berita

8 Tanda Anda Dah Redha Bergelar Anak Dara Tua

April 9th, 2015 | by Noraniza
Make-It-Senang

Screen Shot 2015-04-09 at 11.58.33 AM

Memangla jodoh itu ketentuan Allah SWT. Namun, apa yang kami perhatikan, selalunya ada sebab kenapa wanita-wanita ini tak nak kahwin. Katanya sanggup jadi anak dara tua. Erm…

Ini adalah jawapan yang kami perolehi daripada survey!

1. Dapat koleksi teman lelaki yang tak senonoh!

unmarried women gif new

 

guys gif

Pengalaman banyak mengajar. Mula-mula dapat boyfriend kaki kikis, kedua dapat kaki perempuan, ketiga pula dapat yang pemalas amat-amat. Kesimpulannya memang sanggup single sampai mati.

unmarrirrdddd gif

2. Frust menonggeng & tertiarap dengan cinta lalu

UNMARRIED GIF 3

Bercinta bagai nak rak dari zaman sekolah. Susah senang janji hidup bersama. Siap guna #tilljannah. Tau-tau si dia minta putus atas alasan mak dah cari calon menantu ustazah anak kampung sebelah. Wey! Memang deep sakitnya ni.

sad gif

3. Hutang keliling pinggang

goggi gif

Macamana lah nak kahwin sedangkan hutang PTPTN pun dah dekat RM30K. Belum masuk hutang kereta, hutang mak ayah lagi. Nasib baik GST tu bayar cash!

poor4. Kos perkahwinan yang tak masuk akal

marry 2 gif

Sebenarnya kalau ikut Islam, pernikahan tu mudah sahaja. Namun, dek kerana adat Melayu, sekurang-kurangnya kena ada RM10k dalam tangan ( nampak tak perkataaan itu diboldkan?) Karang malu pulak buat majlis kecil-kecilan.

fair

5. Asyik dengar kes cerai sana-sini

divorce gif

Fuh. Ini paling ngeri. Mana taknya, boleh dikatakan dah jadi macam trend pulak cerai-berai ni, terutamanya golongan selebriti.

Eh, takyah cakap selebritilah, kami yakin anda mesti mempunyai kawan-kawan yang dah pun jadi ibu tunggal, janda berhias atau duda muda sekarang kan?

UNMARRIED GIF

6. Lebih suka bercinta dengan kerja

UNMARRIED WOMEN

Macamana nak kahwin kalau diri tu dah diikat mati oleh company korang kan? Baru je nak kenal hati budi lelaki, bos korang pulak suruh datang office. Adoiyai!

die gif

7. Fobia bila dengar pengalaman kawan-kawan bersalin

UNMARRIED GIF 2

Caesaran, vacum dan macam-macam lagilah term yang digunakan untuk proses bersalin. Lagi-lagi yang jenis jaga penampilan nak lawa macam Che Ta je.

Bila cakap bab bersalin, mungkin mereka buatkan golongan ni rasa ‘oh, nevermind’.

8. Nak jaga ibu-bapa dan keluarga

family gif

Ini berlaku pada salah seorang kenalan penulis. Bukan dia tak cantik, bukan dia tak de orang nak, tapi katanya komitmen terhadap keluarga melebihi kepentingannya sendiri.

family 2 gif

“Aku lebih sanggup melayan kerenah ibu tua yang sedang sakit dan juga memberi kasih sayang sepenuhnya kepada adik beradik daripada melayan lelaki yang belum tentu bersama aku forever and after.” – Statement ini memang paling deep!

Erm..korang pula macamana? Kenapa tak kahwin lagi?

The following two tabs change content below.

Noraniza

Head Of Sponsored Content, Malay Division at Rev Asia Berhad
People will hate you, rate you, shake you and break you. But how strong you stand is what makes you! :)