berita

Hak Jiran Yang Perlu Kita Ambil Tahu- Kisah Sahabat Nabi Dengan Jiran Yahudi

June 9th, 2016 | by Ai
Make-It-Senang

madinah 1.1

Sempena bulan Ramadan yang mulia ini, kami ingin kongsikan kepada anda kisah sahabat Nabi bernama Malik bin Dinar. Ianya berkisar mengenai kejiranan. Haa, mesti ada dalam kalangan kita yang tak kenal jiran sendiri, lagi-lagi yang duduk sebelah rumah apartment atau kondo. Paling teruk, jiran sebelah rumah dalam taman pun kita buat tak tahu je.

Sebenarnya Rasulullah S.A.W. sangat menitikberatkan soal kejiranan ni. Sampaikan hak jiran ke atas kita pun Nabi ada beritahu dalam hadisnya. Jom baca kisah selanjutnya mengenai peristiwa sahabat Nabi iaitu Malik bin Dinar ini.

Sengaja buat saluran tandas

A Muslim takes part in a special morning prayer to start Eid-al-Fitr festival, marking the end of their holy fasting month of Ramadan, at a mosque in Silver Spring, Maryland, on August 19, 2012. Muslims in the US joined millions of others around the world to celebrate Eid-al-Fitr to mark the end of Ramadan with traditional day-long family festivities and feasting. AFP PHOTO/Jewel SAMAD (Photo credit should read JEWEL SAMAD/AFP/GettyImages)

Malik bin Dinar adalah seorang alim yang soleh, beliau mempunyai jiran seorang Yahudi. Jirannya itu sengaja membuat saluran tandas menghala ke rumah Malik bin Dinar menyebabkannya terpaksa membersihkan najis dan kotoran yang masuk ke dalam rumahnya saban pagi tanpa mengeluh.

Perkara tersebut berlanjutan sehingga jiran Yahudi tersebut mulai bosan dengan respon dan sikap Malik bin Dinar. Bukan sekadar tidak membalas dengan kemarahan tetapi Yahudi tersebut mendapat senyuman, hadiah dan layanan yang baik daripada sahabat Rasulullah itu.

Tidak pernah memarahi

BIRMINGHAM, UNITED KINGDOM - FEBRUARY 02: Muslims arrive for friday prayers at Birmingham Central Mosque on February 2, 2007, Birmingham, England. Around 3,500 attended prayers where religous leaders called for calm in the wake of the nine arrests during anti-terror raids across the city. Detectives are continuing to question nine men in an alleged attempt to conduct an "Iraqi" style kidnap of a British soldier. (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)

Suatu hari Yahudi bertanya sebab Malik bin Dinar tidak pernah memarahinya lantas dijawab, “Aku pernah dengar Kekasihku nabi Muhammmad SAW menyebutkan : “Sentiasa Jibril datang kepadaku berkali-kali untuk mengingatkan tentang hak kejiranan sehingga aku ingat jiran akan mendapat hak waris”. Oleh kerana begitu kerap diingatkan oleh Jibril, Nabi SAW menyangka yang jiran akan dinaik taraf sehingga boleh menjadi orang yang boleh mewarisi harta jiran.

Hak-hak jiran

jirannnzz

Berikut adalah hak-hak jiran yang perlu kita ambil tahu dan peduli.

1. Mula memberi salam kepadanya.

2. Tidak terlalu banyak bertanya tentang hal –ehwal urusan dalamannya.

3. Menziarahi apabila dia sakit dan melawatinya apabila ia meninggal dunia.

4. Turut merasakan kesusahan apabila ia sedih dan menunjukkan rasa gembira apabila dia bergembira.

5. Sama-sama menyertai jiran ketika ia dalam kesusahan dan kegenmbiraan.

6. Memaafkan segala kesalahan dan kekhilafannya.

7. Tidak menunjukkan pandangan ke dalam rumahnya sehingga boleh menampakkan auratnya.

8. Tidak menyusahkan perasaannya.

9. Tidak menyempitkan jalan menuju ke rumahnya.

10. Tidak menujukan pandangan kepada segala yang dibawa ke dalam rumahnya.

11. Menutup segala keaiban dan dan kecelaan yang dilakukannya.

12. Meringankan daripada malapetaka yang menimpanya.

13. Tidak terpedaya dengan kata-kata orang terhadapnya.

14. Menghormati kehormatan isteri dan pembantu wanita yang bekerja di rumahnya.

15. Bersikap lemah lembut terhadap anak-anaknya.

16. Memberi tunjuk ajar apa yang tidak diketahui mengenai agama mahupun akhirat.

Sumber: Kitab “Bimbingan Mukminin” karya Imam Al-Ghazali.

SKIP THIS AD ×