berita

Covid-19: Hotel Di Afrika Selatan Guna Robot Pelayan Ambil Alih Tugas Pekerja

February 16th, 2021 | by Danialaffiq
Kini Trending

Foto: Reuters.com

Bagi mengekang penularan Covid-19, sebuah hotel di Afrika Selatan, Hotel Sky menggunakan robot sebagai salah seorang ‘pekerja’ di beberapa bahagian penting hotel berkenaan.  Hotel tersebut merupakan hotel pertama di Afrika yang menggunakan robot sebagai perkerja.

Artikel berkenaan: ‘Star Wars Jedi Dalam Millenium Falcon’ – Halaqah TV3 Kali Ini Lain Dari Yang Lain!

Penggunaan robot boleh membanteras Covid-19

Foto: Reuters.com

Selain ditugaskan di meja menyambut tetamu, robot pintar ini juga menyediakan perkhidmatan menghantar barangan peribadi pelanggan hingga ke depan bilik! Lebih mengagumkan, ianya boleh menarik berat bagasi sehingga 300kg dari lobi hingga ke depan bilik.

Sekiranya hotel menerima tetamu dengan gejala COVID-19, robot-robot ini boleh digunakan untuk mengelakkan penularan wabak Covid-19 dan sebagai langkah berjaga-jaga. Jika tidak, tetamu boleh memilih sama ada mereka mahu berinteraksi dengan kakitangan atau menggunakan khidmat layan diri yang boleh dikendalikan oleh telefon mereka sendiri.

Steve Pinto, Ketua Pegawai Eksekutif CTRL Robotics yang merupakan orang yang menyediakan droid ini menyatakan bahawa robot-robot ini  juga dapat mengimbas ekspresi wajah tetamu untuk menentukan betapa gembiranya mereka. 

Hal ini membantu pihak pengurusan hotel untuk menilai bagaimana pelanggan mereka menggunakan kemudahan ini di hotel 

Itulah ungkapan Steve Pinto berkaitan penggunaaan robot di hotel tersebut. Selain itu, Ernest Mulenga yang merupakan tetamu di Sky Hotel turut menyatakan bahawa dunia sedang bergerak menuju ke ruang digital ini, tetapi kita masih tidak terbiasa dengannya. Selain itu, beliau juga berkata bahawa ciptaan manusia merupakan sesuatu yang menarik bagi beliau.

Sumber: Reuters.com

SKIP THIS AD ×