berita

Johorean Serang Erma Fatima Kerana Disangka Menghina Sultan Johor

March 26th, 2015 | by Wan
Isu & Kontroversi

errrr

Bergelar seorang pengarah tersohor, Erma Fatima sangat terkenal dengan sifatnya yang lantang dan gemar berkias dalam menyampaikan sesuatu. Hal ini terbukti berdasarkan foto-foto dan kapsyen yang dimuatnaik olehnya di Instagram.

Terbaru, foto yang dimuatnaik oleh Erma mendapat kecaman hebat khususnya daripada rakyat negeri Johor yang mendakwa Erma cuba mempersenda dan mempersoal kedaulatan Sultan Johor.

Singa, Crown, Merah Biru?

Foto yang memaparkan seekor singa memakai memakai crown sambil duduk di sebuah kerusi berlatar belakangkan tirai berwarna biru dan biru itu menjadi persoalan peminat.

Menerusi kapsyen foto tersebut, Erma didakwa seolah mempertikai golongan berkuasa yang mampu berbuat apa sahaja seperti mempersendakan bangsa sendiri.

Screen Shot 2015-03-26 at 12.06.54 PM

Secara kebetulan pada 23 Mac yang lalu telah berlangsung istiadat kemahkotaan Sultan Ibrahim Sultan Iskandar sebagai Sultan Johor. Nak dijadikan cerita, ada segelintir rakyat Johor ‘sentap’ dan mendakwa foto yang dimuatnaik oleh Erma itu ditujukan buat Sultan mereka.

Tak Ada Sebab Saya Nak Kutuk Sultan Johor – Erma

Screen Shot 2015-03-26 at 12.10.31 PM Screen Shot 2015-03-26 at 12.12.52 PM

Menerusi ruangan komen foto tersebut Erma bagaimanapun menafikan dakwaan itu sambil menyifatkan dirinya cukup menghormati sultan kerana itu lambang kedaulatan bangsa.

Pada masa sama Erma mengaku bertanggungjawab atas apa yang ditulis olehnya namun bertegas tidak akan menurunkan post terbabit. Adik Erma, Umie Aida turut mempertahan tindakan Erma, baginya langsung tiada kena mengena dengan sultan.

Iyalah hanya Erma je tahu apa yang cuba diperkatakan, mungkin dia cuba mengkritik pihak lain namun lain pula jadi. Apa-apa pun harap rakyat Johor chill okay, kebetulan je kot. Peace!

SKIP THIS AD ×