berita

Curi Motor Nak Biaya Kos Bersalin, Lelaki Menangis Jumpa Isteri & Anak Selepas 2 Bulan Dipenjara

April 6th, 2022 | by Iera Zahirah
Kini Trending

Seorang lelaki di Indonesia bertindak mencuri sebuah motosikal yang dipercayai milik penjual sayur gara-gara ingin membiayai kos perubatan untuk isterinya bersalin.

Mencuri demi bayar kos isteri bersalin

Menerusi laporan Suara.com, lelaki berkenaan nekad menjual motosikal yang dicurinya itu dengan harga 1.5 juta rupiah (RM440.31) demi menampung kos pembiayaan untuk isterinya bersalin dengan selamat.

Walau bagaimanapun, dia dipenjara selama dua bulan atas dakwaan mencuri setelah pihak polis dapat menghidu kegiatannya itu. Namun begitu, pemilik motosikal berkenaan menarik semula laporan polis dan memaafkan lelaki tersebut kerana memahami situasi yang dihadapi oleh pasangan suami isteri tersebut.

Dipenjara selama dua bulan di Polres Rutan Takaran, si suami tidak sempat menemani isterinya untuk bersalin.

Melihat perjuangan si suami, mangsa memaafkan si pelaku dengan ikhlas tanpa dendam.

Susulan daripada itu, lelaki berkenaan bersujud dengan penuh penyesalan sebelum dia nekad untuk memulangkan semula motosikal penjual sayur terbabit. Lebih sebak lagi apabila pegawai yang bertugas di pusat tahanan juga gagal menahan air mata kerana berasa sedih dengan situasi yang menimpa lelaki tersebut.

Pejabat Pendakwa Negeri Takalar menyediakan wang pampasan untuk mangsa dan juga si pelaku dan kini si suami boleh bersama dengan isteri dan anaknya yang baru lahir itu.

Video penuh

@kejaksaan.ri DEMI ISTRINYA YANG AKAN MELAHIRKAN MA NEKAT MENCURI MOTOR DARI KORBAN SEORANG PENJUAL SAYUR, DENGAN KEKUATAN MAAF DAN HATI NURANI DARI KORBAN AKHIRNYA MA MENDAPATKAN RESTORATIVE JUSTICE DAN DIBEBASKAN , MA KINI BISA BERKUMPUL BERSAMA ISTRI DAN ANAK NYA. #fyp #fyp? #foryoupage #restoratifjustice ? Mesin waktu budi Doremi – Kejaksaan.RI

Sumber : Suara.com, kejaksaan.ri

SKIP THIS AD ×