berita

Ajak Video Call & Minta Gambar Badan – Guru Praktikal Terima Mesej ‘Lucah’ Dari Pelajar

August 11th, 2017 | by Faezah | 6 comments
20.1K
reads
288
shares
Kini Trending

Sebagai seorang guru, pasti ada pelbagai cabaran yang perlu ditempuhi. Bukan senang nak melayan telatah pelajar yang pelbagai, oleh itu kesabaran yang tinggi perlu ada.

Seperti kisah ini, seorang guru praktikal meluah rasa kesal dengan perangai seorang pelajarnya yang agak keterlaluan. Berani betul dia mengajak cikgu sendiri buat perkara tak elok!

Hormat sebagai cikgu

Sikap berani pelajar sekarang

Ajak cikgu video call

Bukan sahaja diganggu dengan perbualan mesej di whatsApp, malah pelajar tersebut juga pernah mengajak dia untuk membuat panggilan video. Oleh itu, ibu bapa perlu memantau aktiviti anak-anak mereka untuk mengelakkan perkara sebegini berterusan.

Sumber: Muhamad HafidZol Ejoy

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

6 Comments

  1. Mintak smpang laa says:

    Allahuakbar..bdak skrg btul2 mlmpau.aku tgk kt sklh bdak pompuan xde adab,trkinja2 mcm gatal batang.

    • Annastasiah says:

      setuju budak2 sekarang makin melampau. kalau yg ada install game “mobile legend”,,bole tengok cara budak2 sekolah skrg chatting d global..sikit2 cakap yg lucah2,,nak itu laa ini laa..semua nya budak2 lelaki..

      2 kali saya kena dgn budak skola n diploma..dorang add so saya accept sbb tujuan utk jadi team sekali skala dlm game tu.tiba2 private chat nak minta kena layan. allahuakbar apa nak jadi dengan budak2 skrg.saya unfriend n block player tu lepas soal selidik umur dan bagi nasihat.

      kalau ada adik2 atau anak2 kita yg kecil yg main game tu and tbaca benda kotor mcm tu kan x elok.pantau2 laa anak2 atau adik kita yg main game tu..takut ketagih oral s*ks.

  2. Nijah says:

    Ya Allah gini ke budak prempuan skrg? Budak sekolah ni. Malunya. Malu.

  3. sykrn says:

    to be honest saya juga seorang guru praktikal lelaki, dan tgh praktikal skrg and bru2 ni budak drjh 4 prmpuan tunjuk fuck dkt sy .. amat mlampau & gatal. yg lain pulak tanya saya dah ada calon ke belum. pastu sy tny la calon ap??? alaa calon tu…calon isteri. wajarkah soalan itu dikeluarkan sms sy sdg mengajar subjek AL-QURAN? yg tjuk jari tu pun time sy ajar subj Al Quran.. mohon ibu bapa jgn trlmpau protect anak anda. hanya di skolah sajalah peluang utk dididik anak anda menjadi manusia. salah step dkt sini, susah. melentur buluh biarlah dari rebungnya.

  4. Momi says:

    Bebudak ppuan zaman ni sunat tak agak2 nya? Kot la parents terpengaruh islam liberal… Ke diorang ni terlebih zat protein yg galakkan sel2 berhubung terlebih cerdik sampai otak pun advanced terlebih. Saya sbg parents mintak la sama2 kita jgn lepas pandang anak2. Jgn terlalu oercayakn mrk 100%. Kena ada rasa syak juga supaya terhindar dr benda2 gini. Kawal la mrk sementara dibawah jagaan. Biarlah org kata kita control anak dr kita esok tak terr control nangis sesal!

  5. Minah Karan says:

    Kesian mak ayah. Tanggungjawab sebagai mak ayah ni memang berat. Kadang2 tu mesti mak ayah pun serba salah. Bila ambik tau dan pantau, pun anak2 remaja ni memberontak kata mengongkong. Bila diberi kebebasan, disalahgunakan. Kadang2 tu mak ayah dh bagi cukup didikan agama, dapan mak ayah pijak semut tak mati, solat cukup 5 waktu, mengaji c tinggal, tapi bila nafau menguasai diri, macam2 boleh jadi. Pokok pangkal, janganlah disalahkan keluarga 100%. Mak ayah ni pun ada masa tak boleh nak pantau anak2 24jam. Rasa dah dijaga dengan baik, tapi bila dibelakang ada je yang perangai x sangka2. Jadinya, kenalah lebih berjaga2. Walaupun sy sebenarnya tak setuju cikgu ni viralkan perbualan ini sbb sebenarnya cikgu2 terikat dng integriti dan kerahsiaan, tapi sekurang2nya bila dia pos gini, mak ayah dan masyarakat lebih aware dng ‘penyakit’ anak2 muda sekarang.