berita

You Bukan Tak Ada Duit Punya Orang Dato! – Makan Tepi Jalan, Chef Wan Tegur Aliff Syukri

July 28th, 2017 | by Shafika | 49 comments
226.8K
reads
24.8K
shares
Isu & Kontroversi

Kalau siapa ikut Instagram Dato’ Aliff Syukri pasti tahu beliau sekeluarga sedang bercuti di luar negara. Terbaru, beliau ada memuat turun satu video sedang makan di tepi jalan. Katanya dihalau sebuah restoran kerana bawa bekal.

Namun, video itu menarik perhatian Chef Wan yang menegur sikap Aliff. Tegur apa tu?

Kena halau bawak bekal

Menerusi perkongsian Dato’ Aliff di laman Instagram, beliau memuat turun satu video sedang makan ditepi jalan berserta kapsyen kecewa. Keluarga Dato’ Alif telah dihalau keluar makan dari sebuah restoran gara-gara membawa bekal.

Namun, Chef Wan minta agar Dato’ Aliff menghentikan perkara sebegini kerana memalukan Malaysia.

Chef Wan tegur

You need to stop this!

Kalau sebelum ini dia pernah juga pernah dikecam kerana makan tepi jalan sehinggakan ramai menganggap Aliff Syukri sengaja membuat publisiti murahan. Mungkin lepas ini Aliff perlu menerima teguran terbuka Chef Wan supaya tidak lagi dikecam. Betul tak?

Sumber : Instagram Dato Aliff Syukri

The following two tabs change content below.

49 Comments

  1. Cri kecoh tul says:

    Ade btul ckp chef wan.tmpat org dgn msia lain.klu da ssah nk cri mkanan hlal kt ctu,lain kli x yah dtg.ni suma tpi jln ko sebat.jln2 dlm msia je la dato

    • Black roses says:

      Betul apa cakap chef wan.malukan malaysia je.kan dia banyak duit.asal kedekut sangat nak bayar makan.saja cari publicity murahan.

  2. sitisydney says:

    Dato nak makan bekal pergi mana-mana public field picnic je. Omputeh picnic no problem. Time sunny omputeh selamba lepak atas rumput alas pun tak de.

    • Shera says:

      Setuju sangat.. saya pon rajin je bawa bekal tapi saya picnic di tempat yg orang ramai berpicnic.. kena gaya kena tempatnya..

  3. Homeless says:

    Kat Milan, bangla jual nasi bungkus besepah. Siap boleh ckp melayu lagi.

  4. Syed Farieh says:

    Ini kerja orang bodoh. Saya sebagai Travel Agent dah Tour Leader bahwa makanan Halal memang susah di tempat orang kadi ramai jugak pelanggan saya bawa bekalan dari Malaysia dan kita makan ditempat awam. Takde yg melarang.
    Ini sengaja Dato nak cari publicity dan kesalahan orang. Kalau Dato nak ‘free consultation’ tentang melancong, silakan contact saya di FB saya. Jangan memalukan negara kita.

    • Zahrah says:

      betul tu.. Perlu ke mkn tepi jln?? Pergilah mana2 kawasan lain lebih proper.. Buatlah mcm picnic ke.. Bkn mkn tepi jln mcm ni..

      • dtdanny says:

        Sila rujuk mana2 travel agent Muslim di Malaysia yang sudah biasa bawa rombongon orang Islam ke Europe dan USA atau sesiapa sahaja Muslim yang dah pernah travel ke benua Eropah/USA/Balkan… pada pandangan saya, kalau betul pun tiada langsung makanan halal atau susah hendak cari makanan halal, boleh sahaja makan makanan yang dibawa tetapi tidak elok makan di tepi jalan sebegitu. Setahu saya di Europe atau USA atau mana2 sahaja negara Balkan ada tempat2 riadah, tempat2 picnic grounds untuk duduk dan santai dan makan. Kalau makan di tepi jalan kan kotor berhabuk. Benua Eropah merupakan salah satu Benua yang mempunyai bilangan orang Muslim yang ramai di dunia ini.

        • abg jambang says:

          letak pinggan atas jalan …tempat anjing kecing berat …omputih beromen lepas sperma kat situ … nampak sangat selekeh perangai ..pengotor …bodohh

  5. Tsar says:

    Adoi..betul kata ched wan tu.
    Dh la tak lapik dgn kertas/tikar/kain ke..tempat org korang buat cara tempat sendiri tak manislah. Nk tunjuk low profile tak kena cara ni.

  6. Mak bedah bedak sejuk says:

    Kalau orang dah terlalu lapar, dah tak kisah tepi jalan ke apa, yang penting perut isi sikit dulu, kalau ada playground atau padang berumput, aku tak rasa Dato Alif ni nak makan tepi jalan. Cuba korang tadah tangan sambil doa yang baik baik supaya mereka sekeluarga Allah lindung dan pelihara dunia akhirat, kan bagus, dari sibuk korang ikut complain pot pet ikut chef wan tuh, apa dapat? Pahala korang pun lari ke mereka sekeluarga nanti. Penat jek kan..

    • Pondan High pitch says:

      Jangan bengap please. Tepi jalan tu melampau. Kebuloq sangat sampai macamtu. kau pakai lagi bedak tebal2 tak bagi bodoh tu keluar.

    • Milla says:

      Sy setuju tu… baik kita doakn yg elok2 apalah salah ny kannn drpd duk ikut ikut perbuatan mengumpat tu tmbh dosa kita je ..

    • Johnny says:

      Ko sibuk complaint kat sini pun apa dpt? Sembang pandai. Dia sendiri pot pet kat sini. Ceh.

    • anak putra says:

      ape nk dimalukn makan di mane2..bukan kita buat salah..jgn pndang serong. doakn selamat…skrg zaman it..maklumat senang perolehi.

  7. Pondan High pitch says:

    Pondan high pitch ni punya level of attention seeking terlampau tinggi. Ni bukan marketing dah tapi semata2 nakkan pehatian supaya setiap seorang rakyat malaysia ingat dan takkan lupa walaupun sedetik nama dan muka dia. Teruk sungguh perangai dan makin teruk. Ya Allah kau tolong lah bagi hidayah pada hambamu ini. Amin

  8. Jelajah Maya says:

    Author ohbulan… bukan muat turun video. Muat turun tu download. Bermaksud video dari internet didownload ke dalam phone. Sepatutnya muat naik. Upload. Upload video dari phonenya ke internet. Kbye.

  9. Aaron Aziz says:

    Benarlah kata pepatah melayu … Kalau dah bodoh tak kemana!!

    • Mat KoMen says:

      hahahahaaa

      • podie says:

        Lain kali sebelum nak post sesuatu gambar/ video kena fikir dulu, kan dah kena kecam.

        kalau nak humble pun bukan macam ni. Duduk tepi jalan lagi bahaya..kenderaan lalu, kotor habuk debu, najis2, bekas2 binatang. Erm #sayacakapje

        • Hafiq Salmah says:

          Yg ko plak upload kata2 nasihat acah2 alim kat FB… buleh plak? Sblm nasihatkan org lain, kene nasihat diri sendiri dulu. Moralnya sblm ko nak post sesuatu, kene pikir dulu

          • anon says:

            samalah dgn ko, hafiq. Fikir dulu sblm post komen2 yg membela si riak suka menunjuk tu. Ko pun kene cermin diri ko jgk..

  10. a says:

    Sudah-sudahlah cari publisiti. Makin lama orang makin muak

    • Hafiq Salmah says:

      Tak suka…..muak. Jgn tgk, jgn komen, jgn ambek tau pasal dia. Ko ni pendengki sbb miskin x mampu bawa famili bcuti mcm dia

      • anon says:

        ko ni adek beradek or keluarga dia ke???? Dengki apenya. Org dah termuntah hijau nengok dia ni. Sikit2 nak upload gambar, attention seeker betol, menyamaph. Org lain kaya jgk tapi takde lah menunjuk mcm dia ni. RIAK takleh dlm islam. Takde yg nak dengki kat dia pun, aku pun berduit jgk. Baru end of last year gih zurich & geneva. Takde lak nak tunjuk mkn tepi jln. Restoran vegetarian berlambak2, mmglah semua bende mahal kat switzerland tapi dia kan berduit.

  11. Dan84 says:

    I baru je balik Dari Switzerland.. banyak apa makanan yang halal boleh makan ,for example Arabic restaurant or Indonesia restaurant dan bermacam lagi!! Even Indian foods pun delicious ?..I rasa Dato alif tu mampu kot Nak makan tempat yang best kat sana tu!!cuma I tak Tahu apa sebab nya jer! Anyway all the best to him ??

    • Hafiq Salmah says:

      Itu cara ko, jgn fikir org lain kene bcuti sama mcm ko. Biarlah dia bercuti bersantai dgn kwarga dgn cara dia

      • anon says:

        Ape kene dgn ko??? Ko bela aliff attention seeker tu, ko bini dia ke??? Bangsa lain kaya raya tapi tak lah menunjuk macam bapok ni. Beli barang mewah sikit menunjuk, gi makan angin sikit sebok bagi tau orang. Ape nak jadilah dgn manusia bodoh sombong ni.

  12. suka hati dia la nak buatpe says:

    dduk mkan tepi jalan kira memalukan? mcm org x de duit? publisiti murahan?.. apa dah jadi dgn pemikiran org melayu zaman skrg nii! remaja islam dedah aurat, bukak sana bukak sini.. tak ke lagi memalukan. nama pun negara islam, yg dikeji bila org kita mkn tpi jln lah ape lah. yg jadi gunting dlm lipatan x de pulak ditegah #munasabah sebelum rentung kena bala Tuhan.

    • animous says:

      Ni apa hal pulak nak di bandingkan dgn isu tutup aurat ni…ayyo makcik… kalo nak jadi hero sekalipun tolong la jgn la smpai lari dari topik…. nampak sgt kebodohan bila buat komen acah2 nak tunjuk hero ni…. focus pada topik k…

      • Hafiq Salmah says:

        Btol laaaah tu… yg ko sakit hati pun apahal. Sukahati lah dia dgn cara dia. Kalo x suka, jgn tgk… faham. Kes 1MBD tu lagi memalukan negara.

        • anon says:

          Sakit hati betol kau dgn orang2 yang mengutuk aliff terlajak bodoh sombong tu. Apa kaitan dgn kau, kau adek beradek dia ke…Chill.

    • naanaaaa says:

      munasabah ke muhasabah?

      hahahaha

  13. Black roses says:

    Publicity murahan!

  14. Antipropa says:

    Jangan nak membongak lah susah nk cari makanan halal. Melambak kt Europe tu. Saja cari publisiti murah. Sape tak kenal dia. Kaki propa.

    • Hafiq Salmah says:

      Yg ko sakit hati apahal. Sukahatilah dia dgn cara dia.

      • joshua says:

        yg ko pun sakit hati dgn org2 yg menyampah dgn alif terlajak bangang tu kenapa?? Cer crite sikit. Ko tak menyampah ke dgn cara si poyo yu duk menunjuk2 kemewahan dia.??

  15. Hafiq Salmah says:

    Inilah manusia, x kacau org, x ganggu org, x buat salah dikatakan memalukan Malaysia. Kamon laaaaa, yg bikin malu ialah kes 1MBD tu. Pkara2 cam Dato buat ni x dop sapa ambek tau. Kecuali org2 yg pendengki. Chef wan tu sakit hati, anak2 x rapat dgn dia haha.

    • damia says:

      Perkara2 yg si terlajak bongok ni buat takde sape amek tau?? Oh hello, tu yg komen memanjang tu ape?? Kan ramai yg komen menyampah dgn cara mamat bongok tu cari publisiti murahan.

  16. alias says:

    tok sah layan sgt chef pok pek tu. tahniah datuk alif. jaga halal. chef tu kalau dia mungkin dia tak kesah kot. janji prestij. mungkin datok sefamili tgh lapar sangat.. tapi kalau boleh makan la dalam kete ke. satu lg tak yah nak viralkan benda2 macam ni.

  17. anon kerana benarrr says:

    tak biasa susah, tapi nak buat2 susah..
    memang tak kena la dato
    Saya p obersi pon mkn bawak bekal gak, tadela smpai duduk tepi jalan mcm ni….

    • fifa says:

      Dia dgn awak lain, dia ni suka menunjuk & cari publisiti murahan. Ramai je yg pegi oversea & bawak bekal, tapi takde lah kecoh seluruh malaysia mcm dia tu, mengada2 sungguh….puuuii..

  18. fred says:

    money can’t buy class