berita

“Panggillah Suami Dia Ni, Semak” – Kisah Di Labour Room Dengan Nurse ‘Mulut Puaka’

November 22nd, 2015 | by Izuan | 98 comments
6.7K
reads
-2
shares
Kini Trending

Nursepuaka1

Selepas pelakon wanita meluahkan rasa bengang terhadap sikap jururawat beberapa hari lalu, seorang lagi wanita menzahirkan rasa sama terhadap perkhidmatan dan layanan yang diberikan oleh petugas hospital.

Artikel Berkaitan : “Tak Sabar Nak ‘Bunuh’ Baby Ke?” – Pelakon Wanita Ini Amuk Dengan Nurse Biadab & Kurang Ajar

Bayangkanlah, ibu mengandung yang terpaksa menahan kesakitan namun petugas disitu seolah-oleh lepas tangan untuk menjaga kebajikan pesakit-pesakitnya.

Sudahlah begitu, layanan yang diberikan juga sangatlah teruk. Siapa yang tak bengangkan?

Bukan Tak Mampu Nak Pergi Private Hospital Tapi…

4

Terbaca kisah org bersalin kt Hospital Kuala Pilah td. Terus teringat pengalaman i bersalinkan Emran kt Hospital Sungai Buloh (HSB). Memang byk negatif feedback pasal bersalin kt HSB dan i pun sebenarnya mmg taknak bersalin kat HSB tapi kuasa Allah kan. Bkn tak mampu nak pergi private hospital tapi bila ingat pesan my mum, kenapa nak bazirkan duit kalau sakit dia sama, baik beli barang baby yg berkualiti. Tambah pulak i keje dgn gov. Lagilah tak payah bayar apapun. I tak faham sesetengah orang tu sampai sanggup berhutang or guna kad kredit utk bayar charge bersalin kat private hospital, bersalin je lah kat gov hospital. Bukan semua gov teruk like HSB. Contoh terbaik is Hospital Ampang, first class okeh layanan dorang!
**Don’t get me wrong. Klu mmg betul2 mampu tu bersalin je lah kt private hospital. Takde sapa halang aih. I am referring to some people yg tak mampu tp buat2 mampu.

Duduk & TIDUR Atas Kerusi Je…Dah La I Ada Slip Disc Menahan Sakit Pinggang Plus Contraction Tu Lagi

1

1pagi 1/9/2015 – At 38weeks, disebabkan ni anak ketiga dan dah turun tanda, i ajak hubby pergi hospital.Hubby pulak sebab takut false alarm, dia ajak pergi HSB sebab tu je hospital yg paling dekat dengan rumah i. I taknak tapi sebab malas nak gaduh, i diam je lah. Sampai je kat PAC hospital, minah mcm bagus kat kaunter tu dah cakap katil takde n expect up to 48 hours utk tunggu katil kalau kena warded. Dalam pukul 5 pagi bila houseman check, dia cakap dah buka 3cm, i cakap i nak pergi Hospital Ampang sebab anak no 1 n 2, i bersalin kat sana. Dia cakap ok tapi kena tunggu pakar pukul 8 pagi. Bayangkanlah dari pukul 3 pagi sampai pukul 8 pagi i duduk kat kerusi tu. Kematu bontot okeh! I yang buka 3cm ni ok lah lg. Ada yg dah buka 5cm pun kena duduk kat kerusi tu lg. I tengok air mata dorang meleleh je tahan sakit. Yang almost terberanak kat kerusi tu pon ada.

Lebih kurang pukul 9 pagi, pakar datang check, dia cakap dah buka 3cm going to 4cm n dia tak kasi balik sbb ikut procedure. I bagitahu dia yg i bkn nak balik tp i nk pergi hospital lain (masa ni mmg nak pergi TMC je sebab tu yang paling dekat). Dia ckp jalan jammed kalau terbersalin atas jalan siapa nak tanggung. I cakap kalau i dah sign borang discharge tu, then bukan tanggungjawab HSB lg if anything hpn to me. So dia mtk houseman discharge kan i tapi sampai sudah nan hado!

Nak dijadikan cerita, my progress was very poor. Jalan ada tapi contraction takde. Bayangkan lah dari masuk sampailah 4/9/2015, kitorang (referringNurazura Ramlilii n few others yang dah jadi kawan sebab admitted hari yang sama) duduk n TIDUR atas kerusi je sebab takde katil katanyer. Cakap 48jam, ni dah lebih kot! Kakak yang uri kat bawah pon kena duduk atas kerusi. Stress wei. Nasiblah hubby tunggu kat luar. So asal pergi kat hubby, i nanges. Dah la i ada slip disc, menahan sakit pinggang plus contraction tu lagi. Mula2 hubby buat tak layan, tp bila i tunjuk gambar kat bawah ni, terus dia pun nanges sama.

Sampailah final day (4/9/2015) i kat PAC tu, datang sorang houseman yang baik n very professional ni, nama dia Dr Amir kot kalau tak silap. Dia cakap dia akan cuba buat yang terbaik n kalau pukul 9 pagi takde progress jugak, dorang akan tolak jugak masuk labour room (LR).

“Panggil Lah Suami Dia Ni, Semak” – Nurse

9 pagi 4/9/2015 – Time tgh tunggu hubby dtg bwk roti canai n horlicks ice, nurse panggil cakap nak hantar pergi LR. I cakap kejap i belum sarapan. Boleh dia kasi i 5minit je pergi makan. ???? Tak sempat mkn, i minum horlicks je then terus doktor pasang branula, i pun masuk lah kat LR.

Salah satu sebab i taknak bersalin kat HSB ialah suami cuma boleh masuk bila dah buka 10cm. Apakah? Patutnya suami lah kena tenangkan isteri masa tgh sakit contraction tu kan! Dah puas i merayu dkt nurse LR cakap yg i nak hubby tp dorang tak layan. So setiap kali sakit, sambil zikir tu i pun nangis2 panggil nama hubby (nak panggil mama, mama dah takde). Last skali dia bagi jugak hubby masuk bila jalan dah buka 9cm tp siap sound, “Panggil lah suami dia ni, semak dah dengar dr tadi dok nak daddy, nak daddy!” Ekeleh… nasib lah aku tengah sakit.

Banyak Yang Mulut Macam Puaka Dari Yang Baik Hati

3

Ada nurse yg baik hati (tapi lg byk yg mulut mcm puaka dr yg baik hati) kat PAC cakap kat i suruh buat surat bertulis kat pengarah dorang. I’ve done that tapi takde reply lg. Hopefully lepas ni akan ada perubahan lah kat HSB. Kesian ibu2 yang nak lahirkan umat Muhammad kena treat mcm PATI. Tidur atas lantai beralaskan selimut hospital je. Serious i sedih!

Sumber : Facebook Khairana Rahman

The following two tabs change content below.

98 Comments

  1. suraya hanim says:

    klu saya dlm stuasi itu,mmg p privte lah.xde kuasa nk duk ats kusi berjam2.sakit nk bsalin lg,skt hati lg,skt mata tgk ramai lg yg ddk d kerusi n tdo d lntai,skit n pdih tlinga lg.mcm2 skit.utk kselesaan x slh buang duit ckit ke privte.simpanan tu pnting utk ksejahteraan hidup.yg lain dlm kes ini mgkin yg btol2 xmampu n tpaksa.jd kita yg ade kmampuan jgn la syg sgt duit.cian misi2.tgh srabut kot misi time tu.xpon br lps gdh ngn suami.tu psl terheret prob d tpt kje..

  2. Balik kampung naik sampan says:

    Lenkali jgn komplen atau buat surat hntr pd pengarah diorg.ibarat mcm x de apa2 tindakan..kalau nk wat report,buat kt aduan pengguna atau mana2 medium yg berkaitan asalkan bukan pd pengarah tpt kita nk adu tu.pengalaman saya,bila buat aduan kt aduan pengguna (kot,x ingat dh sbb dh lama) diorg akan buat siasatan kt tpt tu.last2 sekali pengarah hospital tu call suruh gugurkan kes.sbb nnti kena effect kt dia jugak.sorry la dh report pastu nk buang kes lak.boleh blah…

    • TIpah Kurma says:

      iye ke macam itu??
      jangan buat fitnah atas benda yg tak pasti cik kak…

  3. Puan ilah says:

    Dah sampai masa pihak hospital adakan kuliah agama pd nurse kerajaan. Beritau mereka kerja itu ibadah dan paling penting Mereka di BAYAR GAJI setiap bulan sama dgn pekerja swasta. Kalau rasa nak marah pesakit baik berhenti. Takut gaji awak tidak berkat. Anak beranak makan rezeki tidak halal.

  4. turut simpati says:

    lepas ni takperlu repot dekat pengarah, repot ke media je terus. Bagi diorang pengajaran sikit.

    • mrs pip says:

      pengarah hospital super busy man … dia baca tu complain, tapi utk terus perbaiki keadaan e.g tambah katil, tu mmg ambil masa … kena tunggu budget ada, then mau check ruang cukup atau tidak kalau tambah katil … hospital kerajaan di kawasan bandar ni, design la mcm mana besar pun, mmg sentiasa ada ja shortage of beds … so, sabar byk2 … tapi, nurse2 sekalian pun, tau lah korang stress jaga patient, tapi korg pun byk2 bersabar ya …

  5. Jo says:

    Alhamdulillah… anak sy lahir dkt hsb.. trbaik layanan.. cuma guard jek problem ckit attitude diorg… mungkin masa tu wad bersalin xde heavy patient.. tu yg senang…

  6. KupuKupu says:

    Gov ni mmg bile time nak naik gaji pergh….semua dok menyalak²,pstu bile ada apa² je gov servant la yg menyalak dulu..Tpi keje cam taik..

  7. M says:

    Apsal aku rasa minah ni tokok tambah eh? Aku pun bersalin kat hosp sungai buloh tapi tak adalah pengalaman buruk sgt mcm dia ni. Minah ni dari awal cerita asyik cakap benda2 negatif je. Fyi aku ni doktor, and masa aku nak deliver kat hosp sg buloh, diaorang tak tahu pun aku n suami doktor gomen. Datang2 je kaunter terus staff nurse bagitahu baik2 katil kat wad selalu tak cukup n aku perlu tandatangan untuk mengesahkan yg staff dah bagitahu aku yang aku perlu tunggu lebih kurang 48jam untuk dapat katil in case kena warded. Kena la faham situasi diaorang jugak. Dah katil tak cukup takkan nak paksa kasi cukup jugak. Masa dalam labour room pun staff cakap elok2. Walaupun dah tau suami aku doktor, diaorang cakap still kena tunggu bukaan 9cm baru suami boleh teman. Aku akur jela dah namanya aku datang tempat orang. Tak adalah pulak aku nak demand2 bagi suami aku masuk hanya sebab aku n suami doktor jugak. Last2 suami aku masuk masa bukaan dah 10cm dan tak sempat pun nak tengok baby keluar sebab proses bersalin aku cepat. So in the end suami x teman aku meneran pun. Chill jela asalkan ibu n bayi selamat. Lepas dah habis bersalin aku masuk wad kelas ke 3. Tak rasa pulak nak bising2 paksa bagi masuk wad kelas 1. Kesimpulannya tak payah nak expect lebih dari orang lain. Kau berlapang dada jelah. Kalau semua pesakit pun macam minah tu, habisla tak aman damai dunia. Asyik tak puas hati memanjang

    • Amal says:

      Belom kene kat kau..tu je cternye…lau dg kene baru tau…lau rase2 x leh trjme penglaamn orang doa2 la suguh2 sipaya dpaat merasai penglaman perit orag lain…

      • semah says:

        ACTUALLY…. what u give u get back….
        klau kat gov ni… klau patient byk nau cekadak memang saje je la nak kena maki sbb patient dorang bukan sikit2 anak… so klau ko as a aptient tak bnyak songeh takdenya nurse tu nak berangen… tau la sakit.. sapa beranak yg tak sakit…

        • UTK SEMAH says:

          HAAAA….ni la contoh ayat nurse “semah”…ni la contohnye…ckp xpakai otak kan cik semah…dah itu kije kau nurse…kau kene la terima….kau belajau ape mse amik kursus nurse dlu…?

          jgn layan pesakit banyak songeh?
          nk suh pesakit paham n amik tauberapa pesakit kau rawat?
          gelakkan pesakit yg sakit?
          kije ko rawat pesakit bantu doktor kan?

          nurse ni mmg ade penyakit keturunan..

          (xsemua nurse mcm ni….tp 80% very la terok….20% very la gud…hanya Allah dpr membalasnya…)

    • puterakatak says:

      Kenapa ak rase minah ni berlagak nk show off yg die n laki die tu doktor..setiap perenggan dok mention perkataan doktor.hello cik kak..dh cik kak ngn laki cik kak doktor..kenapa xpergi private je..jgn ckp besar sgt yer cik kak..belum kene ats btg idung lu lg..#bajetperfect

    • Aptb says:

      Aku simpati la kat cerita dia smpai kena duduk atas kerusi tu siksa kot…ko tak kena senang la ko cakap..tapi bab “nak daddy..nak daddy” tu sumpah menyampah kalau aku yg bukan nurse ni pun myampah apatah lagi nurse yg keletihan tu..kalau aku sama2 sakit duduk seblah dia dengar memekak2 nak daddy nak daddy xyah tunggu nurse aku sendiri yg laung suh diam. Anoyying sgt mengada.

      • Kas says:

        Hahaha! Cuma nak komen setuju je dengan part “nak daddy…nak daddy” tu. Bunyi macam annoying & childish.

        • hambaAllah says:

          SAYA BERANAK SPITAL GOV SESROANG.. AGI HOSPITAL MELAKA MANA BOLEH LAKI MASU.. DOK ZIKIR INGAT NAMA ALLAH AJE.. TUH YG SEBAIKNYA.. NAK DADDY2.. GELI BENAU BUNYINYA..HUHU

    • Ntah pape says:

      Aku rasa ko yg poyo.sikit2 ulang laki n ko doc gov.ko yg patut chill.hadoiii hadap sgt la keje doc tu pun.org lain keje lg hebat pun x kalut cm ko nih

    • akubukandokter says:

      Dia marah pasal nurse tu kasar sgt. Kata “semak aku..” cantik betul bahasa nurse tu…

    • Hermm says:

      Gaya ko ni ckp dh nmpk berlagaknye..saudari,x smua org bole nk chill2,time beranak..ko nk tnjuk diri ko hebat la time beranak tu ko leh chill?poyo giler..arap je gelaran doc,tp bodoh tahap level 9999999999999999.noob.

    • DrGigiEvil says:

      Hi M,
      I’m with you on this. The lack of substance in negative replies thrown at you further intensify the public’s ignorence towards the inner struggle facing the public healthcare sectors.

      I would like to quote the author: “Tak faham kenapa orang sanggup berhutang atau guna kredit kad untuk bayar charge bersalin kat private hospital, bersalin je la kat gov hosp”, while referring to those yang ‘tak mampu’.

      My comment: seriously????? Tak faham kenapa????? Ludah ke langit kena muka sendiri.
      For you to come up with an unsubstantial presumption demonstrates how shallow your mentality is. People are at their own virtue to make their own choice, especially when it involves life and death. And they don’t complain. Unlike some people….

      • AkuPunWanita says:

        Agreed. Saya pun bukanlah kaya tapi bila nak bersalin, mmg menabung utk pergi private sbb nak layanan yang lebih baik. Tapi baca pengadu ni siap ‘nak daddy..nak daddy’ mmg annoying sgt. Kalau betul2 mampu (sbb dia ckp bukan x mampu) pergilah private. Ni tak, mulut dia pun boleh tahan jahat siap ckp, “xpaham org sanggup berhutang utk bersalin kt private,xmampu buat cara xmampu” hello sekurang2 org yg ko ckp x mampu tu ada inisiatif nk kurangkan bebanan nurse2 kt spital kerajaan. Sbb org2 yang mampu sangattt mcm ko ni la buat yg x mampu trpaksa baring kt lantai. Lps ni, nk beranak g private Klu nk layanan first class. Boleh suruh daddy ko ngadap dari mula ok so kurang satu patient kt spital nnt. Kalau taknak kuar duit, terima jer la mulut2 puaka spt yg ko ckp tu. Faham?

    • Siti Mariam says:

      Minah tu tak tokok tambah…dia cerita perkara yang hakiki berlaku…jangan bandingkan nasib kamu yang baik dgn nasibnya yang mendapat layanan kurang baik..Allah maha melihat dan mengetahuinya.

    • jijan says:

      Hek ele..entah2 ko ni nurse yg kurang ajo tu…

    • Whatever says:

      Doktor, Tapi sayangnya bercakap tak seperti seorang doktor :) Langsung tak profesional

      • Bintang says:

        hospital ampang is the best!

        • aku la.. says:

          a`a la u all adik i pun bersalin kat sepital ampang..die ckp memng torbaeeekk layanan tak pilih bulu…nnt dah kawin ade rezeki dpt baby,nak pi branak sana la..hahaha sanggup tahan plak ek..mane2 jela kan janji selamat sumenye..n harap2 xditemukan ngn misi2 durjana molot puaka..huhuhu

    • N says:

      Apsal bahasa yg digunakan x mcm doctor? mcm minah rempit punya bahasa je. i dont think doctors speak/write like this. nmpak mcm x educate.

    • izati says:

      Pengalaman. My mom canser thp 2 tapi bila kena kemo, demam dan muntah muntah teruk. Pergi ER hospital goment pun sbb poli tutup. Tunggu nak dekat 2 jam. Ok faham semua sibuk but kenapa bila nurse yg mak dier sakit biasa biasa baru sampai ER terus dpt jumpa doktor. Diskriminasiker? Atau sbb saya nie takder sedara mara sepupu sepipit kerja nurse atau doktor. Kalau sekali kena takper nie 4 kali kena kemo, 4 kali pi ER tapi benda yg sama berlaku. Memandangkan semua org pakai kabel, saya pun nak juga gunakan kabel juga. Bila wat mcm tu barulah dpt perhatian. FYI my mom and 1 also goverment servant but takkanlah nak pakai kabel baru dpt layanan yang baik. Layanlah semua ngan adil sbb kita manusia ada hati dan perasaan. Nurse nie kerja murni tapi kerana tingkah laku seorg dua yg bermulut puaka, rosak nama nurse se malaysia.

    • Laila D says:

      kalau mcm ni lah mulut u sebagai doktor kerajaan .. then u endorsed what she claimed. baca apa yg u tulis pun, boleh rasa berapi2 .. apa salahnya jelaskan baik2, educate people .. mungkin ini yg dikatakan, educated but not learned!

    • DiamDiam says:

      Haha berlagaknye kau. Takpe tengok jelah nanti 1 hari camane.

    • petai hutan says:

      Aku malas nk komen panjang lebar..kalau nak selesa, pi private hospital..anak aku semua dah 3 orang beranak kat pantai hospital walaupun aku bukannya orang yg duit ada pun..tapi aku berusaha bagi keselesaan kat bini aku..tq

    • Mimie says:

      Doctors speak like this ke? You sound very uneducated. I don’t think you are doctor because sgt takbur & your language mcm minah rempit je. Who are you trying to fool? :)

    • mika says:

      uish free sgt rupanye kerja doctor ni, siap blh baca oh bulan, n blh komen lg.. bravo!

    • i hate you M says:

      Berlagaknya kau sket2 nak mention diri tuh dgn laki kau tuh doktor…riak giler dah kau nih? Kalau camtu kenapa kau tak pegi je private hosp bersalin kat sana? Lain org lain lah pengalaman mengandung dia. Tak kena yg teruk2 kat kau lagik,boleh ar kau nak bajet bagus camtuh…poyo!

    • blackmaria says:

      nk tnye nie….kejap kte xtaw korg doctor….kejap kate taw laki ko nie doctor….sbnrnye spew yg nmbah2 cite….klau aq sendiri nurse pown taw ko doctor wat elok2….cube taw ko doctor pastu jahit smpi atas.ape jadi….tue pown nk kne ajar kew….ajet doctor pndai…upenye hahahaaiiiiii

  8. Lilinhati says:

    Actually br ni my Lil sis besalin di gh(tmpt rhsia ok)…yg sambut bby bkn doktor tp nurse2 yg dh be pengalaman..doktor hanya merawat ibu yg kritikal shj…so doktor2 sekalian korang mmg x tau apa yg berlaku di labor room tu ….mulut mmg puaka tahap ga ban…mentang2 x der org supervise nurse2 ni boleh ckp ikut sedap mulut dia tanpa memikirkan hati ibu yg sedang bertarung nyawa dan menahan sakit….better kkm ni ada pakar kaunseling utk nurse2 ni….for attitude n sivik consideration….but adik sy dah sihat….bby pn sihat….tanpa pesakit siapa lah nurse ehh…doktor pn perlu ada ketika besalin supaya ada supervise…..tp doktor sanggup ker?sedangkan ibu besalin itu x der komplikasi…..

    • akutakkecoh says:

      jangan nak salahkan government je kalau diri sendiri pun salah
      1st.. kalau dah tau nak gi hosp ampang, gi je la terus, xyah nak singgah cek dkt HSB dlu. bkn menyusahkan kau je, menyusahkan kakitangan kat HSB and xpasal2 bazir resources utk ko sorg sebab sah2la kene cek lagi sekali kat ampang, membazir sterile glove, disposable set. sblm nak at own risk discharge fikir sedikit bukan senang ok.houseman sah2 xbole discharge sendiri, kena diskas dgn MO, MO lak kene diskas dengan specialist. semua sebab ko nk gi HSB dlu

      2nd. doc tu da ckp dia akan try push ke labour room kul 9 am. asal kul 9 am baru ko terhegeh2 nak makan, pastu konon tak sempat? yang ko semalaman tunggu tu konon tak dpt tido asal tak gi makan derrrr…

      3rd. kalau xde katil, still xde. ko nak wat camne. xkan nak masuk kat ward duk atas lantai. tolong faham. plus, ko sendiri dah noted sebelum dtg kan

      • ..o.. says:

        y disiarkan di sini hanyalah separuh dari apa yng ditulis oleh puan tersebut.. dkat fb puan ni, dy crite penuh kot. knp dy prgi hosp ni?wat happen time b4 bfast tu.everything. so sya cadangkn better awak baca di fb empunya badan ni sendiri sebelum nak mnyalahkn org tak tentu pasal.

      • To akutakkecoh says:

        Tak kecoh konon..AKu rasa ko ni mesti Nurse kan,Gelabah tak tentu pasal tak bace penuh2 dah nk pangkah akak tu balik.Nurse skang memng mulut puake.Cakap baik balas mcm tutt..Elok maki je balik.Mane intergriti korang.Mane hospitality korang.Ade pikir?Dah orang tengah nak beranak,ko paham la sikit emosi nye lain.Cuba ko tu yang ade kat tempat die,Cakap lebih.Ntah2 ko tu lg mengadenyer kot

      • Betul tu says:

        Aku setuju dengan aku tak kecoh.. Sebab pengalaman aku.. Ok je layanan.. N kepada to aku tak kecoh .. Cer citer sikit integriti Ko mcm mana..huhu

        • Hns says:

          bab mulut puaka tu aku stuju.
          lagi2 nurse veteran, dah buat spital tu mcm rumah dia.
          kita bising2 dia smash “kalo dah rase tak suka, g lah pindah spital lain”.

          eh..eh..sakit plak ati kita

  9. akutakkecoh says:

    jangan nak salahkan government je kalau diri sendiri pun salah
    1st.. kalau dah tau nak gi hosp ampang, gi je la terus, xyah nak singgah cek dkt HSB dlu. bkn menyusahkan kau je, menyusahkan kakitangan kat HSB and xpasal2 bazir resources utk ko sorg sebab sah2la kene cek lagi sekali kat ampang, membazir sterile glove, disposable set. sblm nak at own risk discharge fikir sedikit bukan senang ok.houseman sah2 xbole discharge sendiri, kena diskas dgn MO, MO lak kene diskas dengan specialist. semua sebab ko nk gi HSB dlu

    2nd. doc tu da ckp dia akan try push ke labour room kul 9 am. asal kul 9 am baru ko terhegeh2 nak makan, pastu konon tak sempat? yang ko semalaman tunggu tu konon tak dpt tido asal tak gi makan derrrr…

    3rd. kalau xde katil, still xde. ko nak wat camne. xkan nak masuk kat ward duk atas lantai. tolong faham. plus, ko sendiri dah noted sebelum dtg kan

    • manusiabiasa says:

      ok ini betol . aku pon pelik ,tym nak push ke labour room baru terhegeh nak makan. kalau pergi private pon mampos kne maki gak ,scara diam haha . then da sakit tu selawat banyak,asek nak daddy je ,kalau aku pon myemak dengar . nurse tu da try nak cube sedaya upaya ,mnx tolg nurse la bkn laki kau . manusia smpai bila pon tak kan puas hati .kesalahan sendiri tak nampak ,npak salah org je . muhasabah diri sikit kak yg bnyk mrungut ni oi.

  10. InaTogel says:

    Nurse2 gov nie xtao laa apa mslh dorg..
    Slalu dok bselindung di sebalik profesion dorg yg mulia tue..hakikatnya mulut memasing cm taik..busuk..bernanah..keji..xtau laa berkat ke x rezeki korg nie dok wt keje cmtue..yg bmsalah plak kbyakannya nurse2 dh da tua..dh tua pn tp bodoh jgk..dh bodoh tue xleh diajar plak..dh xleh diajar tue..sombong laa plak..mjwb laa korg esok2 nnti..

    Btw si M tue dok heboh naw ngn keje dia sbg doctor tue..annoying gile..ada beribu lg laa doktor kt mesia nie..tp dorg xde plak batak dok mention byk2 kali yg dorg tue doktor..

  11. nadia says:

    As salam. Ini pandangan saya shj,

    Walaupun saya bukan pekerja hospital/ nurse/ doktor, saya rasa siibu ini terlalu mengada-ngada @ gedik. Dah tahu hospital tu kekurangan ruang, cubalah fahami keadaan. Kalau rasa keadaan tidak begitu selesa dgn sakit belakang lg, cubalah ubahsuai keadaan kita ikut kemampuan dan bersabar. Tak boleh duduk, kita baring kat lantai. Klu lantai sejuk, kita minta selimut lebih. Macam2 boleh diusahakan. Sedih sebab terpaksa tidur di lantai macam pati? Saya lagi sedih dgn tahap pemikiran macam tu. Lain la kalau semua orang ada katil dan katil lebih pun ada lg, tp kita sorg jer terpaksa tido lantai, mmg la kita boleh mengamuk!

    Cuba fikir positif yg pihak hospital telah cuba beri yg terbaik, fahami kesulitan mereka terlebih dahulu. Kita ni cuma kena tanggung kesulitan diri kita saje, sedangkan mereka terpaksa menangani kesulitan banyak orang yg pelbagai ragam! So, jgn selfish sangat.

    Jangan ingat saya tak pernah rasa kesusahan berhadapan dgn hosp gov. Tp, cuba sesuaikan diri dgn peraturan pihak hosp. dan bertanya jika kita boleh ubahsuai apa yg perlu agar kita juga rasa selesa. Cakap baik2 dgn mereka, banyakkan senyum dan berlapang dada.

    Saya pernah dlm satu masa terpaksa ambil drh lebih 7 kali sebab darah tak nak keluar. Bila sakit, saya cakap la sakit, tp takde la sampai terjerit2 dan merengek2. Sambil sengeh, mintak nak rehat sekejap. Lastnya doktor minta izin uruskan org lain dulu. Saya kata ok. Kita kena bijak berbincang dgn mereka. Alhamdulillah, saya jarang hadapi masalah walaupun saya nampak ada pesakit yg menghadapi masalah dgn mereka.

    Jika rasa perlu, buat aduan bertulis pada mana2 pihak berkenaan agar menambahbaik lg mutu perkhidmatan dgn idea2 yg logik dan praktikal.

    Sebenarnya, saya juga tak setuju jika ada nurse @ doktor yg bermulut kurang ajar. Saya sendiri pun pernah tinggikan suara dgn orang2 macam tu. Tp, selalunya, bila saya dah mula tinggikan suara dan keraskan karektor saya, mula la mereka layan saya dgn baik. Mungkin kerana sebelum itu mereka nampak saya agak bersopan bila berbicara dgn mereka. Mereka juga boleh nampak banyak perkara yg saya boleh consider dgn kelemahan mereka, cuma mereka perlu jaga mulut jer. So, alhamdulillah, masalah tak berpanjangan sangat.

    Tentang komen dari doktor tu, maaf, saya tak nampak pun dia cuba berlagak dgn menggunakan title dia tu. Saya rasa yg tak suka tu cuma sebab doktor tu bertindak backup hosp gov. Sama la seperti mereka2 yg mungkin tak akan suka dgn komen saya. Nasib saya baik, saya bukan doktor jer.

    Maksud doktor tu ialah… walaupun dia seorang doktor, dan dah tentu layak terima layanan yg baik, namun dia tetap berlapang dada dgn segala kelemahan perkhidmatan yg disediakan. So, apa masalahnya?

    So, pleeeease la, be rational. Fahami persekitaran kita walaupun kita sedang sakit. Sesuaikan diri dan ubahsuai persekitaran jika mampu. Jangan hanya berharap kita dapat layanan baik, kalau kita sendiri yg selfish!

    • Siti Mariam says:

      Jangan cakap si ibu mengada ngada dan gedik. tak baik cakap macam tu. situasi dia hanya Allah yang maha mengetahuinya. mungkin apa yang dia luahkan boleh mengubah sikap perkerja2 hospital yang bermulut celupar dan biadap kepada pesakit.

      • Siti Meriam says:

        Cik Siti Mariam, begitu juga puan yang mengadu (yang beranak anak ketiga ni) mengatakan sikap biadap nurse setelah beliau meraung ‘nak daddy nak daddy’ ni jgnlah mengeji sikap nurse tu tanpa usul periksa, dia dan kita juga tidak tahu apa situasi nurse tersebut dan hanya Allah yang tahu. mungkin apa yang diluah oleh nurse tu boleh juga menginsafi pesakit supaya tidak mendaddy kan diri di bilik bersalin. got it?

    • ungu says:

      bila pulaknya ayat si doktor ni yang menunjukkan dia menunjuk2. x paham aku. si ibu ni yang mengada lebihnya. dah memang nama hospital kerajaan mmg banyak le orang. nasib la rezeki macammana. ni semua nak komplen. kot ye ko sorang je tdo kat bawah / org x layan xpe la jugak. ni nampak sgt tempat xde. bukannya nurse dan doktor2 dok tdo atas katil pun. nampak sgt kot katil x cukup. dan mmg prosedur semua hospital kerajaan pun bukaan 10 baru suami boleh masuk. lagi ko banyak cikadak. asal ibu anak selamat sudah la. gedik sangat nak daddy2. daddy kalo masuk pun bukan boleh pass sakit kat dia.

  12. KosongKosong says:

    aku rase si M..ni bjet show off laa..btw ..situasi qaw tu doktor..mesti qaw ade cara nk motivte diri qaw sndiri..wktu nk bersalin tu…tu luck qaw..tp situasi setiap org berbeza berbeza beza..dan cara lyanan..juga amat lah berbeza..qaw kne fhm tuh…

  13. Lols says:

    Ye aku dulu bersalin kat hsb ni. Kena tunggu 48 jam untuk dapat katil. Aku tahan contraction dalam kereta sebab senang laki aku ada sekali temankan aku. Then aku kena operate sbb tak ada bukaan. Mmg xpuas hati sbb kena tunggu lama tp itu je yg aku mampu. Aku redha. Alhamdulillah selamat semua.Semoga ada improvement lepas ni and hope KKM pantau pasal katil ni all. Peace no war.

  14. Lols says:

    PPUM IS THE BEST HOSPITAL

  15. wan says:

    Kita boleh buat apa saja kesimpulan…dipihak hospital cubalah briffing staff supaya lebih berhemah ….jgn benarkan org awam cari kesalahan kita…mana2 hospital pun memang hari2 labour room tu penuh. Pihak hospital kena push kementerian kesihatan tambah peruntukan katil….last sekali, harap semua bersabar..

  16. siti says:

    berzikir..pastu dok daddy2..nurse tu meluatla jgk kan.hahaha…cuba akak x daddy daddy..mesti xstress.

  17. Siti Mariam says:

    Apa yang berlaku kepada ibu di atas adalah benar! situasi bersalin di HSB amat teruk,
    saya juga mengalami keadaan yang sama, 20% nurse yang baik hati berbanding 80% yang mulut celupar dan sombong (next time kerajaan memilih pekerja nurse berdasarkan ahklaq yang baik berbudi bahasa diberi keutamaan, bukan tangkap muat jer). Penduduk di Lembah Kelang adalah yang terpadat di Malaysia, Sepatutnya Hospital2 kerajaan menyediakan katil yang banyak dan mampu untuk menampung keperluan pesakit, Itulah tugas kerajaan. HSB hanya ada lebih kurang 12 katil untuk menunggu bukaan bersalin sedangkan yang datang dalam sehari lebih 30 orang untuk bersalin memanglah tak cukup tempat. itu belum kira lagi yang datang terbersalin dikereta dan sebagainya.

    Selepas bersalin pula lain halnya, saya sendiri melihat keadaan di wad pada waktu malam. perempuan disebelah saya anaknya menangis sepanjang malam (mungkin anak first so budak muda tu tak reti nak bagi susu ..nurse yang ada boleh nyenyak tidur. bila waktu pergi toilet..baby nangis tiada siapa yang tengok..hmmmm..nasiblah…

    Saya komen nie bukan nak kondemkan nurse HSB tapi kerajaan sepatutnya fikirlah yang terbaik untuk rakyat…bukankah slogan rakyat didahulukan..kepada nurse muka ketat tu, senyum2 sikit dan yang memang sentiasa senyum dan baik hati tu terima kasih atas layanan anda semoga Allah merahmati kamu dan membalas khidmat baik yang diberikan.

  18. Ain says:

    Emm.bg sye akak ni xslh pn nk luahkn ap yg dye rse time brsalin dkt hsb tu.mgkn ad certain part yg xbleh nk salahkn staff hospital cntoh pasal xckup katil,kne dduk kt krusi.sistem krajaan yg ptt disalahkn kt situ.tp part nurse tu ckp semak tu mmg xpatutla.seorang ibu tgh bertarung nyawa,mmgla dye perlukan someone time tu.staff xperlu la kwb kasar.klau xsuka senyap jela,cuba faham kesakitan ibu tu.btw level saket setiap ibu yg nk bersalin tu xsama.yg psl husband wife doctor tu,brsyukurla u dilayan baek.n btw i rasa staff tu tahu je y doctor sbb kat buku pink ade tulis kn job husband wife ape.btw i doktor jgk.bersalin kt gov jgk.kat counter pac tu nurse dh belek2 bku pink n notice job kte.mb dorg xmention je.so xyh nk kritik ibu laen.mb u boleh chill.laen org laen saketnye.time i drliver 1st bby,my husband was there.lps bersalin tu i teringat kt ibu2 yg i pernah tgk tahan saket bersalin sorg2 kt labor room yg i attend,pity them.kuatnye hati dorg boleh thn sorg.i admit i cant do that.

  19. cecitececite says:

    Kena yg baik alhamdulillah..kena yg laser,tu yg tak tahan..tp mmg kene beri etiquette class pd nurse2 terutamnya bahagian bersalin ni utk serve better. My friend kena mrh gak dgn nurse br2 ni sbb terteran awal n bleeding teruk. Lgpun first baby btmbah la nervous. At least,bg la kata2 motivasi ke ape..

    Klu d bahagian lain,nurse2 kt hsb ni elok je sy tgk sbb sy slalu juga ulang alik hsb hantar emak n nenek sy. org2 lama spt org tua sy ni mmg suke hospital gomen katanya ubt hospital ni bgs. Bkn family tak mampu nk g private tp persepsi mereka pd kualiti pd hsb ni. Cuma masa yg di ambil pjg sbb ramai sgt patient.

    So,semua pd nasib.

  20. Cik Pang says:

    Aku sokong M pasangan laki bini doktor gomen tu. Takde pun dia nak mengada berlagak cuma menjelaskan yg hospital layan semua pesakit sama rata. Pompuan yg komen ‘nak daddy nak daddy’ ni yes simpati nasib awak tapi mcm tak ikhlas komen awak ni. Dok ckp bukan tak mampu pegi private bagai, mampu tu maknanya kalau byr bil x mendatangkan kesan pada perbelanjaan harian, makanya kalau u nak jimat kos tu nak beli brg baby, u x mampu lah. X perlu nak komen lebih kutuk org buat loan ke apa, lain org lain priority. Bab nak daddy tu aiyoooo mmg hangin. Daddy? Annoying gila. Nak nurse tu jawab apa? U nak daddy ye? Ok i panggil daddy u k? Tak ke geli tu? Bygkan lah nurse pun manusia penat kerja overwork pastu nak kena senyum ckp baik baik, ingat semua patients baik ke? My mom pernah dikejarkan ke hospital lepas accident kereta dan perlu pembedahan segera tp sampai kat hospital gomen OR penug kena tgu tarikh operation in 2 month time! Ada ramai lagi pesakit yg duduk terkedang atas katil kt wad tgu turn masing masing. My mom dok meraung so we sent her to private dan boleh buat operation terus. Why i told u this? Hospital gomen mmg penuh sentiasa. Ramai lagi org miskinx mampu nak pegi private (simpati pada makcik pakcik yg dok tgu turn operation tu ada yg lagi parah dari my mom) pegi gomen, so if you pun decide pegi gomen itulah yg akan berlaku. Gomen pun x lah keji sgt sampai kalau bukaan 8cm pun masih kat bangku, ada jugak timbang rasa tapi dah mmg penuh nak buat mcm mana. So to this woman, lain kali kalau dah dgn ada slip disc bagai dan mampu pegi private katanya x perlulah pegi gomen bersaing dgn org yg x mampu kat situ. Keselamatan dan keselesaan beranak lagi penting dari beli brg baby berkualiti katanya. U anak ketiga pun, mesti byk brg abang/kakak baby boleh pakai kan? Kat private hospital tu launglah nak daddy ke grandpa ke uncle ke apa ke semua boleh.

    • Aku sokong cik pang says:

      Betul tu.. cik pang .. I sokong u

    • nyonya says:

      hospital ni utk smua lapisan. tp prefer mereka yang tberkemampuan nk masuk private hospital. so klu faham ni cukuplah. tak perlu nk bising..tak perlu nk ckp apa… sdri pilih pergi hospital..so follow jela… dr segi adab bercakap mb ada nurse yang kuaq jaq..tu mmg mintak kena maki…tp komplen sbb fasilitis hospital..itu tidak patut lah…. nk pruntukan satu2 tu pon bkn murah..rata2 bajet kewangan ngara..kmenterian smua kn potong….cm utk jbatan perdana menteri je ada tambahan bajet…nk buat ape..aku pon xtau…tu betol PRIHATIN rakyat… pendek kata..hospital ni smua org pi..so mmg padat….. jd mcm sdari ckp atas tu..klu y kmampuan p private la..jgn dok nk jimat…berebut dgn yang tak mampu.

    • leez says:

      terpaksa sokong..sebab mmg betul pun apa yg cik pang ni tulis

  21. momi says:

    Nk bersalin anak ke 3 rupanya…ingatkn 1st baby nk ber daddy2 nangis..alahai
    My mum cerita dulu time dia nk bersalin, ramai bakal ibu non muslim terjerit2 sbb sakit..jgn kata nurse, my mum yg tgh sakit tu pun stress jugak..
    sbg muslim my mum kata kita ada doa/zikir..sebutlah sambil sakit2 tu dr jerit2 panggil daddy ka apa ka.
    Masa labour kt private hosp pun, saya ter menangis2 time sakit, terus nurse ingatkn “puan, sabar ye sakit tu..banyakkn zikir”

    • FH says:

      Untung awak dpt nurse baik advise awak mcm tu. Sy mse branak 1st kat HSB.. mse contraction teruk saya berzikir, mengucap banyak2, nurse ni sound saya.. ” Puan jangan sebut macam tu. Diam je , tarik nafas n hembus pelan2″ nurse tu pkai tudung tp advise kat saya jgn zikir.. terkedu jap..

  22. alhamdulillah says:

    Aku xsempat sakit jerit2 nama daddy pun…xsempat nak nangis2….doktor trus operate sbb dah masuk private…buat apa dia nak tggu..dah cukup bln katanyerrr…hahaha membayorr la

  23. mrs pip says:

    salam semua … wei, mmg teruk eh hospital tu, katil tak cukup, kena duduk di kerusi walaupun dah buka 3 – 4 cm… kalau yang tengah contraction tu, mcm mana la wei … serius aku tumpang sedih … aku dulu 1st baby bersalin di Hospital Pakar Likas (Sabah) … aku ingat keadaan di PAC time tu pack giler, kira mcm teruk la konon, tp gambar2 dlm entry ni lagi teruk … housemen yg dtg check aku tu, siap mengantuk lagi, ntah apa2 yang dia tulis dlm kad aku … then aku cakap, ” eh doctor, are you sleepy? if you can’t work, let other doctor treat me” … risau wei kalau doktor tak cukup rehat, mengantuk tahap gaban yang treat korang kan …

    aku still ingat hari tu, PAC penuh, labour room penuh, so kena tunggu giliran kan … time tu aku ntah suda brapa kali basah kuyup coz my ketuban pecah, tp bukaan belum cukup utk deliver, and quite tired juga coz katil penuh, so terpaksa duduk di kerusi dgn air ketuban yg mengalir deras n none of the nurse ni yang ambil kisah … syukur, dtg doktor yang baik hati … memula, dia mau scan aku kan, tapi bila aku bgtau yang ketuban sudah 4 jam pecah, tapi nurse cakap aku ni lama lagi mau bersalin coz baru 36 minggu, doktor tu argue with the nurse …

    dia terus instruct nurse untuk bagi aku katil n check LR kalau ada kosong, terus masukkan aku di LR … thanks ya doktor yang baik hati … few minutes lepas tu, aku dapat katil and not so long , aku masuk LR … and malam tu aku bersalin my 1st baby …

    my 2nd baby, aku bersalin di Hospital Beaufort (Sabah) … ni hospital daerah ja, tapi mak oiiii, layanan dia mmg superb .. walaupun LR di H. Beaufort tidak seindah di H. Likas, tapi sangat selesa bersalin di sini … nurse semua baik hati n layan semua patient penuh sabar …

    thanks to doktor yang baik hati di H.Likas, dan nurse2 yang berjiwa kental di H.Beaufort ….and both delivery, mr.Husband ada bersama, well hospital rakan bayi la katakan …

  24. mama5 says:

    ????

  25. Curvymommy says:

    Tgk gamba2 ni mmg sesak keadaan di hospital ni.saya tak pernah bersalin di hospital kerajaan jd tak boleh komen pasal hospital kerajaan.tak semua teruk, semua tempat ada kelemahan.sy bukanlah terlebih mampu tp kita ada pilihan, kita boleh merancang..jika nak selesa, taknak stress, sediakan duit, kumpul sikit2…kalau tak guna untuk bersalin pun, boleh jd tabungan utk apa2 emergency.mase nak bersalin sgt kritikal sebab kita tak tau ape akan jd, org biase bersalin ramai anak pon boleh komplikasi…yg penting si ibu tak stress disebabkan perkara lain selain contraction.

  26. Superemakcibi says:

    Saye pun ada pengalaman buruk bersalin kat hospital sungai buloh ..anak pertama kat hospital selayang ok memang best ..anak ketiga kat hospital serdangpun best ..anak ke dua kat hsb terok punya pengalaman ..sebab saye Ade masalah asthma Dan diabetes ditetapkan saye kena surgery lah ..appointment Kate kena datang 2 Hari bulan 11 2009 pukul 6 pagi ..jadi saye datanglah 5.45 dah sampai ..lepas register dia orang bagi masuk buat prepare semua lepas tu pukul 7 saye kena tolak nak pi bilik bedah ..tetibe dia orang post pone ..depa letak saya kat bilik macam store ubat ..bayangkan jeee ..nak complaint depa beat deek jee ..masa pukul 12 Ade nurse datang check darah dan bp saya melambung tinggi ..mana taknye depa legal saya dalam bilik macam store ..pukul 2 baru depa tolak saye pi bilik bedah tupun lepas saya terlolong menangis geram

  27. Melissa says:

    Alahai… bersyukur lah nasib x beranak di hops di india. Atas troli x ada tilam lg. Biasa lah sy pun ada pengalaman labour room penuh kena tunggu atas kerusi. Last minit nak bersalin atas troli je pun on the way di tolak ke bilik ( labour room) tapi x ada rezeki still penuh akhir nya atas troli kaki lima tepi bilik je pun. Selamat lah dgn sarung2 keluar nasib x tercampak anak. Lepas tu time jahit pun bilik penuh tgu sekejap nurse rushing kemas kan bilik yg selesai di gunakan baru lah dpt bilik tuk jahit huhuhuhu bayangkan cam ne keadaan. Tapi apa pun sy bersyukur mereka tetap buat yg terbaik untuk sy nak anak. Terima kasih staff petugas nurse bidan n doktor hops besar melaka.

  28. Kepoh says:

    Pada aku baik pergi hospital berbayar kalau taknak bising2 kat hospital gov kan.
    Hmm bayar je lah kalau berkemampuan. Menyampah lak minah nih dok “hubby lah daddy lah” puihhh

  29. Lyuyu says:

    Kenapa aku rasa yg byk komen hentam ppuan tu semuanyer nurse, esp nurse hsb. Ntah2 M Tu pun nurse. Setuju dgn Ain, nurse mmg akn tgk buku pink tu. Kalau profession kita or husband level doctor, pilot. Dia akn layan elok. Tp x semua nurse mcm tu. Byk juga yg baik. Tapi bab mulut puaka Tu saya terpaksa setuju. Harap2 dapat baiki attitude n percakapan. Sorry. Peace no war. Oh by d way cuma satu sy x setuju, lantaklh diaorg nk buat loan or hutang masuk private. Itu hak masing2.

    • Juzignoreme says:

      Ni la malaysia.. org yang salah di back up.. yg jadi mangsa kne keji.. zaman najib mmg rmai yg jadi kurang bijak.. sel2 otak x berhubung mungkin?

  30. blakedexter says:

    Hai

    Just nak share pengalaman sy sbg suami dalam menyambut kelahiran anak2 sy kerana sy dan isteri melalui 2 pengalaman berbeza dalam menyambut kelahiran 2 anak kami..

    anak yg pertama, bersalin normal di sebuah pusat perubatan separa kerajaan di ibukota. yang ni ibarat ada positif dan negatif dr segi layanan tetapi terbaik dari segi usaha pakar pakar perubatan yang cuba melakukan yg terbaik utk sambut kelahiran anak. membuatkan kami lebih memahami situasi yg dialami oleh doktor dan nurse2 di hospital trsebut. cuma yelah, ada la sorg dua nurse yg mulut puaka, tp sy syukur isteri saya is in good hands semasa melahirkan anak.

    anak kedua, bersalin di pusat swasta, memandangkan keadaan bayi songsang dan terpaksa dilahirkan secara pembedahan. Layanan, mmg la 1st class, yelah, kite bayarkan, tetapi dr penelitian, itu sebab saya bayar utk bilik private, sekiranya duduk bilik sharing, layanan hampir sama je dgn hospital kerajaan.

    Pendek kata, saya rs terpulang pd individu, sms anak pertama, saya survey berdasarkan komen dan review orang berkenaan sesebuah hospital. kalau ada duit lebey dan berkemampuan, silalah ke hospital swasta, tp bare in mind, nak layanan 1st class, bayaran pun kena la 1st class. dont expect a 1st class treatment when u can afford to pay for economy class. Kalau x mampu dan hanya boleh ke hospital kerajaan, x de salahnya kalau kita buat research ttg layanan hospital. bukan apa, dlm keadaan mcm ni kita perlu bersedia mental dan fizikal 100%. bermakna persiapan perlu dari bermacam sudut termasuk la emosi. sebab kalau x bersedia, apabila kita terpaksa melalui keadaan spt yg diceritakan, mmg la x tau nak ckp apa. bare in mind, kdg2 kalau ke hospital swasta, sekiranya mereka x mampu utk hadapi kes2 yang kritikal, ke hospital kerajaan juga mereka refer balik. sy pernah lihat dpn mata saya, seorg bayi yang dilahirkan di sebuah hospital trpaksa di bawa ke hospital kerajaan, kerana pernafasan bayi lemah akibat paru2 lemah. dlm keadaan mcm ni, kesiankan parents yg berhabis duit utk bersalin swasta akhirnya ke hospital kerajaan kerana hospital swasta x de kepakaran dan kelengkapan utk tangani isu2 mcm ni. so, again, pls prepare 100% dari segala sudut utk terima kelahiran bayi. jgn hnya nak seronok dan excited saja..

  31. . says:

    masa main bersedap2.bila nak bersalin meroyan semua tak kena.sena citer kalau susah nak beranak jgn suka buat anak.persedian tu penting.

    • Juzignoreme says:

      Ko ni sedara dgn ahmad maslan ke?? Tak pun Ko ni mesti nurse2 mulut puaka yg suka carut kan patient dgn hambur ayat mse main
      Sedap, mse branak meroyan2.. ape ko main xsedap ke??? Mnusia mana yg branak x sakit ?? Akal ade pkai.. bodoh tu simpan sikit.. kang menurun kat anak cucu ko.

      • mojo says:

        marah2 juga mengata bodoh bagai.mengata org selalunya jadi kat keturunan sendiri.hati2.

    • . says:

      nie mesti bawa duit BR1M tapi berlagak nak layanan kelas 1.

  32. Aida says:

    Saya dulu pernah bertugas di HSB sebagai doktor pelatih.

    Tahukan di HSB hampir sama kelahiran dengan HKL, walaupun bilangan staf jauh lebih sedikit – dalam ribuan kes setahun? Tahukah kami tidak dibenarkan menolak pesakit apabila penuh, yang datang dari merata-raya (termasuk Subang, Shah Alam dan Klang -walaupun ada hospital lain yang berdekatan?

    Hakikatnya, keadaan ‘overworked and understaffed.’

    Saya tidak menafikan ada staf yang mulut tidak terjaga, tapi kemungkinan bila sentiasa berada dalam situasi berbalik-balik kekurangan tidur dan kepenatan, terutama yang lebih berumur.

    Kami juga difahamkan tidak membenarkan suami memasuk sehingga sudah 10cm untuk menjaga kehormatan pesakit – tidak cukup staf untuk menemani (pernah terjadi si suami tersalah masuk bilik).

    Pada empat bulan berkerja di sana, kadang kala dengan kekurangan staf untuk menyambut 3-4 bersalin serentak, dengan 5-6 menunggu bersalin, dengan 2-3 kes kritikal yang perlu dipantaukan, dengan pesakit yang tidak putus-putus datang PAC satu malam, saya rasa kami memang mencuba dengan sebaik yang mungkin, hanya kami juga insan biasa yang kadang-kala tidak mampu berterusan dalam keadaan begitu.

    Saya tidak memperkecilkan perasaan si penulis, hanya mengharap masyarakat juga faham perjuangan kami.

  33. Lols says:

    Para ibu sekelian. Ukur baju tangan sendiri. Dah tau ramai. Anak 1St sempat pergi tempat lain. Pls tolong jangan merengek kat gov hospital.

  34. sherry2015 says:

    Salam.sbb tulah sy xnk brsalin hspt gov.nak2 kt Melaka ade 3hsp gov.klu sy mst kne g hsp besar sbb dkt.tp slalu full.kdg2 org dr jasin pon brsalin kt hsp bsr sbb hsp jasin xde Dr pakar nk smbut kelahiran bayi.slalu dgr kwn2 xdpt katil.suami xleh teman isteri sbb xamik kursus pre natal.yg seluk2 bukaan tu Dr lelaki.Mse tgh meneran tu Dr2 pelatih masuk utk tgk,smbut kelahiran Dr lelaki.

    Sbb tu ble dpt tau je pregnant,suami akan cari duit.buat keje len sebab die xnk isteri die ni lalui perkara2 ni kt hspital gomen.even sy&suami dua2 peg gov,dpt dpt 1st class room,mmg suami xnk.lg satu tkut klu dpt Dr lelaki yg smbut kelahiran anak.tu mmg suami sy jg.

    Even mak mertua sy ckp membazir bersalin kt private (amik 4katil sebilik,share ngn len2 pesakit,xde la mmbazir.len la amik sebilik terus),aku pedulik ape?dh laki aku (ank dia sndiri) nk jg khormatan bini die…ape salahnye.tu tnggungjwb die…

  35. fida says:

    salam.. pengalaman bermalam di HSB, 3 kali.. dan 3 kali tu la aku tengok mak mak sume tido atas kerusi..salah satu kes aku, rezeki aku dapat katil untuk dorang monitor, mase tu tak sampai mase nak bersaln lg. doctor just monitor beby pasal aku eksiden, alhamdulillah xde ape2.. nak di jadikan cerita, keesokkan nya aku dah bole balik, time nak mintak mc kemain payah.. siap doktor tanye aku keja ape.. aku just cakap keja kerani.. bole dokter tu gelak sinis.. riak muka die mcm nak bgtau (keja kerani xyah mc pun xpe).. agaknya kalau aku bgtau betul2 aku jurutera baru dia bagi mc kt aku kot.. tau la keja doktor hebat.. haha

  36. Senah Tempoyak says:

    Kau orang yang tak pernah beranak kt HSB ni dendiam saje boleh tak?
    Cuba kau beranak sekali kt situ tengok kau tahan ke tidak.
    Worst wei HSB ni. Paling worst. Hospital Klang yang kau dengar teruk tu pon at least ade katil perang. HSB? kau tak payah mengada nak berkatil bagai. Disebabkan kepuakaan nurse kt sane, dan experience aku 2 kali kt HSB, adalah lebih baik ko beranak tempat lain. Dosa mencerca nurse pon kurang.

  37. lela says:

    Satu je ibu2 kena kuat dn jgn byak songeh sgt.. 1st kt HUKM slow tapi ok..suami xleh msuk
    2nd suami pun xleh masuk kt HKL bidan je tp bagus lg la dulu mcm dewan besar wad dia..kita sabarlah..3rd suami ada, kat swasta mahal sikit so so je..katil brsalin kecik je..tp lg sakit rasanya..nk putus pinggang dri badan..4 suami masuk masa baby nk kuar dah ..sempat la dia tgok…di Hosp.Besar Seremban sy tkut sbb situ ramai org..tp sya silap staff nurse sume happy go lucky je..bilik labour pun selesa sgt.. dh nk bersalin dia pnggil je suami..cakp la suami..
    Mgkin org ni 1st n 2nd swasta so kna cmni dh xleh trima la..
    mmg ler kdag2 xboleh tahan..tp tahan dlm hati je..jgn ckp dgn nurse byak2 kali..kesian dirang kerja tmpuh mcm2 prangai..dgn xrehat sgt..saya pun if kerje nurse xtau boleh tak sesabar diaorg.. cakp baik2 ..sabar ..depa layan baiklah..mmgla sapa yg xnk suami ada kt seblah kan..untung2 H gomen dh bagi masuk suami kalu dulu.. tempuh la sendiri..
    So bakal2 ibu sabar byak2 yg mmpu nk service terbaik pegi la swasta yg besar sikit mcm KPj ke KPMC ke, Pusrawi ke..jgn swasta yg kecik2 ni karang ape2 depa hantar kt HKL jgak..
    Tp kalu dulu ada komplen masuk kt metro paper tu..if pihak hospital baca ada la improvement sikit…yg sy pernah baca la..

  38. Ah choi says:

    Geram plak ak ngan nurse2 yg kurang ajar ni. Kalau kne dkt bini aku satu hri nnti.. siaplah korang.. kementerian kesihatan ni buat ape entah! Tlglah beri kursus kat nurse2 ni utk jdi lebih bertamadun. Jgn duk goyang batu n gentel nenen je!!

    • Kesiannya says:

      1. Bagus abang ni. Simpan duit banyak2 ye nanti senang isteri nak bersalin. 2 bulan lepas kawan bersalin di Pantai Hospital hari Ahad, bedah, anak ada problem sikit kena RM26,000. Ada kawan bersalin di hospital swasta bayar beribu-ribu lemon tertinggal gak kain kat dalam perut.

      2. Harap nurse n doktor di hospital gomen boleh jaga PR. Kalu cakap elok 20 peratus hilang dah rasa sakit.

      3. Kepada semua nurse n doktor saya hargai sumbangan anda semua

  39. WR says:

    Sbb tu la ada org sggup pakai credit card beranak kat pvt hospital.Terasa plak aku.Bila pakai credit card bkn xmmpu.tapi tu payment (tabungan)u yg dah standby utk beranak.Lepas tu sama juga.Kita juga yg byr.Takkan la klu duduk Selayang nak gi hospital Ampang plak..kan?

  40. ninot says:

    eeeee…. nad daddy nak daddy… aku pun naik semak! mengada level 10 ni.

  41. lily says:

    Alhamdulillah saya dah 4 kali warded di hospital sg buloh. masa kali pertama operate cyst dan seterusnya sebab deliver baby. 3 org anak saya semuanya lahir di Hospital Sg Buloh dan tak pernah ditemani oleh husband. En.Hubby saya tgk jarum suntikan pun dia dah lemah inikan pulak nk tgk saya dlm keadaan berdarah mcm tu. jd saya sendiri tak mahu dia ada kat labor room. takut kalau en hubby pengsan akan susahkan semua org pulak.

    saya ada pilihan sama ada nk bersalin di private atau gomen.cuma saya tetap pilih hospital ni. Alhamdulillah 4 kali pengalaman tu hanya sekali jela yg menyedihkan. masa bersalin anak yg pertama. mungkin masa tu belum biasa lagi ada baby, anak pulak demam kuning dan susu tk banyak. duduk ward sampai 6 hari dengan luka yg third degree teared. tak cukup rehat dan tk cukup tido. risau tgk baby duduk kat bawah lampu biru tu. Nurse2 pun time tu ada juga la yg buat stress kita ni makin bertambah. hmmmm sabar jela byk2. saya sedar saya bukan princess pun nk dilayan 24 jam. dorang pun ada keja nk buat. so betabah jelah…sobayolaaaaaa omak ni haaa..

    Alhamdulillah masa anak kedua keadaan berubah. walaupun anak kena masuk NICU dan kena jaga sendiri. saya tenang. nurse dan doctor semuanya OK. anak yg ketiga lagi mudah. anak kedua dan 3 ni saya Caesar. Alhamdulillah nurse layan dgn baik. baik di sini bukan mengadap saya 24jam. baik di sini maksudnya dgn tutur kata mereka dan dorang cepat2 dtg tolong bila anak menangis masa saya pegi toilet atau time saya tgh bersihkan baby.

    part menunggu sebelum dpat masuk ward tu memang dorang dh inform awal2 lagi. kalau tk silap masa last appointment dgn pakar kat klinik O&G pun dorang dah cakap pasal ni. saya diminta utk dtg pukul 8 pagi sehari sebelum tarikh Caesar. duduk la kat kerusi tu mcm mana gaya pun sebab dorang tk boleh buat apa kalau pesakit kat ward tk discharge lagi dan katil tak de.kita kena faham la. bukan dorang sengaja pun. last2 dr pagi tu dah dekat maghrib baru saya dpat katil. Alhamdulillah dpat baring..mujurla tk kena tunggu sampai 48 jam. rezeki baby kot….

    tolongla jangan asyik salahkan dorang dan cakap bukan pasal gomen servant. saya pun keje kerajaan juga dan kalau ikut pangkat layak duduk kelas 1. tp saya tk kisahpun duduk kelas 3 atau 2. dpt kelas 3 lg bagus sebab baby sejuk sgt kalau duduk dlm bilik yg ada aircond. baby demam kuning kan tk boleh pakai baju. duduk bawah lampu biru tu sampai menggigil gigil dia tahan sejuk.

    pendek kata. kita ni nak jadi ibu kenala kuat semangat. setakat cabaran kat hospital pun dah tak tahan mcm mana pulak dgn cabaran nak jaga baby tu nanti. sabarla sikit. minta dgn Allah byk2 supaya dipermudahkan segala urusan. Allah akan tolong. jangan takut…

    Alhamdulillah tq semua nurse dan doctor seluruh Malaysia terutama sekali di hosp sg buloh. jangan patah semangat dgn kata2 yg buruk. insya Allah kebaikan kalian semua akan dibalas dgn seribu rahmat oleh Allah swt.

    aaminin…

  42. nini says:

    part nak daddy nak daddy mmg xbley blah..tp yelah lain org lain caranya..nurse pon ko layan jelah dia tgh sakit kan..yg dia nak pon laki dia, bukan laki jiran dia kan..hmm..mcm2 hal..