berita

8 Taktik Halus Mak Untuk Pujuk Anak Selalu Balik Kampung

March 27th, 2015 | by Wan
Make-It-Senang

helah

Korang pernah tak masa tengah bekerja atau berada dalam kelas tiba-tiba teringat akan ibu yang berada nun jauh di kampung. Entah kenapa rasa rindu yang membuak-buak datang dan nak sangat balik kampung.

Namun paling terkesan apabila selang beberapa jam, tiba-tiba terima panggilan daripada ibu. Nah, saat ini barulah kita sedar betapa ingatan si ibu terhadap kita jauh lebih kuat.

Kebiasaannya jarang bagi seorang ibu minta anaknya balik kampung tanpa sebab, iyalah betapa dia memahami kerjaya kita. Jadi berikut kami sediakan 8 helah bijak ibu agar anak selalu balik kampung.

1. Selalu bertanya khabar

Dah makan ke? Pergi mana je hari ini? Kerja ok? Exam boleh buat tak? Disebalik keprihatinan mereka terhadap diri kita, soalan-soalan seperti ini mungkin hint dirinya rindu dan mengharap kita pulang.

2. Kongsi foto masakan kegemaran

tempoyak

Di zaman teknologi yang serba canggih ini, ramai ibu tidak ketinggalan bermain Whatsapp untuk berhubung dengan anak-anak. Kekerapan si ibu berkongsi foto makanan kegemaran mungkin hint untuk kita balik. Yela nak buat kita terliur dan mengidam.

3. Minta belikan baju dan sebagainya

Iklan_Raya_2012_Sepasang_Baju_Kurung

Bila dah dia suruh belikan barang-barang mesti la kena balik hantar dekat dia kan? Kadang-kadang tak suruh pun tapi bagi hint dah lama tak beli baju baru. Makanya, itu salah satu hint nak suruh kita selalu balik

4. Terlebih excited pasal cuti sekolah

nenek

Bila setiap kali call dia mesti akan bercakap mengenai cuti sekolah sedangkan kita pun tak ingat bila. Bagi hint la ni, rindu dekat cucu-cucu.

5. Kerap bercerita tentang kawan-kawan kita di kampung

fon

Secara logiknya kenapa ibu kerap bercerita tentang kawan-kawan kita di kampung? Itu tandanya dia mengingati kesemua kawan kita sejak dari kecil dan rindukan anaknya.

6. Kadang-kadang beritahu rasa sunyi

IKLAN_HARI_RAYA_PETRONAS_2014_HQ

Mungkin tak rama ibu yang akan secara terang-terangan beritahu terasa sunyi tapi andai perkataan ini yang keluar dibibirnya, baliklah kampung secepat yang mungkin. Dia benar-benar maksudkan.

7. Jiran buat kenduri, takkan tak pergi?

kenduri

Ini juga hint dari si ibu. Soalan yang sepatutnya ialah, “jiran buat kenduri, takkan tak balik kot?” Hurm, point dia nak suruh balik je sebenarnya, jiran itu nombor dua.

8. Call, call dan call lagi

Iklan_RAYA_Menitis_Air_Mataku

Bila dah selalu call banyak kali macam ni, seeloknya carilah masa yang sesuai untuk pulang ke kampung. Ini bukan hint dah, ini memang betul-betul suruh balik.

Esok cuti kan? Balik lah kampung, hurm.

SKIP THIS AD ×