berita

[PENDAPAT] Best Sangat Ke Drama ‘Dia Isteri Luar Biasa (DILB)’ Tu?

May 21st, 2015 | by Noraniza | 19 comments
122
reads
Drama

fcnoiewfnoiwo

Kalau drama tu best pada kami, maka tanpa banyak soal kami bagi A class. Kalau sebaliknya, erm.. faham-faham jelah.

Artikel Berkaitan:

Yes. Drama ‘Hati Perempuan’ yang pada kami biasa-biasa (tapi ada juga followers setia) itu telahpun  tamat. Maka, minggu ini penonton mula disajikan dengan drama slot Akasia terbaru berjudul ‘Dia Isteri Luar Biasa’.

Menerusi pemerhatian kami, walaupun baru sahaja 3 episod drama ini ditayangkan, DILB sudah menambat hati penonton. Erm, best sangat ke?

1. Barisan Pelakon Yang ‘Not Bad’

Fathia-Latiff-and-Keith-Foo

Well, rasanya semua orang dah sedia maklum bahawa DILB menampilkan pelakon yang boleh dikatakan top juga seperti Fathia Latiff, Shukri Yahya, Keith Foo &  Siti Elizad. Mungkin ini adalah faktor utama drama ini jadi sebutan. Ye tak?

2. Keith Foo Jadi Pondan

2

Yeah. Si sado kegemaran ramai ini melakonkan watak lelaki lembut. Boleh lawan Sharnaaz Ahmad tak agaknya?

3. Suntikan Elemen Kekeluargaaan

hddde

Bukan 100% hal cinta. Buat korang yang masih belum berkesempatan menonton DILB, drama ni bukan fokus cintan-cintun semata-mata. Ada elemen kekeluargaan jugak.

Paling jelas sekali bila watak Fathia (Dewi) beri-iya mahu anak untuk mewariskan perniagaan Nasi Ayam Bonda.Malah, drama ini juga memberi pendedahan mengenai isu keganasan rumahtangga.

nninh

4. Drama Melayu & Kebetulan Berpisah Tiada…

njcdiefc

Apapun, dalam drama Melayu mesti banyak kebetulan yang kadang-kadang logik dan tak logik.

Bermula dengan pertemuan tidak rasmi antara Raden dan Dewi di traffic light semasa Dewi sedang pukul suami kepada kawan baiknya, Eda, sehinggalah ke restoran Nasi Ayam Bonda dan selepas itu duduk pula sebelah menyebelah di dalam kapal terbang.

Sound klise right? Okaylah kan. Kata drama. Kalau nak tahu best ke tidak secara keseluruhannya, kena tunggu sampai habis dululah.

Tapi, setakat ni korang suka ke tidak?

The following two tabs change content below.

Noraniza

Senior, Content Champions at Rev Asia Berhad
People will hate you, rate you, shake you and break you. But how strong you stand is what makes you! :)

19 Comments

  1. Fidah Yunus says:

    Rasanya tengok cerita Hati Perempuan dari episode 1 dah excited nak tengok epiode seterusnya. Ceritanya berkisar tentang keluarga juga bisnes harta kekayaan dan tidak lupa juga agama. Tapi masing2 ada pendapat tentang jalan cerita dan pelakon yang mereka minati. Walaubagaimanapun tahniah kepada pelakon2 HP walaupun mereka baru tapi dpt menyakinkan penonton untuk tengok episode2 yang akan datang. Wish you luck to HP team.

    • si comel says:

      plissssla aku tgok episod 1 cuma 10 minit trus off tv! sbb ape? baik tgok persembahan budak tadika..cite HP nk up je…keturunan acaca kaya, 24jam usung ipad..haha..pelakon sume mcm kayu..

    • wawa says:

      Ajar isteri kurang ajar gn suami? Ku ril bjalan sambil kibas2 kot..puihh..xbest lgsung..dr sbelum kawen smpai ank dh besar bgaduh je la..bgaduh2 pun kua ank..huhu

    • Ikol says:

      Cakapla jela tgk HP tu sebenarnya nak tgk kesweetan antara hero heroin je. Xde sebab lain dah org yg dok layan HP ni. Konon kekeluargaan la, mesej yg baik la..puii

  2. plz la says:

    plz la.. HP x best lgsg.. pelakon semua mcm kayu.. jln cerita dh boleh agak & bosan… DILB best! Pelakon bwk watak beza dari biasa.. paling suka siti elizad jdi mcm makcik2 mulut murai.. jln citer ok & ada lawak..

    Tgk HP x sabar nk cepat abis.. tgk DILB rasa mcm sekejap jer.. x sabar nk tgk next episod

    X paham mcmana korg boleh layan HP.. buek!

    • Keladi gatal says:

      HP sgt sgt membosankan!episode 1 trs out

      DILB, ceq bukan peminat fathia/syukri/keith/elizad tp ep 1 ceq suko..

      • suriDiaz says:

        tlg lahhhh… HP aku mmg x tgk langsung entah apa2 jaaa…. entahlah mmg x bleh blah citer tuhhhh…. asyiklah marah dan x percaya pd sang husben huk3

  3. fansretismalaysia says:

    aku mmg xde kesmpatan lgsung nk tgok drama tv3 kul 7 ni ..tapi bagi aku,dlm byk2 cite,yg plg menrik perhtian aku Mr.arrogant,siap download tiap episode,lps dr cite tu,aku x lyn sgt dh drama kul 7 ni ..drama Ariana rose pn aku tgok ulngan ari ahd.. tapi utk cite ni (dia Istria luar biasa),kebetlan aku ‘cuti’,so aku ada ms layan drama ni ..bg aku best,kelakr,x de la nk cite psl acah2 kaya bagai sume tu.. n plg best,sbb fathia n Keith foo berlakon…

  4. kaki tabur says:

    sori,aku da lame tak layan drama melayu ni..sangat sangat membosankan..jalan cerita da boleh agak…

    1)duk rumah banglo besar.
    2)kereta mewah
    3)keje ceo or ofis sendiri(berlagak bos)
    4)pakaian smart(pergi pasar pun nak pakai kot)
    5)hero mesti laki kaya or ade status
    6)heroin mesti anak orang miskin(tapi tak Nampak miskin)
    7)cinta tak direstui oleh ibu bapa
    8)main kayu tiga(curang)
    9)watak ibu or bapa tak kena umur..
    10)ko piker la sendiri…

    • adoyai says:

      klu x silap pernah terbaca la satu artikel …
      sebagian garispanduan drama yang nak kuar kat tv3 kot…
      nak nampakkan imej yg korporat

      aku dok perati lama dah ciri ciri drama kat tv3 ni.
      nak bina persepsi penonton rasanya …
      sori klu tersilap

  5. puteri zarith says:

    Not bad la.. I loikee citer DILB neh..even I xminat sgt ngan heroin..tp I tetap layan..keith foo and elizad bwa watak yg sgt bbeza..haha..rse nak tampar je keith foo bwa watak lembut tu..hahaha..love u la!

  6. abg suka fatia says:

    abg suka tgk cerita ni sebab ada fatia… nenen dia besar… best tgk ..nampak cam sedap je… suara dia pun sexy… kalau kena jolok mesti dia mengerang bunyi best gila…

  7. mojo says:

    Drama sampah asyik kemaruk celah kangkang tak habis2.pengalak pembuangan bayi,perosak genarasi.

  8. emma isteri separuh masa says:

    best gilaa paling aku suka watak keith foo..dengan elizad!

  9. Ida says:

    Banding dgn drama turkey of all dramas HP, memanglah DILB ok.tapi kalau dgn drama2 yg bermutu,x luar biasanya.wtk fathia x beza dgn drama sblmnya Keith foo saja yg agak berjaya dgn wtk lembutnya banding dgn sharnaz dlm drama so tong tu.hero so so not that melting as izzue in SSID.

  10. tuttifruiti says:

    Lps bberapa episod da dpt lihat mutu lakonan dan penerokaan watak lebih berkualiti.situasi jugk realistik… sng nk terima msg drama ni. Tu bezanya antara best ngan x best !! Kelass ko elizad jdi makcik kepochi… I like !!!

  11. iyahya says:

    Dah 8 episod DIBL baru tadi try tengok dkt tonton sbb masa 1st episode jalan citer agak boring.. sama mc HP 1st episod tak tengok habis pun.. cuma kalau tengok dari episod 8 ni si isteri ni pun bukan la hormat sgt suami dia. Tapi tak ada pulak orang cakap cerita ni mengajar para isteri tak hormat suami..hmm… apa kata ambik pengajaran dari pihak suami.. dalam HP suami contoh.. suami yg kadang2 mengajar jugak isteri dia bila terlalu melawan dengan cara tak salam tangan isteri.. asingkan tempat tidur.. ignore isteri..biarkan isteri merajuk dan tak pujuk sampai isteri tu terasa kesalahan dia.. dalam DIBL setakat ni tak nampak lagi mcm mana cara suami tu nak mengajar isteri yg tak hormat dia.. asyik mengalah dengan isteri.. anyway, pada yang dah nampak pengajaran tu bolehla share2 kat sini.

  12. kak ros says:

    Kepada Ziela Jalil ..kamu rasa seronok erkk mempersenda nama ‘Raden’ yer sedang kan gelaran tu kebyakan bersalasilah sampai Rasulullah saw…keluarga saya sendiri sepatutnya memakai gelaran ‘raden’ tapi kami pun xsanggup menanggung nama yg mulia ,,,takut ada yg merperangai yg tak sepatutnya….dasat kamu Ziela Jalil..