berita

Cara Ringkas & Mudah Buat Rak Untuk Bekas Rempah DIY

October 11th, 2019 | by Azizi Rahman
Make-It-Senang

Para suri rumah pasti tidak tahan dengan ruang dapur yang terhad dan membuatkan korang rasa sakit mata bila lihat bekas-bekas rempah yang tidak tersusun rapi. Korang tak ada idea macam mana nak buat rak khas untuk rempah masakan korang itu kelihatan menarik?

Jangan risau! Menerusi Facebook Hani Mynis kongsi satu cara untuk membuat rak khas untuk rempah-rempah masakan korang tersusun dalam setiap bekas. Caranya yang sangat mudah dan modal yang sangat murah pasti membuatkan korang berbaloi dengan dekorasi ini

Barang yang diperlukan

Barang yang perlu ada:

Cooling rack
Plier (ada kat rumah dah)
Cable tie (ada kat rumah dah)

Optional
Spray paint (boleh guna lacquer spray paint)

Buat segi tiga untuk jadi penyangkut

Gunakan plier ratakan tiga segi tu (macam dalam gambar)

Ha jadi gini hehe

Lipat jadikan bentuk U

Lepas tu ukur dan tanda kat mana kita nak lipat dia.

Lipat lah (guna plier)

Mungkin memerlukan kekuatan suami hahaha adoi tak larat hani nak lipat sorang-sorang. Keras juga benda alah ni.

Lipat lagi satu utk jadikan dia bentuk U

Macam gini. Simple sangat cara buatnya pun.

Ikat dengan cable tie kat hujung utk elakkan botol tu jatuh dr sisi rak

Tengok hasilnya

Dah siap.

Sumber: Hani Mynis

The following two tabs change content below.