berita

Kementerian Alam Sekitar & Air ‘Cari’ Remaja Buang Buku Dalam Sungai

March 8th, 2021 | by Amirul Asraf
Kini Trending

Di Facebook, Kementerian Alam Sekitar dan Air sedang mengesan seorang pelajar lepasan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) yang viral gara-gara membuang buku sekolah ke dalam sungai. Pelajar tersebut dipercayai melakukan aksi sedemikian sebaik sahaja selesai menjawab kesemua kertas peperiksaan yang diduduki olehnya.

Bersih sungai

Baru-baru ini tular video mengenai seorang pelajar yang membuang buku ke dalam sungai setelah habis peperiksaan SPM. Sekiranya ada pihak yg mengenali adik ini, pihak KASA ingin menjemput adik ini untuk menjadi ahli Sahabat Sungai Malaysia (Friends of River Malaysia) bagi bersama-sama kita gerakkan program membersihkan sungai di seluruh negara bersempena Hari Air Sedunia pada 22 Mac 2021 nanti. Insyaallah, melalui didikan dan sokongan masyarakat, bukan sahaja adik ini, malah ramai lagi pihak akan lebih peka tentang kebersihan sungai.

Menurut Kementerian Alam Sekitar dan Air, mereka ingin menjemput remaja berkenaan untuk menjadi ahli Sahabat Sungai Malaysia bagi bersama-sama mengerakkan program membersihkan sungai di seluruh negara pada 22 Mac nanti.

Semua orang pernah buat salah

Untung la ada kerjasama dengan KASA. Belajar rajin-rajin mana tahu besar nanti jadi Menteri Alam Sekitar. Semoga adik ni sukses dalam hidup. Semua orang ada buat silap. Cakap yang baik-baik dapat pun yang baik-baik juga.

Rata-rata netizen bersetuju dengan langkah yang dilakukan oleh Kementerian Alam Sekitar dan Air terhadap remaja tersebut. Menurut netizen, langkah berkenaan secara tidak langsung memberi pengajaran buat masyarakat di negara ini untuk menyayangi alam sekitar.

Sumber: Kementerian Alam Sekitar dan Air

The following two tabs change content below.

Amirul Asraf

Content Champion at Rev Asia Berhad
I became a writer to come as close as possible to the heart of the world.

SKIP THIS AD ×