berita

“Ingatkan Sakit Kepala Biasa. Rupa-rupanya…”

February 9th, 2017 | by Hanis Aliaa
Kini Trending

HeaderSeorang wanita terjaga dari tidur gara-gara sakit kepala yang teruk dan gatal-gatal. Dan dia yakin sakit ini bukan sakit kepala biasa. Tidak dinafikan lagi bila doktor berjaya tarik keluar seekor lipas hidup daripada kepalanya.

Sakit kepala teruk & sukar bernafas

susah nafas-Gambar hiasan-

Wanita terbabit mengadu mengalami sakit kepala teruk dan sukar untuk bernafas. Doktor menjalani ujian endoskopik terhadap wanita terbabit dan mendapati ada seperti kaki serangga.

Mulanya kami tak tahu jenis serangga itu. Kami terpaksa tarik serangga tu perlahan-lahan.

M.N. Shankar, Profesor dan Ketua Jabatan Telinga, Hidung & Tekak  di Stanley Medical College, menjelaskan pada awalnya mereka sangka ia adalah sakit kepala biasa. 

Lipas ditarik keluar dari kepala.

Lipas itu ditarik keluar dengan bantuan mesin penyedut dan forsep. Proses ini mengambil masa 45 minit. Lipas yang berukuran 1 inci itu masih hidup ketika ditarik keluar. Ia berada dalam kepala wanita itu kira-kira 12 jam. Dan apabila dikeluarkan, masalah pernafasan wanita terbabit hilang serta-merta.

Lipas itu dah korek bumbung hidung dan tengkorak. Sudah hampir dengan otak. Kes ini sangat luar biasa.

Shankar berkata jika lipas telah berada di bahagian otak, lipas itu mungkin mati. Dan menyebabkan jangkitan yang akan merebak ke seluruh badan wanita itu. Seterusnya, membawa maut. 

Ini adalah kes pertama pihak hospital mengeluarkan lipas dari badan manusia. Tapi apa yang paling takut, menurut Shankar tidak ada cara untuk mengelakkan kes seperti ini berlaku.

Kredit : CNN

The following two tabs change content below.

SKIP THIS AD ×