berita

Hafiz Hamidun Tegur Faiz Roslan Isu Berpakaian Seperti Wanita

January 17th, 2018 | by Wan
Isu & Kontroversi

Hari ini, semakin berlegar di media sosial kaum lelaki berperwatakan seperti wanita dengan tujuan ingin membuat video parodi. Sebelum ini, pendakwah muda, Da’i Wan pernah memberikan pencerahan mengenai hukum perbuatan seumpama itu.

Artikel berkaitan: Berpakaian Seperti Perempuan Dengan Sengaja Untuk Buat Video Parody? Da’i Wan Beritahu Hukumnya

Terbaru, penyanyi nasyid, Hafiz Hamidun pula dilihat memberikan pendapat beliau berhubung isu berkenaan susulan kenyataan yang dikeluarkan personaliti media sosial, Faiz Roslan di sebuah portal hiburan. Bagi yang tidak mengenali siapa Faiz, dia antara yang famous dengan video parodi meniru gaya wanita.

Kenyataan Faiz

Hafiz beri respon

Dilihat penyanyi itu mengicau kembali (retweet) kenyataan Faiz dan menyatakan perbuatannya itu tidak salah andainya si pembuat tidak tahu apa yang betul salah, hukum halal dan haram. Nasihat Hafiz kepada personaliti media sosial itu, Faiz perlu belajar dengan lebih lagi untuk memahami apa yang ‘halal’ dan apa yang diharamkan (laknat).

Teguran dan nasihat Hafiz itu tidak terlepas dari sampai ke perhatian Faiz. Respon Faiz:

Tidak cakap “salah ke pakai perempuan”

Dalam tweet balasnya, Faiz secara baik menjelaskan portal berkenaan sebenarnya telah menukar kenyataannya. Dia tidak pernah mengeluarkan kenyataan ‘salah ke pakai perempuan’ seperti yang dilaporkan sambil akui sedar perbuatannya itu salah.

Sumber: Twitter Hafiz Hamidun

SKIP THIS AD ×