berita

‘Kalau Awak Antivaccine Sampai Memudaratkan Orang Lain.. Saya Kesah!’ – Dr Halina

February 16th, 2019 | by Arini Saleh
Isu & Kontroversi

Semalam, pendebatan mengenai isu vaksin yang bersiaran secara langsung di TV Alhijrah telah mendapat perhatian netizen. Ramai yang bersetuju dengan hujah yang disampaikan Datuk Dr Musa selaku Pakar Perunding Pediatrik.

Artikel berkaitan : Debat Vaksin TV Al-Hijrah Jadi Perhatian Netizen, Lihat Cara Doktor Pakar Ini Patahkan Hujah Dr Huda

Isteri angkawasan negara, Dr Sheikh Muszaphar Shukor iaitu Dr Halina turut memberi respon mengenai topik yang kini hangat diperkatakan.

Kita sebagai ibubapa, fikirkan terbaik untuk anak

 

View this post on Instagram

 

I dont have a proper photo for this entry. Kalau ada pun meme yg sgt lucu tp mungkin saya ada dapat dosa free sbb sebarkan meme tu, so saya gelak sendiri je lah.. . Semalam punya Vaksin di tv @tvalhijrah114 memang very informative. I hope many of you tgk debate tu. Every time Dr Musa open his mouth and said something, its purely fact and concrete information. . The bomb question bila moderator tanya.. “sebagai seorg muslim.. jika pandangan WHO dan pakar perubatan tak diikut, pandangan ulama tak dipatuhi, nak ikut kata siapa??” . In my humble opinion, this anti-vaccine group punya argument byk berkisar tentang intuitive.. rather than informative. They will go back to isu2 seperti khauf dan raja’a (takut pada Allah, meletakkan harapan yg tinggi kepadaNya). Memang btul… bukan vaksin yg menyembuhkan. Tapi vaksin tu sebahagian drpd usaha kita sbg hambaNya. Golongan antivaccine ni lebih kepada ikut rasa hati / emosi / intuition berbanding kepada ilmu pengetahuan. . Kita sebagai ibubapa, fikirkan yg terbaik utk anak2 kita. Dulu takde pun difteria di Malaysia, dah sampai 0 case. Tp sbb adanya golongan antivaksin, dah ada rekod kematian 5 kanak2…. yg dpt jangkitan difteria ni sure lagi ramai.. . Dulu kita ada herd immunity. According to Dr Musa, herd immunity ni buleh dicapai bila vaksin coverage sampai 95% . Now vaksin coverage is only abt 88%. Maknanya, we are losing our herd immunity. Dah makin susah nak protect disease dr merebak!! . Kenapa saya tulis panjang lebar pasal vaksin ni.. sbb anak2 saya pergi sekolah sama dgn anak2 awak semua. Sebab anak2 kita semua berkawan, maybe not now… but one day inshaAllah.. jadi, fikir2 kan lah.. kita hidup bermasyarakat. Islam ajar kita supaya hormat and sayang jiran tetangga… jgn pentingkan diri sendiri… . Kalau awak rasa bumi ni flat… sukati lah.. tp kalau awak antivaccine sampai memudaratkan org lain.. saya kesah!

A post shared by Dr Halina Mohd Yunos (@drhalina) on

Menurutnya, sebagai ibu bapa kita hendaklah memberikan yang terbaik untuk anak-anak. Salah satu cara adalah dengan memberikan vaksin untuk mengelakkan daripada jangkitan penyakit.

Namun, dengan adanya golongan yang menolak vaksin, anak-anak turut terdedah kepada pelbagai penyakit berbahaya.

Dapat sokongan netizen

Hidup bermasyarakat, jangan pentingkan diri

Mendapat sokongan netizen, ramai yang bersetuju dengan pendapat yang dilontarkan Dr Halina. Tambahan pula, kini terdapat pelbagai penyakit yang melibatkan kematian kanak-kanak disebabkan sikap degil dan pentingkan diri ibu bapa.

Sumber : Instagram Dr Halina Mohd Yunos