berita

Hijabster : Apakah Pilihan Warna Tudung Anda?

May 17th, 2012 | by Ai | 3 comments
123
reads
Hijabster

Memilih tudung pun ada peraturannya tersendiri. Selain dari jenis fabrik,warna juga turut menjadi pilihan yang sangat penting. Terdapat beberapa padanan warna tudung yang boleh disesuaikan dengan warna kulit wanita asia. Antaranya ialah:

  • Bagi yang berkulit cerah warna-warna tudung seperti ungu dan hijau boleh dijadikan pilihan. Wajah anda akan kelihatan lebih segar dengan padanan warna-warna sebegini. Elakkan memakai warna yang gelap seperti coklat muda kerana ia hanya akan membuat wajah anda nampak kusam.
  • Bagi yang berkulit sawo matang pula pilihan warna seperti merah hati,kuning dan oren mampu membuatkan kulit anda nampak lebih cerah. Sebaliknya elakkan memakai warna gelap kerana ia hanya akan membuatkan penampilan anda nampak tenggelam.
  • Untuk wanita yang memiliki kulit yang gelap, sebaik mungkin elakkan memakai warna-warna gelap seperti coklat tua dan hitam. Untuk nampak lebih segar dan terserlah cubalah padankan warna-warna terang dan gelap sekali.
  • Untuk wanita yang berkulit kuning langsat pula cuba gayakan tudung daripada warna-warna tropika seperti biru,merah jambu,oren dan kuning. Tetapi elakkan memakai warna hijau kerana ia akan membuatkan wajah anda kelihatan kusam.

3 Comments

  1. saya says:

    tudung atas paras dada..oh!

  2. taikozzz says:

    “Memilih tudung pun ada peraturannya tersendiri”. Ya, betul. Salah satunya adalah menutup bahagian dada yg tersembul..