berita

Buat Pembedahan Hampir 200k Untuk Wajah Anime, Lelaki Ini Tidak Kisah Dikecam Netizen

July 4th, 2017 | by Shafika
Isu & Kontroversi

Baru baru ini viral apabila seorang lelaki melayu yang bertukar wajah kepada anime. Kebiasaannya pembedahan wajah sinonim dengan rakyat Korea sahaja, namun bukan kali ini. Orang Malaysia pun boleh okay.

Amirul Rizwan Musa yang berusia 21 tahun itu katanya mendapat inspirasi wajahnya dari quall Leonheart dalam Final Fantasy. Menarik kan? Namun sebagai umat Islam kita sebenarnya dilarang membuat pembedahan sebegini. Viral wajahnya itu mendapat kencaman ramai netizen.

Habis 200k untuk wajah anime

Bukan sahaja melalui telefon, di luar juga ada yang bertemu saya hanya untuk memaki hamun. Bagaimanapun, saya ambil positif

Amirul menjalani pembedahan wajah sejak 2014 termasuk dua pembedahan di luar negara untuk mendapatkan wajah diinspirasikan daripada watak Squall Leonheart dalam Final Fantasy bagi meneruskan kariernya sebagai model sejak tiga tahun lalu.

Dia sudah berhabis hampir RM200,000 bagi membiayai kos pembedahan wajah secara berperingkat-peringkat sejak 2014.

Ditawarkan jadi model

Sebelum ini saya sudah tular tetapi tidak sehebat ini. Saya pernah menjuarai pertandingan Ulzzang Asia secara dalam talian pada 2012 dan mengambil keputusan untuk menjalani pembedahan selepas itu selepas ditawarkan menjadi model.

Saya tidak sangka gambar wajah saya menjadi tular sehingga menerima panggilan dan mesej tidak henti-henti daripada orang ramai hanya untuk mengutuk saya. Lebih menyedihkan, ada yang datang bertemu secara berdepan semata-mata untuk memaki hamun saya

Walaupun tular lebih kepada reaksi negatif ia tidak menutup periuk nasi saya kerana ditawarkan tawaran berlakon drama dan duta produk daripada beberapa syarikat. Namun saya masih mempertimbangkan tawaran itu kerana mahu menumpukan kepada perniagaan produk kecantikan jenama sendiri

Menurut anak bongsu daripada lapan beradik itu, dia bagaimanapun bersyukur kerana masih ada segelintir masyarakat yang memberi sokongan serta memberikan tawaran kepadanya. Biarpun menerima kecaman teruk daripada masyarakat dia berusaha untuk bersikap profesional dan tidak mahu cepat melatah kerana keadaan itu sedikit sebanyak membantu memajukan perniagaannya.

Sumber : Harian Metro

 

 

SKIP THIS AD ×