berita

Demi Anak Bapa Sanggup Berhutang Beli Top-Up, Guru Beri Kerja Sekolah Online

March 26th, 2020 | by Arini Saleh
Kini Trending

Dalam tempoh perintah kawalan pergerakan yang dikeluarkan kerajaan, ada sesetengah guru mengambil inisiatif mengadakan kelas secara online atau melalui e-emel. Bagi mereka yang berkemampuan, itu bukanlah satu masalah besar namun tidak bagi ibu bapa yang hanya ‘cukup-cukup makan’.

Seperti perkongsian Cgu Din ini, rakannya terpaksa meminjam duit membeli top-up untuk menyiapkan kerja sekolah anak yang diberikan secara online. Dia bekerja sendiri dan duit yang ada sudah digunakan untuk membeli barang keperluan lain.

Nak pinjam duit beli data

Sekadar gambar hiasan

Pagi-pagi dapat call dari kawan dan merupakan ayah pada bekas anak muridku. Nak PINJAM DUIT katanya. Tau-tau ja kita gaji hari ni. Bukan bab NILAI YANG BUAT AKU MENULIS. Tapi semua bab simpati dan kasihan.

Parent : Assalamualaikum Cgu Din. Apa khabar..
Aku: Baik bang.. Sihat walafiat.
Parent: Cikgu nak minta tolong sikit boleh?
Aku: Tolong apa tu bang? Insyaallah mana yang boleh saya tolong saya tolong.
Parent: Macam ni cikgu anak saya ada tiga orang bersekolah seorang tingkatan 1 seorang darjah 6 dan seorang lagi tahun 3. Guru kelasnya meminta mereka untuk menyiapkan kerja rumah secara online. Saya tidak ada duit untuk membeli data. Bagi saya sekarang duit adalah lebih penting digunakan untuk membeli barang dapur. Saya bekerja sendiri, dah dua minggu tak kerja. Duit simpanan semua dah habis saya gunakan untuk membeli keperluan dapur. Cikgu boleh tolong tak pinjamkan saya duit untuk saya top-up kredit saya untuk beli data.

Jangan terlalu ikut trend

Sekadar gambar hiasan

Aku: Berapa ringgit tu bang nak pinjam?
Parent: Boleh cikgu pinjamkan saya 100. 50 untuk top up data dan 50 lagi untuk beli beras dan telur.
Aku: Okey bang abang boleh datang ambil ke rumah saya atau abang bagi nombor akaun saya bank in sekarang.
Parent: Terima Kasih Cikgu moga Allah sahaja yang dapat membalas jasa baik cikgu. Insyaallah bila saya ada duit saya akan bayar balik kat cikgu.

Wei tolonglah Wei..
Kita sebagai cikgu kita memanglah nak anak-anak murid kita berjaya tapi pernah tak kita fikir sebab family dia orang. Bukan lama pun mungkin 14 hari je. Selepas ni bagilah sebanyak mana pun. Online ni rasanya kita boleh tukar pada kerja rumah biasa. Mungkin kita boleh suruh anak murid kita buat latihan pada buku teks. Tu pun salah satu latihan yang baik. Kita jangan terlalu ikut trend ikut keadaan. Kita tak minta pun benda ni berlaku.

Tolonglah kalau boleh kita fikirkan balik akan kehidupan orang lain. Mungkin kita bangga akan kehebatan kita tapi kita lupa akan kesushahan orang. Kau orang tengoklah dia nak pinjam RM100 semata-mata nak bagi anak dia jawab soalan. Bukankah kita dah menyusahkan dia. Pernah tak kita fikir bab dapur dia.. bab makan dia.. bab anak-anak dia..

Korang fikirlah sendiri.

Sumber : Cgu Din

The following two tabs change content below.