berita

‘Artis Juga Sebahagian Rakyat Malaysia’ – Mohon Bantuan Khusus Artis, Shuib Tampil Sokong Black, Tomok

March 28th, 2020 | by faris
Kini Trending

Tempoh hari penyanyi Black Hanifah dan Tomok meluahkan pendapat mengenai nasib rakan artis ketika perintah kawalan pergerakan (PKP) yang mana dikatakan turut terkesan secara langsung. Kenyataan mereka mendapat kritikan ramai kerana golongan artis dianggap hidup mewah dan tidak memerlukan bantuan kerajaan seperti diminta.

Pelawak Shuib Sepahtu tampil menjelaskan pandangan rakan artisnya itu dan menepis segala kecaman netizen.

Bukan untuk diri sendiri

View this post on Instagram

@black.hanifah @tomokofficial @acheykintangkintung

A post shared by Shuib Sepahtu (@shuibsepahtu) on

Menurut Shuib, rakan-rakannya bukanlah meminta bantuan untuk diri sendiri, namun mewakili penggiat seni lain yang menerima impak besar kerana PKP.

Mereka keluarkan kenyataan untuk mewakili artis-artis lama, artis veteran, penggiat seni lain macam pengarah, penulis skrip, make-up artis dan sebagainya. Sebab bila ada PKP confirm diorang takda job. Berapa lama ni? Kita pun tak tahu berapa lama akan berada dalam PKP.

Selain itu, kenyataan Black dan Tomok juga dipertikai kerana artis tidak menyumbang apa-apa kepada negara. Namun, Shuib menegaskan golongan artis turut perlu dibantu kerana mereka juga sebagagian rakyat Malaysia yang menghiburkan rakyat selama ini.

Sebelum ni artislah buat lawak, artislah buat show, artislah buat persembahan untuk hiburkan korang. Artis dan juga barisan belakang juga marhaen, juga rakyat Malaysia. Semua orang akan ada masalah kewangan.

Mungkinlah kerajaan boleh keluarkan bantuan khusus untuk artis dan penggiat seni yang tak ada job langsung. Itu saja. Kalau ada alhamdulillah, kalau tak ada nak buat macam mana?

Sumber: Shuib Sepahtu