berita

‘Acik Boleh Diam Tak?’ – Ibu Tergamam Bila Rakan Anak ‘Sound’ Suruh Diam Dalam Group Whatsapp

August 11th, 2017 | by Shafika | 17 comments
37.9K
reads
3.5K
shares
Kini Trending

Tugas mendidik anak menjadi semakin mencabar pada zaman serba moden dan berteknologi tinggi ini. Tambahan lagi dengan wujudnya media sosial yang kadang kala disalahgunakan golongan remaja.

Seperti perkongsian wanita ini, dia rasa kecewa dan terkejut dengan sikap remaja yang baru berusia 12 tahun sudah berani melawan. Bayangkan disuruh diam di dalam group whatsapp hanya kerana perbincangan mengenai pelajaran. Memang berani betul!

Beraninya suruh aku diam

Mengapa biadap?

Sumber : Sya Shamira

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

17 Comments

  1. lulz says:

    ya Allah bebudak je pun… takkan la nk gaduh ngan bebudak Puan? tgk jam 11.20 pm ptt pun bdk sekolah rendah tdo awal…. u too… childish

    • Anonymous says:

      Pakcik.. makcikkk..sebab budakla yg kita kene ajar dr kecik..kalai dh dr kecik kurang hajooo.. dh besar nanti?? Ke pakcikk or makcikk xkisah kalau jd pada makcik or makcikkk?? Jangan sentap plak nanti.

      • oldschoolmakcik says:

        Bebudak je pun. Hmm, melentur buluh biar dari rebungnya. Memang cik puan ni membebel jam 11.20 malam. Betul la dah lewat. Tapi adab berbahasa tu tak kira la awal ke lewat ke tetap kena bersantun. Yang muda santuni yang tua. Itu kita panggil adab. Saya rasa dia bukan nak highlight yang dia membebel tu tapi nak highlight yang tak berbahasanya budak yang reply whatsapp dia. I can feel the hardest raising child nowadays.

        • rebunglasgt says:

          sbb pada aku perkataan biadap tu terlalu berat la bagi yang beumur 12 tahun.. sdgkan org dewasa umur nk senja pun mcm tak cukup ajar jgk… pd aku si Puan ni terlalu emosi kot… kalau la die betul2 matang, tegur secara baik.. face to face…motip upload kat fb bagai??? nak bagi pengajaran pun bkn begitu caranya

          • Budak2 Memang KurangAjar says:

            memang budak2 kurang ajor sebb tu g sekolah …yg orang tua g layan whatasp dgn budak2 apasal….bodohhhhhhh

    • DSARA DAMAI JIJIK..MAKIN BYK YG HARAM2 KAT SINI..PENJAJA2 HARAM MAKIN BERSEPAH..CUCI PINGGAN MANGKUK TEPI JALANRAYA BODO OTAK BANGKAI. says:

      Leh jadi PM satu hari..berani..bagus bagus. Yg mak2 bebel2 dlm group mlm2 buta buat apa?!! Jgn kata anak, bapak pn leh meroyan kalau fon bini sibuk nenyalak2 masa nak peluk2 kat katil.

    • Kepala hotak ko childish says:

      Bebudak jer pun?dah jd org tua bru kau nk bengang ke?
      Budak skrg dgn bahasa n perangai….
      Klu blom jd mak lg mmg xkan rasa.akak tu da ckp kan mcm mn dia pantau n selama ni diorg borak psl apa…bc la btul2…bkn die trus sound…
      Ikut dia la cara dia didik anak..setiap org ada caranya…nnt ko ada anak ko suka ke org tegur cara ko didik anak2 mcm mn?please la use ur brain…ke ko pun xde adab mcm bdk jgk?
      Ni bkm childish…ni moronnn tahap dewa maharaja…

  2. makpak says:

    mkck tu nk update status psl gduh dgn budk2..mak sapa la tu..free sgt mkck tulis pjg2 mmg ptut la budk2 tu sound ahhaha..

  3. makcik says:

    Mak sape la ni? Kesian anak dia. Dia nak anak dia 24/7 belajar je. Ni jadi kes byk “tired brain” kt Universiti ni. Time kt sekolah kena push itu ini, kat U nnt jadi bengap. Pastu sebab belajar je 24/7 nk jwb interview pun takut2 sebab dari kecik diajar belajar je.

  4. apa punya turr says:

    Amboi mak cik ni.. Komplen anak orang bukan main lagi.. Len kali jgn bagi anak berkawan ngan sesapa pun.. dok jer kt rumah..

  5. Momi says:

    Lawak betul budak2 sekarang, selamba je sekolahkn org tua2. Betul..tak sopan tapi budak mana tak geram kalau org2 tua join group pastu pot pet tak kena gaya. Bengang lah budak tu. Dh la blk sek mak pak dh pot pet kt rumah. Haha. Berpada2 nk join group anak2 nih. Nk pantau pun agak2 lah.

  6. nana says:

    nak bebel dlm wa tak yah la memalam. otak mn otak. nk bincang antara parent pon direct wa je la. penting sgt ke bg bebdk ni wa? zaman aku, zaman parent, zaman atok aku sekolah dulu tak de wa pon. elok je, kerja sekolah tiap2 mlm mak aku check, result exam mak aku tak pernah miss amik tau. mak aku lg la kerja shift bkn selalu ada kt umah tp prihatin je. mak bapak zaman sekarang dh makin sembam.

  7. Mr Brain says:

    Lain kali Acik bagi pelempang terus soran sedas, anak Acik si balqis tu pun tak terkecuali, dia Acik bagi 2 das

  8. kaki tabur says:

    makcik bawang mmg cepat sentap ke….

  9. pemerhati says:

    ” Acik xpe lah acik dh x sekolah” …hahaha..xblh blah punya ayat..xyah la bg tekanan kt budak2, kita sbg orgtua kena fhm budak2 skrg byk tekanan. Lg yg nk join grup dgn budak2 tu xprlu kot…kan dah sentap…

  10. Budak pn ttp kena jg adap says:

    Tp bahasa budk tu mmg kurang ajar pn…korang yg sokong budk tu pn msti suka kurang ajar dgn org tua kn

  11. melan says:

    Peliknya baca komen yg menyalahkan ibu yg tegur bahasa anak-anak gen z ni.. nampak spt tak pernah berurusan dgn anak-anak zaman mencabar ni.

    Saya seorang guru dan terpaksa hadap grup murid yacg pelbagai ni saban tahun. Even if kita left sejuta kali sekali pun, ada jgk yg akan invite n sudahnya stay la dlm grup tu sampai hujung tahun. Murid bertukar kelas, grup pun sepi. Cuma ada segelintir murid yang sgt hormat guru akan buat group baru dan invite certain people sahaja yg manager grup tu nanti cikgu pun senang hati je sbb muridnya BERAKHIR.

    Isu IBU td dikatakan ‘membebel’ around 11+p.m. ganggu murid nak tidur la stress byk belajar la… That’s all bullshit. Ha tengok keluar dah bahasa yg cantik. Nak menggambarkan bahawa ada certain murid ni burung hantu jgk. Bila cerita pasal artis, cerita pasal hang out, cerita pasal boys/girls, gossiping and what not sampai ke subuh pun boleh. Klu penat study sekali pun, takkan lah sampai bahasa dgn org tua pun tak boleh nak fikir mana OK mana tak. Klu anak tu kuat study, bahasanya in shaa Allah terjaga. WA.

    Yes, they are just 12yrs old. Tp itu bkn alasan utk kita biarkan anak-anak dgn cara mereka.. kita sebagainya guru setiap hari ingatkan murid. Selebihnya terpulanglah pd didikan parents at home. So if the child punya behavior mcm something wrong, there must be something wrong dgn cara dia dibesarkan.

    Ibu tu pn bukan sengaja nak viralkn ISU ni. So stop blaming a concern mother.