berita

Dianiaya Pelanggan, Rider Grab Luah Kecewa ‘Diberhentikan Kerja’ Tanpa Periksa

December 6th, 2019 | by Amirul Asraf
Kini Trending

Setiap pekerjaan di atas muka bumi, pasti mempunyai cabaran dan dugaan yang harus para pekerja tempuhi. Seperti kisah lelaki yang dikenali sebagai Si Gaman ini, dia mendakwa difitnah oleh seorang individu sehingga mengakibatkan syarikat penghantaran makanan GrabFood terpaksa menyekat akaunnya sebagai pekerja. Sedihnya!

Minta duit order

3 Disember punya cerita, dapat order Mcd Sri Petaling hantar ke jalan Wan Malini, customer Melayu. Lepas hantar order dekat rumah customer tu terus belah buat order lain. Lepas setengah jam customer service call dan bagitahu customer buat report sebab saya ada minta duit order rm48, sedangkan tak minta langsung pun. Lepas tu sia-sia kena banned selamanya disebabkan kena fitnah dengan customer. Customer service hanya dengar sebelah pihak sahaja. Hati-hati ya guys sekrang ni banyak customer bijak yang nak makan free. Lepas kita dah hantar order dia akan buat report supaya dapat refund duit dia balik.

Menurut pemandu tersebut, dakwaan fitnah itu berpunca apabila seorang pelanggan Melayu telah membuat laporan di customer service syarikat penghantarannya. Individu tersebut membuat laporan mengenai dirinya mengambil duit order sebanyak RM48 ketika menghantar pesanan yang dipesan. Ekoran daripada kejadian itu, akaun pemandu GrabFood itu disekat oleh syarikat berkenaan.

Meminta bahan bukti

Menerusi video berdurasi 1:37 saat, pemandu makanan itu kembali semula ke rumah pelanggan yang membuat dakwaan fitnah terhadap dirinya. Pemandu tersebut meminta bahan bukti sekiranya dia bersalah dan melakukan perbuatan tersebut. Namun, individu yang digelar sebagai ‘pak cik’ itu meminta mereka segera beredar dari kawasan rumahnya.

Keep strong bro

Rata-rata netizen meluahkan perasaan simpati terhadap pemandu makanan tersebut. Mereka turut berharap pihak GrabFood melakukan siasatan terhadap kes berkenaan.

Sumber: Si Gaman

The following two tabs change content below.

Amirul Asraf

Content Champion at Rev Asia Berhad
I became a writer to come as close as possible to the heart of the world.