berita

‘Janganlah Guna Alasan PKP, Usaha…’ – Nasihat Usahawan Kosmetik Undang Kecaman Netizen

July 6th, 2021 | by Amat
Kini Trending

Usahawan kosmetik, Datuk Seri Vida menerima kecaman hebat daripada netizen susulan satu kenyataan yang dikongsi menerusi satu video terbarunya di Tiktok. Menerusi video itu, dia menasihati golongan yang terjejas sewaktu negara berdepan dengan pandemik Covid-19 supaya tidak hanya mengharapkan bantuan.

‘Jangan guna alasan PKP’

Difahamkan, dia memuat naik video tersebut adalah untuk menjawab pertanyaan pengikutnya di laman TikTok tersebut yang memohon bantuan makanan, susu dan lampin anak. Usahawan tersebut meminta agar golongan tersebut tidak ‘berharap’ atau bergantung kepada bantuan ‘bendera putih’ semata-mata tanpa usaha mencari rezeki.

Janganlah guna alasan PKP, pendapatan terjejas nak beli pampers anak tak boleh. Usaha… Tengok adik ni usaha, berniaga di depan rumah saja.

Janji ada keinginan, janji ada usaha dan yang penting menu sedap dan bersih. Usaha, jangan dok malas, dok mengharap bantuan bendera putih je.

‘Janji kena ada usaha’

@datoserividaofficialReply to @azierarizqin TIPS2. ATAS DIRI SENDIRI..NAK MAJU KENA ADA USAHA..##fyp ##viral ##pkp ##malaysia ##datoserivida? original sound – QU PUTEH BARULAH PUT

Meninjau di ruangan komen pada posting berkenaan, rata-rata netizen memberi pelbagai reaksi termasuk menganggap nasihat itu merupakan sindirian terhadap individu tertentu. Walau bagaimanapun, ada juga netizen berpendapat kata-kata usahawan tersebut sebagai nasihat dan mencerminkan realiti kehidupan.

‘Kalau tak nak sedekah, tak payah banyak bunyi’

Sumber: Dato Sri Vida

 

SKIP THIS AD ×