berita

Ibu Risau Kandungan Animasi Di YouTube Makin Melampau, Ini Cara ‘Tapis’ & Pantau Aktiviti Anak

April 2nd, 2021 | by Amat
Kini Trending

Kartun animasi Upin Ipin sememangnya cukup terkenal dan mendapat sambutan dalam kalangan kanak-kanak di Malaysia dan Indonesia. Animasi terbitan Les’ Copaque ini telah menghasilkan beberapa buah siri animasi dan filem termasuk Geng: Penggembaraan Bermula.

Tapi menyedihkan apabila kartun animasi tersebut telah didapati diolah baharu menjadi content tayangan yang kurang sesuai bagi penonton kanak-kanak di bawah umur. Malah, didapati laman akaun YouTube tersebut juga meletakkan tajuk dan foto thumbnail yang kurang sesuai untuk tontonan umum.

‘Apa semua ini?’

Seorang pengguna Facebook yang dikenali sebagai Siti Fatimah Mohd Hadhari berkongsi beberapa foto tangkap layar yang diambil menerusi laman YouTube. Dia terkejut apabila terlihat beberapa klip cadangan video  di bahagian explore terdapat animasi Upin Ipin yang kelihatan tidak sesuai bagi kanak-kanak.

Bukan itu sahaja, tajuk dan foto pada laman YouTube berkenaan juga kelihatan terlaluan bagi tontonan kanak-kanak. Malah, di ruangan komen posting berkenaan, ramai beranggapan video-video tersebut adalah bukan dari keluaran Malaysia tetapi dilakukan semula sebagai parodi di negara seberang.

Cara mengawal content buat anak anda

Buat ibu bapa yang risaukan anak-anak anda menonton video tidak sepatutnya, anda dinasihatkan untuk memuat turun aplikasi YouTube Kids. Di mana aplikasi bagi YouTube Kids ini telahpun ditapis isi kandungan dan sesuai bagi anak-anak anda menonton kartun animasi ketika di rumah.

Ataupun, anda boleh menutup ‘Restricted Mode’ pada bahagian setting akaun YouTube anda. Caranya mudah saja, boleh ikuti langkah-langkah seperti di bawah:

Aktifkan ‘Restricted Mode’

Kredit: YouTube Howfinity

Cara kedua untuk menapis dan mengawal tontonan video di YouTube buat anak anda adalah aktifkan ‘Restricted Mode’ pada bahagian Setting akaun YouTube.

Kredit: YouTube Howfinity

Ataupun anda boleh menekan logo akaun YouTube anda yang terdapat di sebelah kanan bahagian atas. Kemudian, anda perlu menekan ‘Restricted Mode’ yang terdapat di bawah sekali dan aktifkan ‘Restricted Mode’ seperti disarankan.

Sumber: Siti Fatimah Mohd Hadhari, YouTube

SKIP THIS AD ×