berita

Aku Ditipu Abang K-Pop! – Duit Gadis Singapura Hilang Lebih 40 Ribu Ringgit Dek Kasihankan Kisah Sedih Jejaka Korea

July 11th, 2017 | by Hanis Aliaa | 13 comments
17.9K
reads
2.7K
shares
Isu & Kontroversi

Seorang wanita dari Singapura berkongsi kisah di mana dia telah ditipu lebih 13 ribu dollar Singapura (RM40 ribu). Dia telah ditipu oleh seorang jejaka muda berusia 20 tahun yang berasal dari Korea Selatan. Pada awalnya, lelaki itu menceritakan kisah yang kononya sedih. Mangsa yang kasihan nekad untuk pinjamkan wangnya kepada suspek.

Berhutang dengan hampir semua rakan.

Saya ada cerita menarik untuk saya kongsikan di sini. Seorang lelaki Korea yang bernama Kwan Soon Ho, Taylor (nama Kristiannya) adalah “Orang Yang Dikehendaki” di Korea Selatan sekarang. Kedua-dua Pegawai Polis Korea dan Pegawai Imigresen Korea sedang mencari dia kerana dia tidak hadir dan tidak mahu sertai latihan ketenteraan Korea Selatan (di Korea, melarikan diri dari latihan tentera adalah sesuatu kesalahan besar) dan dia juga ingin meninggalkan negaranya, ketika saya berada di kampung halamannya di Incheon, Korea Selatan, dia juga merompak saya dan mencuri wang tunai 3,000,000 won (SGD $ 3,750) dalam dompet saya dan sekarang lelaki ini telah melarikan diri. Di Singapura, saya telah meminjamkan SGD $ 10,000 kepadanya kerana dia berbohong kepada saya, dia perlu menjalani pembedahan jantung dan hati, dan dia juga memberitahu saya dia perlu melangsaikan hutang rakan-rakan Koreanya, Saya telah memeriksa dengan rakan-rakannya, tapi satu sen pun Kwan Soon Ho tak bayar kepada kawan-kawannya. Dan mereka membuat laporan polis terhadapnya di Korea. Tahu tak? Saya tak boleh cakap dan faham bahasa Korea dengan baik, ibu bapa Kwan Soon Ho adalah orang yang bawa saya ke balai polis minta saya untuk buat laporan polis dan menyaman anak mereka sendiri. Ibu bapanya juga belikan saya makanan, bawa saya tinggal di apartmen mereka. P / S. Malah di Incheon, kampung halamannya sendiri, tak ada orang yang menyukainya. Dia tak ada kawan di Incheon kerana dia berhutang hampir semua kawannya dan dia mempunyai banyak bank, hutang kad kredit yang perlu dibayar. Dia berhutang kira-kira 200,000,000 won di Korea. Dan sekarang dia mencuri 3,000,000 won saya dan dia hilang dan ingin melarikan diri dari negaranya. Sekiranya ada yang melihatnya di Korea, Singapura atau di mana-mana sahaja, sila hubungi dan laporkan kepada pegawai polis Korea dan pegawai imigresen dengan segera di +82 032-363-6802 atau +82 032-541-3863. Bantu saya like dan share dengan orang lain. Terima kasih.

Suspek yang dicari kerajaan Korea Selatan.

Kredit : Adebelle Luna Lee

13 Comments

  1. kiki says:

    umur 30 ker 20 tahun ni ????
    di Korea umur 30 tahun baru kena pergi latihan ketenteraan…

    • Ian says:

      kat sana dua kali kena pi military service tu umur 20 dgn 30 tak silap

    • Ray says:

      Dependss larr usually yg umurn30 tuh mcm artis or pelakon…tp usually kat sana ada jerr yv umur 20 buat latihan tentera b4 masuk U

    • Ray says:

      Military service is mandatory for South Korean males between the ages of 18 and 35. Korean military service ranges from 21 to 24 months depending on the branch. Army, Marines, and conscripted policemen serve 21 months, Navy serves 23 months, and Air Force serves 24 months

    • Anonymous says:

      Sebelum 30 kena pergi. Bole pilih umur berapa nak pergi. Kalau tak pergi kena penjara

  2. hmmm says:

    dia ni menipu umur ke atau menipu pasal kena pergi latihan army ? bukan ke umur 30 baru masuk latihan army ? aku layan kpop aku tahu lah… lelaki yang lahir tahun 1987 (30 thn) tahun ni memang kena pergi latihan army.

    • Ok says:

      confirm jantan tu tipu umur sebenar dia…. x kan polis nak menipu pulak dia lari dari latihan tentera. umur dia sebenar 30 tahun or maybe 31 years old.

      • pelik nyer says:

        X pun perempuan Singapore tu menipu. Kantoi bab lari dari latihan tentera…sedangkan umur baru 20 tahun… latihan tentera aper nyer.. 30 baru masuk latihan tentera. Lepas tu macam mana boleh lepas pemeriksaan airport korea & singapore kalau itu passport fake & dikehendaki polis ??????

    • Ha says:

      Actually dorang dah boleh pegi military dari range 18-30 mcm tu. Please google it up some info before bashing people ?

    • Lol says:

      Lyan kpop tpi ko pny basic knowledge hancur.
      Xsmestinya masuk 30 baru p tentera.
      Duiiii.. ko ni klau d tny psal kmentrian2 d malaysia ni konpom ko fail gara2 kpop mu tu dikkk..
      Suda2la dgn kpop tu arr. Sad.

  3. Moda says:

    Tu la makannya,penangan jejaka ala kpop. Hikmahnya, pd insan2 yg kurang kasih sayang tu,hati2 lah nk kesiankn org.

  4. nana says:

    ingat laki je kena senang kena tipu dgn pompuan cantik, pompuan pon senang kena tipu dgn lelaki hensem. adoi tlg la berakal ckit. tak boleh nk simpati dgn org bodoh.

  5. kak non says:

    di korea ramai ank2 muda pilih masuk army pada umur 30′ sbb kalau pda umur 20′ diorg nk kje n bljar. ade je yg snggup msuk army pda usia muda iaitu 20′ lpas hbis skolah. mgkin yg ni dia actor dri kecil or dia lebih pikirkan mase dpan dia dri skarang. ye lah kalau tetibe kawin sebelum 30 diorg dah tkyah pikir nk tnggl wife selama 21 bulan. huhuhu.