berita

‘Saya Tak Pergi Gym Langsung!’ – Berjaya Turun 8 Kg Sebulan, Ini Tips Amylea AF

September 13th, 2017 | by Shafika | 10 comments
93.4K
reads
14.2K
shares
Gaya Hidup

Siapa lagi tahun ini belum kurus? Azam setiap tahun mesti ada impian nak turunkan berat badan. Berjaya atau tidak hal lain, yang penting berusaha. Betul tak?  Mungkin dah cuba pelbagai diet tapi masih lagi tidak berkesan.

Apa kata kali ini korang cuba diet dari bekas peserta Akademi Fantasia ini. Siapa tak kenal Amylea, orangnya kecil tapi suaranya besar dan merdu. Bayangkan Amylea turun 8 Kg sebulan dengan diet ini. Jom cuba!

Sebulan turun 8 kilo

As promised m gonna share my weight loss journey and what i did to go from 61.5 Kg to 53.0 Kg in 1 month. My height is 149 cm / 4’11, berat badan ideal utk ketinggian sy ialah 42 kg ( tp sy tak minat utk terlalu kecil, i love to have muscle juga so it will be heavy tapi masih bentuk yg ideal 47kg target sy)

These are the pictures thru out my journey. Jangan kecam sis bila tgk gambar gemok diam sudah ok! Haha This is my way and what i did for myself, sy tak paksa siapa2 utk buat, klu berminat nk cuba, cuba , sbb sy terima byk sgt permintaan utk share jadi sy share, klu ada yg lebih pakar mybe boleh share gambar anda utk turun 8kg sebulan bru sy percaya. Sy dh bertahun cuba mcm2 tips! Ini saja yg berjaya. Tip penting! MAHU

Sy mmg suka gym & badminton tapi sepanjang diet ni sy tak gym langsung!

This is what i did

Makan telur

Hari Diet : from India food expert.

Breakfast:

3 biji telor rebus ( kosong)
1 mug green tea

Lunch:

3 biji telor rebus ( kosong)
1 mug green tea
1 biji apple ( apa2 jenis)

Ptg

1 mug green tea
1 biji apple

Malam

1 mug green tea
1 mangkuk oat kosong dgn kacang ( jgn masin)

Minum air banyak

Minum air kosong yg byk sepanjang hari, jgn sulam2 makanan lain atau kudapan, klu buat tak menjadi diet ni. Percayalah sy dh try buat cmtu tapi mmg fail. Harus strict!

* kosong tanpa gula/ tanpa sos/tanpa garam/ tanpa perisa*

1 hari lose 1kg with this diet, my first day 1.4kg
You wont feel weak this diet is enough to fuel sufficient energy.

Hari Biasa:

Brown rice separuh genggam

Virgin coconut oil( klu goreng telor)

Kimchi

Frozen yogurt / greek yogurt

Green tea kosong ( wajib) boleh ulang menu ni 2 kali sehari tapi jgn atas jam 8mlm

Sumber : Amylea Azizan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

10 Comments

  1. bapok terlarang tapi millionare says:

    hari2 ko makan telor je nyah. memang la kosong. takut kang kolesterol tinggi lak. zaman skang ni, org kurus pun byk penyakit. baik ko gi check kolesterol gak. apa pun mmg pok xleh ikut cara kurus ko nyah sebab pok suka makan. ngeee

    • anon says:

      Mmg betol. Kalau nak cepat kurus, makan telur.Pagi, tengahari & mlm, mkn telur je.Jgn mkn benda lain. Tapi tulah, org gemok ni takleh tengok makanan, semua nak rembat. Nak kurus perlu semangat yg kuat.
      Telor bagus pun. PM Britain dulu, Margaret Thatcher pernah mengamalkan diet ni bila dia nak turunkan tubuh dia. Bekas suami chef Nigella Lawson, pernah amal diet ni sampai kurus. Actually aku pun pernah jgk try dlm masa 10 hari duk mkn telur je, rebus ke goreng ke, mmg turun pun. Nak kata kolesterol naik, takde pun sb masa gi check, Dr. kata normal je.

    • piah kuih talam says:

      bapok bodoh… bukan telur jer punca kolestrol.. study lebih sikit.. bodoh tu sila sorok okes …ngoks..

  2. siti aishah says:

    Nak kurus senang jek, lepas makan cecepat pergi berak…jangan kasi peluang makanan tu tukar jadik daging dan lemak dalam vadan kita…

    • kak nam marah says:

      mana ko belajau??? ko igt sebaik makanan tu masuk lam perut ko dia terus tukar jadi taik ke?.. bodohtu simpan sikit.. p belajau lagi..

  3. nana says:

    die diet tak sihat….carbo tak de, satlyur ijau tak de, mmg ler kurus kalo perut keyang air. lps ni mmg senang la naik berat bdn. biasa nye org cheat je suka guna cara diet express ni… pastu boom! berat naik mendadak.

    • yolo says:

      dah kurus tu , maintain la jaga pemakanan n exercise xdela rebounce teruk balik berat tu .. let her enjoy her weight loss , tu effort dia , cara dia . biarlah

    • anon says:

      Berat naik mendadak sb tak ubah cara pemakanan. Bila dah kurus, tapi berbalek pd cara pemakanan yg asal, mestilah tubuh akan naik balek. Bila dah kurus tu, kene maintain lah, jgn makan banyak. Kena pegang pd prinsip. kita makan utk hidup & bkn hidup utk mkn.
      High protein diet yg dia amalkan tu mcm Atkins diet lah. Ape pulaknya tak sihat, ramai artis2 hollywood duk mengamalkan diet ni bertahun2 dah.
      One has a right to one’s personal preferences, kita takyah nak tunjuk pandai. Biar dia dgn cara dia..

  4. anon says:

    Laa…mmglah tak payah gi gym. Semua org tau punca gemuk sb makan banyak, bkn sb tak exercise. Nak kurus cume perlu control mkn je, takyah exercise pun. Bila kita sakit & takde selera mkn, mesti kita jadi kurus, sb tak mkn.

  5. serene says:

    Nak kurus teramat senang, jgn makan banyak. Makanan punca kegemukan. Yg gi kedarah banyak banyak tu wat ape, then sebok pulak nak kurus.
    Sedara aku dari muda sampai tua, makan cuma 2 kali je sehari. Nasik pun cuma sesenduk saje tapi dia lebihkan sayur sayur & protin. Dia kekal kurus, nampak mcm 30an pd hal umur dah 50an.