berita

‘Buat Lawak Bukan Maksud Bodohkan Orang’- DJ Station Radio Popular Buat Pasangan Ni Gaduh Kerana Prank Call

April 19th, 2016 | by Ash Nordin | 34 comments
17.7K
reads
515
shares
Kini Trending

PRANK

Boleh dikatakan setiap radio station di Malaysia ni ada satu segmen prank call, dimana dj radio akan buat panggilan rawak kepada seseorang dengan tujuan berjenaka. Kita sebagai pendengar kalau dengar orang kena prank memang gelak tak ingat. Tapi tak dapat bayangkan orang yang kena prank tu. Dia punya panas… Fuh tak ingat!

Terbaru, seorang pendengar radio dengar satu prank call salah satu radio yang popular di Malaysia ni. Baginya, ia merupakan gurauan yang keterlaluan sehingga boleh buat orang gaduh. Nak tahu apa sebabnya? Baca ni..

‘Over sensitif sungguh’

Screen Shot 2016-04-19 at 12.27.09 AM

‘Kalau tak aku sepak kau kat sini’

Screen Shot 2016-04-19 at 12.27.27 AM

‘Tolong la jaga sensitiviti orang..’

Screen Shot 2016-04-19 at 12.27.37 AM

Sumber: Facebook Nur Nabila

The following two tabs change content below.

34 Comments

  1. anti era says:

    era..!mmg mcmtu laa.dr pg sampai malam,merapu ,dj syok sendiri..dah la x best..mmg patut bubar je stesen radio era ni.

    • ketumbar says:

      mula dulu suka dengar era fm.. lagu pun best2..bila dgr part prank call tu rasa xminat. sampai je segmen tu trus tukar siaran lain.. terus terang menyampah.. rasa mpbodohkan orang pulak. part gelak kuat2 tu.. rasanya xlawak pon dia p gelak kuat sgt.. plis..buat 1 perubahan yg positif.

  2. Bawang says:

    Pelik kan era ni. Dari dulu lagi dah macam ni, lagi-lagi bila dorang tukar dj ke Shahrul Shiro, Tauke dengan Dina tu. Kalau orang tak marah dorang provoke sampai marah. Mengamuk ngamuk. Kau ingat lepas kau kata kena Sate lah apa lah, keadaan dorang okay ke? Dalam radio boleh lah dorang cakap, takpe, gelak-gelak. Lepas letak phone? kau rasa apa jadi? Fly fm buat krappi call relax je. Takde nak org marah marah. Org pun enjoy je. Prank call bukan untuk marah je, bukan untuk org maki dan ngamuk je. But for fun. So think out of the box. Be creative Era fm. Just please. People keep hating you and you still stick on that level. What a shame.

  3. wadi says:

    Radio ERa is annoying! Sepahtu @Sinar.fm more better.

  4. kaki tabur says:

    ketawa terbahak2 padahal x lawak mana pun..menyampah…

  5. Momi says:

    Org kita ni dh terpengaruh dgn budaya prank ala Barat ni. Tak sesuai dgn adab org kita sbb ianya perbuatan sia-sia, xde faedah. Kalo nk hiburkan pendengar jgn sampai timbulkan marah org lalu.
    Saya pun biasa dengar mrk sate kn org dan ada yg agak keterlaluan.
    Islam x galakkan buat/cakap yg sia2.
    Cari la idea yg berfaedah.
    Org barat/non muslim disana boleh lah main prank ni sbb hidup mrk amal budaya bebas di dunia nih

  6. Khairul says:

    Yang pelik nya radio bahasa barat kat Malaysia ni lagi berinformatif berbanding radio melayu. gelak jer banyak. tin kosong

  7. borosmah says:

    prank call untuk isteri achong sweetchild kan?

  8. serisantan says:

    kalau mcm tu…
    tukr je siaran radio lain
    pasang IKIM stesyen mendidik jiwa..
    Bak kata Prof muhaya..sape tk dgr IKIM gelap masa depan

  9. dora says:

    prank melampau…terikut sgt budaya barat…nak rating je ERA FM ni…

  10. .... says:

    Buang msa ja kakas lgu ney..

  11. band erafm says:

    Era FM mmg x best langsung,,dari sengmen JOHARA sampe la Prank call…better cari bahan yg lebih bermanfaat dari bnda yg mengarut.

  12. Madam Meow says:

    Aahhh..Memang melampau sangat bila dengar…Tak habis2 panggil geng bila nak selesaikan sesuatu bende..Tak sharul tokey pastu dina akan masuk acah-acah jernihkan keadaan..Prank orang sampai situasi jadi annoying gila. Pendengar dengar pon jadi meluat nak mampus. Bingit sangat..Tak tau apa motif dapat kenakan orang dengan cara macam tu. Boleh kira dengan jari sapa yang betul-betul terhibur dengan segmen diorang ni. Huhhhhhhhhhhhhh!Dah boleh tukar dengan segmen lain. Menyampah!!!!!1

  13. mastur says:

    seeloknya tukar ke IKIM fm je .. at least hiburan yg xlagha, tak keterlaluan .. tolong la, kita hidup ni nk cari doa2 bukan kejian manusia..
    saya dh lama beralih ke IKIM, bingit dgr Era dan seumpamanya

  14. Bahadut says:

    Petang-petang jangan lah bukak radio era ni.. bercakap ja lebih, orang balik kerja hadap jam , nak dengar lagu, bukan nak dengar dj bercakap, cakap merapu, gelak sendiri, pekena orang tak tentu hala, gelak kemain lagi, macam lawak sangat la mereka-mereka tu.

  15. tali bakul says:

    Sejak kmunculan era lg aku memng tk minat..hentahlah byk sgt mrapuh

  16. aeiou says:

    Ya allah engkau tingkatkanlah iman kami semua untuk menjadi muslim dan muslimah ya soleh dan solehah.

  17. sakit telinga says:

    Skarg ni johara buat siaran luarr. Wehhh tlg la.. terjerit pekik. Bingitt la wehh. Engko org ingat best ke . Duk buat aktivi luar pendengar mcm org dungu dengr korang gelak jerit pekit. So annoying. Dah 2 minggu aku tukar siaran.
    yg dina pulak x payah la nak bajet2 manja. Gegirl bagai. Geliiiii seyhhhh. Ko bajet comel ke. Gegirl lepas tu ckp nk meleret2 kengkonon manja.. yukssssss

  18. Hamba Allah says:

    Era fm lebih banyak bercakap berbanding lagu. cakap je lebih dah syok sendiri. lepastu banyak iklan. tingkatkan sikit kebaikan tu.

  19. farradheera says:

    time dengar prank yang ni.. terdetik doe kat hati kalau dibuatnya laki tu terus sepak isteri dia naya je..rasa makin lama makin melampau pulak prank yang Era buat!

  20. Kesian says:

    Kalau nak tau… Ada hadits nabi yg x bagi kita umat islam bergurau secara berlebih lebihan. Harap pihak Era Fm boleh cek dgn ustaz yg bertauliah tentang perkara ni. X baik kenakan orang mcm tu… Buat perkara lagha dah satu hal… Pastu kenakan org cmtu pulak satu hal.. Berdosa tanpa sedar… Hurm.. Apa nak jadi dunia sekarang.

  21. x says:

    DJ era kan artis.Artis kan sampah masyarakat…sampah masyarakat kita kena sapu,mcm kita sapu sampah kat kawasan rumah kita.last kita bako.

  22. Usop says:

    Prank Era fm pling bodoh..mmg x jaga sensitiviti umh tgga owg,klu suami die t’lepas ckp cerai ke ape time prank..Era Fm nk tnggung ke.puihhhhh

  23. Wagiman says:

    Budaya bodo makin menular dalam radio hari ni..dulu dj best..bnyk bg info n ilmu..contoh cam dj najman, sazali dan prema..skrg pak lawak n badut menceceh.. dunia akhir zaman.. bile manusia sering tertawa…badut menguasai…neraka tempatmu

  24. bukan dina says:

    dina punya gelak mcm ape je..konon nak suruh org tau tu trademark die kot..

    xde lawak ape pon..ayat penyata semata..purrlisssss!

    • zarazuleika says:

      kaannnnn!!!!!!!!! benda tak lawak pun nak gelak.. sambil cakap pun nak gelak.. annoying sangat!!!

  25. lulu says:

    maaf cakap, DJ2 yang ada kt radio2 nyamuk skrng ni memng yg xde ilmu pengetahuan, adab2 bercakap dengan baik. sepatutnya jd dj tunjukkan contoh yg baik bagi info2 yg bermanfaat bukan sembang merapu cakap yg bukan2 gelak tah apa2, cite yg x klakar dijadikan bahan ketawa. senang buat duit jd dj yg x bertauliah dengan jaja cerita2 bodoh yg x bole digunapakai oleh generasi muda (anak2 sekolah).

  26. Azlanizzuddin says:

    Semenjak halim osman kuar dr era langsung xpernah dgr lg sbb dejay xde kualiti langsung ckp main suka xde info yg berguna untuk pendengar hanya yg ada dejay syok sendiri..

  27. toink says:

    ni mesti yg prank bini ahchong sweetchild aritu.

  28. Bulan says:

    Maaf cakap tapi saya rakyat malaysia bangsa melayu sendiri malu dengar lawak2 bodoh dan cara perbualan dan penyampaian dj2 radio sekian sekian ni. Dj2 ni semua asal tangkap muat je ke diorang pilih? Ke sebab popularity? Provide la kursus2 komunikasi yang betul untuk diorang ni.. alahaiii sedih dengar. Takde infomasi langsung dalam penyampaian. Macam mana nak didik masyarakat zaman sekarang ni kalau telinga selalu disajikan sampah2 macam ni.

  29. siti hasmah says:

    tempat keje aku dulu selalu pasang era. dari pg sampailah ke petang lagu same je. nak tukar saluran tak boleh pulak sbb kena stick dgn one chanel. lagu2 yg baru nak popular pasang byk kali sampai dah jadi naik meluat. adoilahhh. malaysia ni ade banyak lagu tau. iklan pulak usah ceritalah. sebijik macam tv3 punya iklan. lame nakharommm.

  30. jlo says:

    paling krik krik mase nak informkan tu prank semata2. ayat mesti “saya dina nazir, saya shahrul shiro dan saya tauke jambu. kami nak bgtau yang kami dah satekan awakkk” krik krik krik krik krik

  31. jep says:

    penah sekali tu dgr yg dy prank org indonesia. orang tu mane paham pape. terus letak call. aje bingong nak prank pon tgk org le.