berita

Bapa Ditipu Hampir RM4 Ribu – Taktik Licik Jurujual Ambil Kesempatan Terhadap Warga Emas

April 10th, 2017 | by Hanis Aliaa
Isu & Kontroversi

headerSekarang ni banyak sangat kes-kes penipuan yang melibatkan bagi barang percuma. Tapi kalau ikut logiknya sekarang manalah orang senang-senang nak bagi barang free kan. Lain pulak dengan ibu bapa kepada wanita ini yang mendakwa telah ditipu dengan cara mislead iaitu dengan memutar belit. Kononnya mendapat barangan percuma namun, secara tak sedar membayar. Korang baca taktik yang mereka gunakan supaya kita aware dan tak mudah terpedaya.

Beri beg grocery percuma sebagai umpan.Screen Shot 2017-04-10 at 21.16.06

Banyak pulak dapat barang ‘percuma’.Screen Shot 2017-04-10 at 21.16.48

Mudah bersetuju, adakah dipukau?Screen Shot 2017-04-10 at 21.17.03

a

Saya mengambil gambar dokumen2 yang telah diberi kepada ayah saya sementara menunggu tuan supervisor tiba. Di sebelah saya adalah salah seorang daripada dua salesgirls di situ.

b

“Bella” menelefon supervisornya untuk turun berjumpa kami

c

Supervisor dan “Bella” yang bertegas bahawa mereka telah menerangkan segalanya kepada ayah saya. Walhalnya mereka telah menipu dengan bercerita tentang yang percuma sahaja. Tidak disebut langsung tentang sebarang pembelian. Eiii… masih boleh ingat waktu ni. Saya menggigil kemarahan. Bila keluar perkataan “bullshit” daripada mulut saya, supervisor tu bukan main marah seolah2 perkataan tu a four-letter word. Grrrr!!!!

d

Si supervisor sedang memarahi “Bella” dan menyuruhnya supaya diam. Saya cuba dapatkan nama penuh “Bella” tapi dilarang oleh encik supervisor.

Kredit : Norhaliza Mohd Nor

SKIP THIS AD ×