berita

Berbogel ‘Posing’ Ala Model Depan Pokok Suci Di Kuil, Wanita Rusia Ini ‘Serah Diri’ Kepada Polis

May 9th, 2022 | by Shahira
Kini Trending

Baru-baru ini viral sebuah video di media sosial memaparkan seorang wanita sedang berbogel sambil berdiri di hadapan sebatang pokok ‘suci’ di sebuah kuil di Indonesia. Tindakan tersebut telah mendapat kecaman daripada orang ramai terutamanya penduduk di Indonesia.

Aksi tak senonoh wanita Rusia

Memetik laporan Regional Kompas, wanita berbangsa Rusia itu dilihat sedang berdiri di sebatang pokok yang berusia 700 tahun dalam gaya yang tidak senonoh tanpa seurat benang di badannya. Aksi tenaga pengajar senaman yoga itu telah mengundang kemarahan penduduk kawasan berkenaan yang menganggap wanita terbabit telah mencemarkan ‘kesucian’ pokok tersebut yang dipercayai melibatkan kepercayaan warga Bali.

Mereka juga menganggap pasangan suami isteri dari Rusia itu tidak menghormati adat dan budaya mereka. Susulan daripada desakan orang ramai, wanita terbabit bersama suaminya terpaksa ‘menyerah diri’ kepada polis. Menurut sumber, wanita itu kemudian memuat naik sekeping foto lain di Instagram memperlihatkan dirinya yang melakukan ritual ‘penghormatan’ di hadapan pokok tersebut dalam keadaan yang lebih sopan dan berpakaian lengkap. Bukan itu sahaja, dia juga telah membuat permohonan maaf secara terbuka kepada seluruh rakyat Indonesia terutamanya warga Bali atas perbuatan tidak senonohnya itu.

Saya mohon maaf kepada seluruh masyarakat Bali dan Indonesia, saya menyesali perbuatan saya. Saya sangat malu, saya tidak bermaksud menyinggung anda dengan cara apa pun. Saya sama sekali tidak ada pengetahuan tentang tempat ini. Saya baru berdoa di bawah pokok dan terus pergi ke pejabat polis untuk menjelaskan kejadian ini dan meminta maaf.

Sumber: Regional Kompas

SKIP THIS AD ×