah aku dah meninggal dunia Ash’

Tak sempat sampai Kelantan jumpa arwah

Hanya dia seorang tak sempat jumpa

sumber : @ashrilnizamm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

15 Comments

  1. mama4a's says:

    aku plk yang nanges.. zaman blajaq ni satu zaman yg indah & sgt berharga xpecially bila kita ada kawan2 yang mcm kt cerita atas ni..

  2. Lebai Miang says:

    berteraburnya..

    • yang mengajar says:

      aku dah agak dah orang mcm kau ni akan muncul utk comment..acah2 hebat konon..lantak dia lah nk tulis lagu mana…

  3. to those who may concern says:

    just one one language when doing story threading. easier to understand.

  4. joe says:

    Adoiila.. aku xtau nak nangis ke gelak.. campur baur perasaan aku ni..

  5. aku says:

    al fatihah tuk arwah ayah kawan die..ini la di namakan sahabat..smg Allah memelihara kamu smue anak mude

  6. mama says:

    adoi..english kau berterabur dik…grammar semua ke laut. hancus betul

  7. along says:

    sabaq la dik, doakan ayah banyak2, doa anak yang soleh.
    its happen to me.
    belajar kat sabah first year,ayah meninggal malam jumaat, tak sempat jumpa arwah ayah, flight pagi jumaat sampai awal dekat senai, tapi orang lupa nak amik aku, arwah kebumi jam 10,..
    masa kat hostel tak nangis, aku masih relex cool siapkan asigment, kemas barang2 aku, tiket kawan belikan, housmate suma dah pakat nangis sedih, aku dah x de air mata, kat airport sebelum fly kawan2 yang hantar paksa makan aku tak lalu dah, dalam flight aku nangis tak berhenti, ak ngaji sambil nangis,sampai kampung aku tak nangis dah, aku acah2 kuat, aku sampai, imam tengah baca talkin, aku nampak adik2 aku nangis, tapi diorang kesat air mata cepat2 bila nampak aku, balik umah mak aku nangis, nenek aku nangis, aku cool lagi, petang tu aku pergi kandang tengok lembu arwah, aku nangis kuat-kuat dekat kandang..
    nak bagi otak ni hadam betul2, yang ayah dah meninggal, dah tak ada atas dunia…

  8. manusia says:

    terpaksa bace stangah , lpas tu stop .. untuk kekalkan supaya tk nages sb bace dpan kawan2 aku .. habis kan stgah lagi kat dalm bilik . nagis teruss?

  9. Ezarul says:

    Adoi! aku memang alah dengan bahasa rooojaaak ni, bikin sakit kepala nak memahamkan ayat dia. tolonglah kalau tulis tu, tulis dalam satu bahasa, jangan dicampur-campurkan dengan bahasa lain. kalau inggeris, inggeris semua, tak payah nak campurkan dengan bahasa Melayu, Tamil, Mandarin.. apa-apapun, salam takziah buat sahabat dia. aku doa roh ayahnya ditempatkan bersama-sama dengan orang-orang yang soleh, aku pun pernah rasa bila kehilagan orang yang tersayang, lebih-lebih lagi orang tu ayah kita.. Al-Fatihah

  10. says says:

    TULIS SATU BAHASA JE LAAHHH! SEKURANG2NYA UNTUK 1 AYAT PENUH. XDE MOOD BACA. PENYUDAH CERITA, YE BAPA DIA MENINGGAL, DIA TAK SEMPAT TENGOK. TAMAT.

  11. Orang marah says:

    Yang menulis dia. Yang cita dia. Yang baca tapi tak faham gi mampos. Bodoh apa? Dia cita dengan emosi bangang bangang buta huruf semua. Eh aku plak yang bengang dengan bangang2 semua ni. Tak suka baca tak payah tengok bodoh.
    Buat adik, bertabah lah ya. Ini ujian allah buat awak. Tunaikan hajat ayah adik ya. Semiga persahabatan ni kekal. Amin.