berita

Elak Sekatan Jalan Raya, Sanggup Naik Rakit Balik Kampung

May 5th, 2021 | by Iera Zahirah
Kini Trending

Gara-gara ingin pulang ke halaman kampung, penduduk Indonesia menemukan cara baru untuk menyambut lebaran dengan mendayung sampan menyeberangi Sungai Citanduy di Jawa Barat, Indonesia.

Elak sekatan jalan raya

Sekadar gambar hiasan

Bagi mengelak sekatan jalan raya, beberapa individu dilaporkan telah menggunakan laluan sungai sebagai laluan alternatif.

Menurut ketua kampung Desa Sidaharja, Maman Suparman, pihaknya tidak membenarkan menggunakan laluan sungai Citanduy untuk pulang berhari raya di kampung masing-masing.

Orang ramai menggunakan perahu atau rakit sebagai alternatif daripada melintas Jambatan Manganti yang dikawal polis.

Menggunakan rakit atau bot kecil

Sekadar gambar hiasan

Katanya lagi, orang ramai lebih memilih laluan berkenaan kerana cepat sampai ke destinasi yang diingini dan terdapat sekurang-kurangnya lima laluan air yang menggunakan rakit ataupun bot kecil.

Laluan berkenaan bukan sahaja digunakan oleh warga Lakbok, namun ianya turut digunakan oleh warga Tarisi, Wanareja dan juga Cilacap. Kini, makin ramai pelancong menggunakan laluan antara daerah Jawa tengah.

Waktu operasi perjalanan laluan sungai berkenaan telah dibuka selama 24 jam dan bilangan penduduk yang ingin pulang ke kampung melalui sungai semakin bertambah.

Sumber : Suara.com

SKIP THIS AD ×