berita

Hidung Berdarah Tiba-Tiba? Ini 10 Langkah Yang Sepatutnya Diambil

February 20th, 2019 | by Arini Saleh
Kesihatan & Hidup Aktif

Pendarahan hidung secara tiba-tiba boleh mengundang rasa panik lebih-lebih lagi kanak-kanak. Hidung berdarah atau epistaksis ini sering berlaku apabila salur darah kecil (kapilari) rongga hidung pecah disebabkan beberapa punca.

Antaranya adalah kecederaan, udara terlampau sejuk atau kering, menghembus nafas terlalu kuat, memicit hidung dan sebagainya. Menerusi perkongsian Dr Ezairy M.Sallih, ini 10 langkah yang sepatutnya dilakukan.

Jangan lakukan perkara tidak sepatutnya

Sekadar gambar hiasan

Kalau Hidung Anda Berdarah

Kejadian seperti ini bukanlah jarang untuk kita temui. Di mana-mana boleh berlaku. Sama ada kepada anak kita sendiri, anak murid di sekolah atau sesiapa sahaja.

Nak buat macam mana? Dongakkan kepala supaya darah berhenti? Atau masukkan daun sireh untuk hentikan pendarahan?

Nasihat saya, jangan lakukan perkara-perkara yang tidak sepatutnya. Ikut 10 langkah di bawah :

1.
Bertenang. Elak lakukan tindakan terburu-buru. Cuba cari bantuan orang sekeliling. Ingat pesanan saya seterusnya selepas ini.

2.
Tunduk. Ini langkah pertama MESTI dibuat. Saya ulang, jangan dongakkan kepala ke atas. Darah yang keluar akan terus mengalir ke bahagian belakang hidung dan berisiko masuk ke paru-paru. Ini lebih bahaya.

Picit bahagian luar hidung

Sekadar gambar hiasan

3.
Picit bahagian luar hidung anda. Tekan dan compress selama 15-20 minit. Jangan hentikan. Jika tak ada sebarang kain disekitar anda, lakukan dengan menggunakan Ibu jari dan jari telunjuk anda.

4.
Ulang kembali langkah nombor tiga sekiranya pendarahan sudah mulai perlahan. Ketika ini anda hanya perlu bernafas melalui mulut.

5.
Letakkan ais di bahagian dahi. Ini bagi membantu pendarahan daripada hidung untuk dikawal. Cuba dapatkan bantuan daripada orang sekeliling.

6.
Sekiranya pendarahan masih aktif dan tidak ada tanda-tanda ia akan berhenti. Kekalkan posisi ini dan segera menuju ke hospital terdekat. Nasihat saya, terus ke unit kecemasan di hospital. Bantuan kecemasan yang perlu akan dilakukan.

7.
Apa doktor akan lakukan di hospital? Di hospital, doktor akan memeriksa keadaan klinikal pesakit. Pesakit akan dipastikan di dalam keadaan stabil.

Jangan masukkan apa-apa objek

Sekadar gambar hiasan

8.
Pendarahan dari hidung akan dihentikan dengan beberapa cara di dalam keadaan kecemasan. Kami boleh melakukan ‘anterior nasal packing’ atau ‘posterior nasal packing’ bergantung kepada lokasi pendarahan.

9.
Kebiasaannya pendarahan akan berhenti selepas prosedur ini dilakukan. Kemudian doktor akan memeriksa keadaan pesakit. ‘Nasal packing’ ini akan dibuang selepas 24 ke 48 jam bergantung pemeriksaan klinikal.

10.
Jangan cuba-cuba masukkan apa-apa objek ke dalam hidung. Jangan masukkan air ke dalam hidung. Ini hanya akan menyebabkan pendarahan tidak akan berhenti. Lakukan langkah di atas dan terus bawa ke hospital.

Semoga nasihat ini berguna untuk kalian. Jangan lupa #KONGSI kepada orang yang anda sayang. Semoga lebih ramai mendapat manfaat nanti.

Dr Ezairy M.Sallih
Doktor telinga, hidung & tekak

Sumber : Dr Ezairy M. Sallih

The following two tabs change content below.

SKIP THIS AD ×