berita

‘500 Ribu Belia Menganggur & Tak Berkemampuan’ – Syed Saddiq Tetap Nak ‘Buat’ Gojek

August 25th, 2019 | by Amat
Kini Trending

Perkhidmatan motorsikal telah wujud di negara jiran termasuk Indonesia dan Thailand. Sebelum ini Menteri Belia Dan Sukan, YB Syed Saddiq pernah mengusulkan dan memperkenalkan cadangan perkhidmatan e-hailing motosikal di Malaysia. Malah, rata-rata kurang bersetuju dan berpendapat perkhidmatan motorsikal Gojek itu boleh mengancam keselamatan.

Bagaimanapun, YB Syed Saddiq menerusi laporan MalaysiaKini respon dan menganggap perkhidmatan tersebut dapat membuka peluang pekerjaan kepada anak muda yang masih menganggur.

Ekosistem Gojek lebih besar

Menteri Belia Dan Sukan itu yakin perkhidmatan e-hailing motosikal di Malaysia memberi manfaat kepada pasaran tempatan dan pengguna. Dia turut mengulas kritikan segelintir masyarakat yang kurang bersetuju dengan idea ini atas faktor keselamatan.

Terdapat orang yang cakap ini bukan cara untuk menjadikan Malaysia negara maju. Tetapi ekosistem Gojek lebih besar daripada sekadar cara pengangkutan.

Syed Saddiq turut menyifatkan negara Malaysia sedikit ketinggalan kebelakang berbanding negara jiran dari segi pembangunan keseluruhan persekitaran niaga yang ditawarkan khidmat e-kelui motosikal itu.

Jangan lupa bahawa terdapat kira-kira 500,000 belia yang menganggur dan majoriti mereka kurang berkemampuan.

Kita perlu bantu industri

Tambahan pula, Syed Saddiq juga akan menyokong operasi berpotensi syarikat perkhidmatan teksi tempatan Dego Ride.

Kita juga perlu membantu industri tempatan, seperti yang saya sebutkan, tidak ada orang yang boleh memonopoli ini. Hakikat bahawa Dego telah diketepikan sebelum ini adalah sebab terbesar mengapa kita melakukan ini.

Kami mahu Dego, Gojek, Grabbike dan selebihnya untuk bersaing demi kepentingan pengguna. Saya mahu pastikan pengguna tempatan akan mendapat manfaatnya yang paling besar.

Sumber: MalaysiaKini

SKIP THIS AD ×