berita

‘Orang Kuat Agama Pun Tewas’ – Lelaki Ini Kongsi Punca Utama Disebalik Kematian JongHyun

December 21st, 2017 | by Shafika
K-POP

Berita mengenai kematian ahli kumpulan utama Shinee, JongHyun antara kisah yang tragis pada minggu ini. Walaupun ini bukan kali pertama kematian bunuh diri yang melibatkan artis korea, namun penyanyi ini mendapat perhatian ramai seluruh negara. Ada juga yang menyifatkan rakyat Malaysia terlalu ‘over’ dengan kematian penyanyi K-Pop ini.

Di sebalik kematiannya yang tragis, ini sebenarnya perlu diambil iktibar. Penyakit kemurungan yang dialami penyanyi itu harus dijadikan pengajaran buat semua. Jangan cepat mengkritik sebelum tahu perkara sebenar.

Stress yang tidak dapat disalurkan keluar

Bila saya terdengar berita Jonghyun membunuh diri, agak terkejut juga. Walaupun saya bukanlah peminat tegar SHINee, tapi ada beberapa lagu mereka yang berada dalam playlist saya (“Tell Me What to Do”, “1 of 1”). Tiba-tiba rasa sangat “absurd” dengan kematian seorang pemilik suara yang saya familiar.

Saya pun tak nak over-analyze isu ini. Tiada perlunya keluarkan kajian Emile Durkheim pasal “Suicide”. Saya pernah menulis pasal mengapa kadar bunuh diri tinggi di Korea Selatan. Punca kematian Jonghyun tidak lain stres: stres yang tak dapat disalurkan keluar. Orang Korea (dan orang Asia Timur secara umumnya) dididik untuk “internalize” stres. Adalah “shameful” sekiranya mengadu pasal stres, lagi-lagi lelaki. Itulah yang paling menakutkan: anda perlu memerangi stres secara berseorangan. Dan itu akhirnya membawa kepada kemurungan yang berpanjangan atau “depression”.

Artis K-Pop perlu menjalani kehidupan luar biasa


Orang yang tak tau selok-belok K-Pop ni mungkin akan anggap K-Pop ni main-main je. Tapi sebenarnya majoriti artis K-Pop, terutamanya mereka di bawah syarikat “Big Three” (SM Entertainment, JYP Entertainment, YG Entertainment) perlu melalui kehidupan di luar kemampuan manusia biasa. Bukan saja mereka perlu melalui latihan long hour, malah kalau mereka cedera pun kena teruskan persembahan. Artis-artis K-Pop kalau pengsan atas pentas, patah kaki atau patah tangan tu kira perkara biasa. Lagi menakutkan, kehidupan mereka di bawah seliaan rapi. Tak boleh berkawan dengan sebarangan orang, tak boleh dating, tak boleh pergi tempat yang sendiri nak pergi. Pendapatan diperas. Orang yang kuat agama pun boleh tewas kalau macam ini.

SHINee ni kira antara kumpulan yang paling excel dalam industri K-Pop, dan mereka pula berada di bawah syarikat SM yang paling “notorious” dari segi layanan kepada artis-artis. Jadi boleh jangka apakah jenis kehidupan yang ahli-ahli kumpulan pernah lalui. Jadi tak hairan kerana itulah Jonghyun mengidap kemurungan. Dan perasaan “loneliness” dan “isolated” sepanjang perjalanan stardom itu yang betul-betul membuat Jonghyun membuat keputusan untuk menamatkan hidupnya. Dalam surat wasiatnya, Jonghyun tinggalkan ayat korea. Maksudnya “I was completely lonely”. Penggunaan ayat korea itu menunjukkan betapa seriusnya tahap loneliness yang dilalui.

Nasihat tidak membantu orang yang ada kemurungan

Lihat pada ayat-ayatnya yang lain:
“They told me not to be like that”.
“They told me to figure out why I was hurting”.
“I know very well why. I’m hurting because of me. It’s all my fault and because I’m bad”.

Dari situ kita tahu, Jonghyun sebenarnya pernah mengadu dekat orang, tapi orang lain semua bagi nasihat skema “be strong” “don’t be like that” “come on”. Nasihat-nasihat yang tidak membantu orang yang ada kemurungan. Apa yang mereka perlukan ialah perhatian dan listening ear untuk “fight their demon inside”. Sebelum Jonghyun mati, dia cuba untuk menarik perhatian dengan membuat bising, tapi tak ada orang peduli dia. Mungkin itu yang menjadikannya nekad untuk membunuh diri.

Kematiannya boleh jadi pengajaran kepada kita. Lain kali kalau rakan-rakan kita tiba-tiba jadi semacam memerlukan perhatian, jangan simply brush him/her aside. Kita tak tau sekiranya beliau dilanda kemurungan dan memerlukan bantuan kita. Tak rugi meluangkan sedikit masa dan tenaga untuk layan mereka. You might save a life.

Surat asal JongHyun : https://www.allkpop.com/article/2017/12/dear-clouds-nine9-reveals-jonghyuns-parting-letter-as-requested-by-jonghyun-himself

Sumber : Ayman Rashdan Wong

The following two tabs change content below.

Shafika

Content Champion at Rev Asia Berhad
I'm not fat, I'm just easy to see

Most Read Today