berita

Tips Muslim Friendly ke Hong Kong Bersama Anak-Anak! Excitednya Tengok!

April 12th, 2018 | by Azyanshor
Kini Trending

Setiap kali orang sebut Hong Kong mesti orang akan cakap leceh nak pergi travel ke situ. Kononnya tempat tu susah carik makanan halal lah, tak ada tempat-tempat menarik, yang ada hanya tempat shopping je. Tak betul tu!

Kat bawah ni kami listkan tips-tips muslim friendly yang korang kena tahu untuk travel ke Hong Kong!

Tips perjalanan bersama anak kecil  

  • Better bawak baby carrier sebab Hong Kong banyak menggunakan public transport

Lupakan je stroller korang tu. Simpan je dekat rumah sebabnya dekat Hong Kong ni lagi elok untuk korang bawak baby carrier. Lagi-lagi kalau korang nak shopping bergerak ke sana ke sini.

  • Dapatkan Octopus Card!

Korang digalakkan untuk beli Octopus card, senang korang nak naik public transport. Tak payah susah-susah nak kira duit, kira baki.

Shooooping time!

Bagi tempat shopping pulak, kami senaraikan di bawah ni tempat-tempat menarik untuk korang kunjungi. Antaranya ialah :

  • Ladies Market

  • Temple Street Night Market

  • Sneaker Street (Fa Yuen Street)

  • Symphony of Lights Show di Victoria Harbour

  • The Peak

Tips Makan, Yay!

Makanan memang isu yang paling sensitif kalau kita pergi travel kan? Ramai yang elak untuk ke Hong Kong dengan alasan susah nak cari makanan. Siapa kata? Mudah je nak cari makanan halal kat Hong Kong ni. Tengok list-list di bawah ni:

  • Dim Sum di Islamic Centre Canteen

Nak pergi sini naik MRT je guys! Kalau dim sum kat Malaysia sedap, apatah lagi yang dekat negara asal dia kan? Memang ummpph!

  • Nasi Itik di Wai Kee Restaurant

Wajib try nasi itik atau nasi bebek ni! Terletak di Bowrington Market, dekat je dengan kedai Dim Sum tadi tu. Selain itu, korang juga digalakkan untuk try kari kambing dekat sini. Katanya pedas gila!

  • Ma’s Restaurant

Kedai ni famous dengan beef goulash diorang dan terletak di Hau Fook Street! Semua makanan yang korang order dia masak on the spot tau!

  • Al-Maidah Restaurant di Tsim Sha Tsui

Tips penginapan

Ha! Yang ni best! Korang boleh menginap sambil tu, boleh buat sekali aktiviti yang sangat-sangat menarik. Yang ni tak ada dekat Malaysia tau!

Korang boleh menginap di Hong Kong Disneyland Hotel!Best giler weh, rasa macam dalam cerita Disney!

Para pengunjung yang tinggal kat resort hotel boleh join semua aktiviti yang ada dekat situ tau. Dari indoor sampailah ke outdoor, dari siang sampai lah ke malam; memang penuh aktiviti. Sure korang tak senang duduk punya!

Ada penampilan istimewa Disney Friends pulak tu. Wahh, ini bukan kanak-kanak je excited, orang dewasa pun rasa macam nak jadi budak balik weh!

Selain tu, korang juga dapat Priority Admission Pass (diberi mengikut kategori bilik dan berapa lama korang stay kat hotel) untuk sesetengah tarikan yang ada dekat resort tu. Ada lagi perkara menarik yang korang boleh dapat kalau tinggal kat hotel ni iaitu:

  • Berpeluang tengok performance yang istimewa dan special! 
  • Kemudahan rekreasi yang banyak gila
  • Keutamaan untuk masuk ke Taman Tema Disney
  • Luggage Valet & Transfer Service

Jom ke Disneyland dengan AirAsiaGo!

AirAsiaGo menawarkan tawaran istimewa untuk korang yang nak ke Hong Kong Disneyland!

Pakej tersebut merangkumi pakej hotel dan tiket flight! Harga yang ditawarkan pula serendah RM1199/pax. Korang memang kena grab cepat tawaran ni. Tawaran best macam ni bukan selalu ada tau!

Korang berpeluang untuk mendapatkan offer best ni dari 9 April hingga 22 April 2018 untuk perjalanan bermula dari 1 Jun hingga 1 Ogos 2018 ni! Korang tahu tak firework dekat Disneyland ni memang gempak gila? So apa lagi? Cepatlah beli!!

Untuk maklumat lanjut korang boleh check kat sini!

The following two tabs change content below.

Most Read Today