berita

Dari 90kg Ke 58kg, Gadis Ini Kurangkan 10kg Dalam Masa Sebulan. Jom Baca!

July 24th, 2016 | by Arini Saleh | 31 comments
370.9K
reads
99K
shares
Gaya Hidup

tips kurus 10kg 1month

Nak kurus dalam masa yang singkat ni bukannya senang,  seseorang tu mesti kena tanam keazaman dan buat sungguh-sungguh. Paling penting diet ikut cara yang betul dan bersenam. Jangan hanya mengomel tanpa bertindak apa-apa.

Macam yang dikongsi adik ni, pergh kitorg memang respect habis! Dalam masa sebulan boleh kurangkan 10kg berat. Memang betul-betul tinggi disiplin dia ni. Haa korang yang nak kurus tu boleh ikut tips daripada gadis ni. Dah kurus makin cantik dan berseri pulak.

Macam mana nak loss 10kg in 1 month! Badan kena detox dulu, penting!

13707546_1069673303122278_4835964662499532126_n

Assalamualaikum,
Bismillahirahmanirahim, hye guys
(90kg-58kg) 32kg

Haaa sebelumm tu nak cakap dulu,, ni BERGANTUNG kepada metabolisma, kerajinan serta disiplin yang kuat tau! Firstly, Loss 10kg in 1 month

1. Kena detox dulu badan tu haaa.. Tahu ke idok berapa tan matrix lemak2 serta tahi yang menapak beranak pinak dekat usus tu?? So! Korang boleh google tau

2. Pengambilan diet seharian yang saya amalkan ni kalau korang nak tukar or untuk bf mom boleh lebihkan Portion protein (better refer pakar dietition dulu)

Pagi: roti 3 keping + greentea
Air suam (wajib ambik mcm2 mana pon)
Sebelum pukul 9 pagi (kalau untuk pesakit kencing manis whole grain bread tau.. Kalau yang memang manis muka dia tu.. Roti gardenia kosong tu jee haa).

Lunch: nasi 2 senduk (sebab orang melayu tulin. Kalau tak makan nasi tak boleh hdup rasa), ayam atau ikan, sayur hijau rebus/ kukus (saya tak suka lauk kari so memang tak ambik, kadang2 kuah kicap jee. Student kan pepaham lah ekonomi macam mana. Kalau duduk rumah request dengan umi nak makan “ikan singgang”. Nii kalau hari2 makan telor goreng nanti jadi sadoo jangan salahkan sis yee.

Dinner: buah epal hijau (ni pon pilihan, kalau lunch tak ambil lagi nasi, saya ambik time dinner, tak lebih pkul 8 malam) ehh plisss,, jangan gatal2 nak makan pizza kaa nugget ka malam2 ni acah2 mat salleh tau.

Ambil 2-3liter air suam sehari, minum greentea dan workout jangan lupa

13707595_1069673333122275_4291123968856073352_n (1)

3. Dalam sehari kena ambik 2-3 litter air suam/day ni wajibalghunoh untuk yang nak loss weight 10kg/month.. Korang boleh google jugak macam mana nak kira brapa liter air untuk diperlukan oleh badan dan cara nak devide tak delah nnti ulang alik tandas je..

4. Saya memang tekankan pngambilan greentea. Bukan kata mnum greentea tak jaga makan, tak senam tuptup turun 20kg. Ehh memang idokkk ler. Dia MEMBANTU meningkatkan metabolisma selain itu dia jugak bantu dalam loss weight. Saya peminat greentea ahmad boleh dapatkan di tesco or aeon atau boleh beli dengan Muhammad Harith Syazwan.

5. Setiap hari koranng WAJIB workout 30min/day untuk prmpuan bolehlah nak zumba. Haaa ni kalau yang keje opis tu mohon buat lebih. Sebab korang kurang bergerak berbanding cikgu. Nurse ke hulu hilir ni..

6. Jangan nak acah2 makan oat, makan biskut, roti, tahu tak sebenarnya semua ni lagi banyaakkk bebanan untuk diproses berbanding ambik nasi. Sooo please!! Refer dietition sebelum buat keputusan tau!

Wajib pantang ais, fast food dan minum air kosong setiap pagi

13690673_1069673489788926_6830284426161616678_n (1)

7. KENA pantang ais, air yang disejukkan, abc, cendol, cool blog, segala mak nenek yang sejuk. Just minum air suam mengikut liter yang badan korang perlukan (whole day)

8. Pantang lah segala fast food macam kfc mcd pizza subway semua tu untuk 3 bulan pertama tanpa ada “treat day”

9. Timbang dulu sebelum mulakan misi. Setiap minggu make sure timbang! Jaga juga emosi tu biar stabil, sometimes dia akan memberi kesan jugak. Kalau genetik jenis obesiti, korang kenalah lipat gandakan usaha. Sebab potensi untuk loss weight 10kg/weeks tu rendah.

10. Bangunnn je dari tido sebelum korang gi toilet, sebelum gosok gigi, teruss minum air kosong agak2 dalam 2-3 gelas (kalau air suam, amaaaat dan sangattt digalokkan) korang boleh search kebaikan minum air selepas bangun tido. Banyak manfaat dia.

Kalau seminggu korang boleh loss cuma 3kg. Janganlah sedihh dulu syg! Kalau 4 minggu dah dapat berape?? Haaa gitu

Satu lagi nak pesan ni, jenis yang tak kuat semangat. Cepat down. Please sayang cari kekuatan kamu. Kalau ada awak tu suami yang ade isteri gemok! Jangan dihina badannya tapi temanlah dia buat zumba or jagakan anak masa dia tengah workout tu! Kan nampak sawit disitu.. Hahahaha

Mungkin ada point yang berulang
Kalau ada point tertinggal maafin yaa
Kalau tak paham direct tanya tau

P/s: kindly share kalau bermanfaat utk awak n ur future

sumber: Alia Amira Rohadi

31 Comments

  1. zahidah says:

    Boleh x sy nk tau cara awk detox mcm mana?

    • aina says:

      cer google..sbb byk cara org buat detox ni.. salah satu gune lemon n beberapa campuran lain..cm serai + madu + halia..

    • ima says:

      senang je beli madu yg x ori 100% pn xpe, kt market byk kalau boleh beli yg gelap warna dia n yg penting ada logo halal, beli yg 1kg tuh, pastu beli lemon segar dlm 5 6 biji, basuh bersih2 lemon tu potong bulat2 x tebal x nipis, letak dalam balang kaca potong semua yg u beli tuh, dah siap letak madu td semua tutup rapat balang tu letak dalam peti ais perap selama 3 hari, minum 2 sudu tiap pagi dgn air suam, insyaAllah dalam seminggu dpt rasa tubuh makin bertenaga..selamat mencuba

      • ima says:

        greentea tu pun utk detox jugak honey kena ambil jugak

      • Ain says:

        1 kg madu dah 6biji lemon? Betul ker campuran tu?

        • ima says:

          mmg i selalu buat mcm tu madu 1kg xbyk pn honey madu tu fungsi dia buat selesa sikit ambik lemon tu kalau xnak letak madu pun xpe perah je lemon dalam mulut…hmmm
          klah malas nak layan klu bt make sure selalu simpan dlm peti ais klu x nt masam babai

      • efa says:

        sis kira xyah isi air dh kew..just letak hirisan lemon n madu jer dlm peti tu then letak trus lam peti ais..cam tu je ek??

    • Amil says:

      Beli clenx tea ada jual kt farmasi. Yg duta dia mila AF tu. Minum tu malam confirm esok berak2. Kalau byk toksin akan ada sakit perut mcm memulas, tp kejap jer. Bila dah membuang terus ok balik. Amalkan minum lps makan, bila toksin dlm bdn dan usus dah kurang nanti kurang la rasa memulas tu. Sy buat atkins and amalkn clenx tea, turun 12 kg sebulan.

  2. bidin says:

    ape kaitan ais dan weight loss?

    • din says:

      Ais cepatkan lemak jadi tepu. Sepatutnya lemak kena pecahkan

    • ima says:

      tu antara tips untuk kurus sebab ramai buat mcm tu n berjaya sbb ais melambatkan pembakaran lemak n buat perut buncit kalau nak sihat n cantik kena la berkorban ni nak kurus tp time makan segala pantang langgar ikutkan nafsu, byk jumpa org mcm ni

  3. zai says:

    mcm mn.nk bahagikan air ya? sy minum air bnyak kt opis, tp xlarat g toilet

    • ima says:

      nak gi toilet pun malas? choiii actually badan besar lagi kena byk air tengok body lah yg penting jgn minum ais n air bergula bergas honey kalau nak cantik sihat kena lah berkorban kalau x org xkan hari2 jogging penat tahu x

  4. ila says:

    Sudu utk nasi tu sudu makan biasa atau sudu nasi? Hahaha

    • ima says:

      nasi makan 1 senduk pun xpe tp klu boleh kurangkan, yg penting jgn makan beserta kuah2 lemak tu semua ganti dgn kuah air je, lauk daging kalau boleh yg bakar or stim kalau nak cantik mcm i kena la berkorban sikittttt

  5. nad says:

    Jom Detox dengan Excel Tea SNE ..
    INFO KESIHATAN SNE : CARA MENGURANGKAN BERAT BADAN DENGAN HANYA MEMINUM EXCEL TEA
    Cara-caranya :-
    1) Ambil satu uncang EXCEL TEA
    2) 1 jam sebelum tidur, Koyakkan 1 uncang Excel Tea,
    masukkan semua serbuk Excel Tea ke dalam jag dengan air
    didih, then satu keluarga boleh minum KECUALI PEREMPUAN
    SEDANG HAMIL
    3) Minum air Excel Tea hingga habis sebelum tidur malam.
    Setiap org minum 1 gelas
    4) Uncang teh yang telah digunakan jangan dibuang,simpan
    jer dalam peti sejuk
    5) Pada keesokan hari, koyakkan uncang teh yang telah
    digunakan dan rebuskan serbuk tersebut. Siap rebus,ambil
    hampas teh dan sapu/gosok pada seluruh muka & badan
    (scrub)
    6) Lebihan hampas boleh juga digosokkan pada rambut dan
    tutup dengan tuala suam (5-10 minit) untuk menyihatkan
    rambut disamping menghilangkan kelemumur
    7) Manakala lebihan air teh boleh dijadikan bilasan mandian,bagus untuk kulit ^^
    **** Jika nak kesan lebih cepat, minum air Excel Tea sekali dgn serbuknya hingga habis (selang sehari)
    Jika diamalkan secara konsisten anda pasti akan merasa keberkesanannya. Excel Tea amat bagus pada tubuh badan anda seperti mengurangkan masalah perut buncit & badan
    akan terasa ringan walaupun telah menjamah makanan yang berat seperti mee, nasi, kek & sbgnya ^^
    Setelah mengamalkan cara minum EXCEL TEA sekali dgn serbuk Excel Tea secara konsisten, selepas 2 minggu mengamalkannya seperti di atas, keadaan bentuk tubuh badan anda akan menjadi bertambah baik seperti masalah
    perut buncit akan mulai susut, berat badan semakin berkurangan, wajah lebih bersih, kulit badan semakin bersih, cantik & anda akan rasa semakin sihat ^^
    Jom dapatkan Excel Tea dari sy sekarang ?.?
    Whatsapp 011-26567393 (nadhirah)

    • No magic pill says:

      Teh SNE ni kan ada sibutramin yang bagi rosak buah pinggang dan hit. Kalau ada simpan spare buah pinggang, hati kat rumah, boleh la pi beli byk2 teh camni. Bukan je kurus, penyakit pun dapat.

  6. Shaf says:

    Sy kje nurse pun xlarat dah nk buat workout lgi. Tapi terlalu letih tuk amalkn diet cmtu. Kdg2 kje nk minum air pun xsempat. Tapi sy naik hmpir 90kg sekrg n susah nk turunkn sebab stress. Macam mane ek. Nk disiplinkn diet tu xlarat. ? Peliknye tu boleh lak bdn sy naik. Ape la nk buat nih.

    • Hawa says:

      1st..jangan stress..itu je..layann je jangan stress..bila stress knape aku gemuk knape aku gemuk..alaaa makin gemukk lagi buat kita makan dgn banyak.2 elakan makan malam, elakkan minum air batu/air sejuk, dgn kontrol air manis dan banyak minum air masak..selamat mencuba..cuba dlu yg ni..ingatt jangan stresss

  7. sue says:

    saya nak tanya…..sarapan roti tiga keping tu….roti kosong….atau boleh di buat roti telur…..sapu kaya…..boleh bg penjelasan

  8. anna says:

    Green tea 0 ke?

  9. Nina says:

    Assalamualaikum sy nk tny kalau amik toti 3 keping roti shja atau boleh cmpur dgn kaya atau tlr rebus..
    Kedua:
    Kalau air kosong yang dingin tu boleh x?

    • ima says:

      telur rebus much better sebab protein, kaya tu manis x digalakkan ambik gula byk klu dlm proses diet honey, air dingin boleh je cuma jgn letak ais tp digalakkan air biasa or suam much better, sebenarnya yg plg penting malam kena jaga klu boleh jgn makan cuma minum air suam byk cuma klu x tahan makan je buah tp elakkan ambil buah yg ada kandungan gula tinggi.

  10. nak kurus lagi says:

    wahhh, seronoknya dah kurus. saya pon tengah diet, baru loss 5kg, memang tak amik ais and caffeine dah. Kadang-kadang saya minum greentea atau teatox untuk tingkatkan metabolisme badan. dulu kurangkan nasi, sekarang memang dah tak amik nasi and makan lauk je. hehehe

    air suam pon dah macam addicted, hari-hari mesti nak. kalau nak beli teatox, boleh check ig : instagram.com/sayaidaydotcom . dia ada jual loose weight teatox dengan skinny leg teatox. heheheh sempat pulak prmote. hahahahaha

  11. cpah says:

    Saya baru jumpa doktor diet kat HTAR. Tak cerita pun pasal ambil green tea bagai. cuma dia kata kalau biasa ambil [email protected] manis 3 kali per hari kurangkan jadi sekali sahaja. tapi exercise yang kena dilipat gandakan.

    • Mysha bunga2 cinta says:

      Hahahaha..btol.nak gelak ni.sbb yg respon kaki +tox2 je.kaki exercise xde komen pun.sb tao cara ni xbkesan lama.control makan n exercises.nak diet kena hepi.jgn pilih diet yg jemu n boley gibab.i turun 20kg,still makan nasi,still minum ais..+weight training.ais sapa cakap boley bekukan lemak.suhu dlm badan kita ckup tinggi sbb tekanan drh yg mngalir.kemon la,buat homework ckit.turunkan body fat,otomatik berat turun.bila berat turun tp bodyfat xturun,itu yg bila makan nak jd cepat gmok balik tu.google okay!!

  12. Lina says:

    1.Air detox tuh kene amalkan tiap hari ke smpoi badan susut di samping green tea n air suam?

    2. Pembahgian cara minum tuh mohon diperjelaskan.sy maklom,air suam 2liter tp green tea brapa liter/day.adakah green tea + air suam = 2 liter atau air suam 2 liter + green tea xx liter = xxxx liter?

  13. lalala says:

    cuba mkn beras mentah, lg cpt turun. satu hari 3 sudu kecil cukup

    • KaryaRatu says:

      Mmg beras biasa tu makan mentah ke atau sejenis beras tu nama beras mentah?

  14. kiahkiut says:

    boleh ke berdetox dengan limau suam tiap2 pagi ?

  15. FieDa says:

    sy sebulan turun 9kg…detox air lemon hari2..x minum air manis n nasi…air/makanan manis mmg kena kurangkan…