berita

“Eh, Kenapa Besar Lain Macam?!” – Ini 7 Punca Kenapa Pori Korang Terbuka Luas

July 1st, 2019 | by Farisha Hazira
Kini Trendy

Pernah tak korang tengok cermin dan rasa korang akan lagi cantik kalau boleh kecikkan pori-pori degil tu? Kita nak lah juga ada muka flawless, glass skin macam Korea gittew. Bila pori besar ni, confident level kita pun akan berkurangan.

Okay jangan risau, Sis Katy to the rescue! Kita tak boleh nak hilangkan pori. Tapi, kita mampu kecikkan dia je. So, hari ni Sis Katy nak share dekat korang kenapa pori tu boleh jadi besar!

Apa Itu Pori?

Sebelum tu, kita kena tahu dulu apa itu pori. Pori ialah liang yang ada pada kulit dan dekat situlah tempat oil glands kita. Hair follicles kita pun ada dekat situ tau! Kalau korang nak tau, pori ni dia ada banyak dekat muka terutama sekali di bahagian pipi dan hidung.

Punca Pori Besar?

1. Pori yang tersumbat (Clogged Pores)

Pori korang tu akan tersumbat bila ada excess sebum, kotoran dan juga sel kulit mati yang tak boleh keluar dari kulit. Semakin teruk pori korang tersumbat, semakin besarlah pori tu.

2. Genetik

Kalau korang ada pori-pori besar ni, besar kemungkinan itu genetik. Sedih kan? Memang tak boleh nak buat apa dah kalau macam ni. Korang cuma boleh control pori tu daripada jadi lebih besar. So, kalau tak nak dia jadi lebih besar, korang kena jaga muka betul-betul!

3. Kulit dehydrated

Bila wajah muka korang dehydrated, sel kulit akan mengecut dan ini akan menyebabkan ruangan antara sel tu jadi lebih besar. Bila dah jadi macamni, pori korang akan nampak lebih besar dari biasa. So, kena rajinkan diri untuk melembapkan kulit wajah korang tu. Hydration is key!

4. Kerosakan kulit disebabkan matahari

Antara punca pori besar sebab korang tak rajin pakai sunscreen. Kalau korang nak tahu, masalah kulit kita ni biasanya disebabkan oleh cahaya UV. Cahaya UV ni bukan saja boleh buat kulit kita kendur, dia juga boleh buat pori kita besar ye!

So, hari ni korang dapatlah juga belajar sikit pasal pori kan? Tak apa, jangan risau! Sebenarnya benda ni normal je. Yang penting, kita confident by embracing kita punya flaws!

Korang jangan lupa untuk follow Facebook Kini Trendy By Ohbulan dan Instagram @kinitrendy untuk mengikuti perkembangan fesyen, mekap dan lifestyle wanita yang trendy dan terkini.