berita

Kes Pertama Disahkan Di Malaysia, Ini Fakta Yang Anda Kena Tahu Tentang Virus Zika & Langkah Pencegahannya

September 1st, 2016 | by Ai
Kini Trending

zika1.1

Virus Zika kini sah dah ada kat Malaysia. Seorang wanita dari Klang yang baru pulang dari Singapura telah disahkan positif Zika dan menjadikannya kes pertama kat negara ni. Bukan setakat wanita tu, anaknya pun turut dijangkiti virus Zika tapi suami tak dijangkiti.

Sejak Singapura mengumumkan virus Zika dah mula ada kat negara diorang dengan jumlah 115 kes setakat ni, kerajaan Malaysia dah mula ambil langkah berjaga-jaga. Kat Thailand pun dah 97 orang dijangkiti virus Zika tau. Jap, korang tau tak Zika ni sebenarnya apa? Okay, jom kita baca fakta berkenaan virus Zika ni.

Apa itu virus Zika?

zika2

Sekadar gambar hiasan

Demam Zika adalah penyakit virus yang disebarkan oleh nyamuk yang membawa virus Zika (ZIKV). Ia disebarkan kepada manusia melalui gigitan nyamuk Aedes iaitu vektor yang sama bagi demam denggi. Penyakit ini menunjukkan tanda-tanda yang menyerupai demam denggi seperti demam, sakit otot, sakit sendi, sakit kepala, konjuktivitis serta ruam.

Di Brazil, ia dilapor terdapat peningkatan kelahiran bayi yang mengalami sindrom mikrosefali (microcephaly) atau otak kecil dan buat masa ini belum lagi diketahui penyebab sebenar kejadian tersebut. Namun, mereka percaya kecacatan ini mungkin ada kaitan dengan wabak Zika.

Tiada vaksin khusus

zika3

Sekadar gambar hiasan

Pada masa ini tiada vaksin untuk mencegah daripada jangkitan dan tiada ubat khusus untuk merawat penyakit Zika. Menurut WHO, mereka yang dijangkati dinasihati untuk minum air dengan kuantiti yang banyak serta merawat kesakitan badan serta demam dengan ubat-ubatan yang biasa.

Merebak melalui nyamuk Aedes

Sekadar gambar hiasan

Disebarkan melalui nyamuk aedes – bergantung kepada spesis. Aedes jenis aegypti, paling banyak menyebarkan Zika. Aedes jenis ini ditemui di Florida, Gulf Coast dan Hawaii. Namun baru-baru ini, ia turut ditemui di Washington DC yang bercuaca panas. Aedes jenis albopictus dikatakan turut mampu menyebarkan virus Zika tetapi tiada kajian kukuh mengenainya.

Jenis ini boleh ditemui di utara New York dan Chicago pada musim panas. Nyamuk aedes biasanya menggigit pada awal pagi dan senja. Ia membiak dalam takungan air jernih dan memerlukan masa seminggu untuk menjadi nyamuk dewasa.

Siapa paling berisiko kalau dijangkiti?

RECIFE, BRAZIL - JANUARY 25: Estafany Perreira holds her nephew David Henrique Ferreira, 5 months, who has microcephaly, on January 25, 2016 in Recife, Brazil. In the last four months, authorities have recorded close to 4,000 cases in Brazil in which the mosquito-borne Zika virus may have led to microcephaly in infants. Microcephaly results in newborns with abnormally small heads and is associated with various disorders including decreased brain development. According to the World Health Organization (WHO), the Zika virus outbreak is likely to further spread in South, Central and North America. At least twelve cases of Zika in the United States have now been confirmed by the CDC. (Photo by Mario Tama/Getty Images)

Sekadar gambar hiasan

Bayi dalam kandungan paling berisiko sekiranya si ibu dijangkiti virus ini. Zika boleh tersebar menerusi jangkitan kuman kepada janin dan peringkat janin yang paling berisiko dijangkiti virus tersebut adalah dalam tempoh kehamilan tiga bulan pertama.

Sindrom microcephaly disebabkan virus zika akan menyebabkan seseorang kanak-kanak berhadapan kecacatan mental sehingga membataskan kecerdasan pergerakan otot seumur hidup mereka.

Langkah pencegahan yang perlu dibuat

zika6

Sekadar gambar hiasan

Berikut adalah langkah-langkah pencegahan yang dikemukakan oleh KKM:

  • Elakkan dari gigitan nyamuk dengan memakai baju berlengan panjang dan seluar panjang, menggunakan repellent (bahan untuk mengelakkan/menangkis nyamuk pada kulit yang terdedah) dan tidur di tempat yang berkelambu
  • Elakkan daripada melakukan aktiviti luar sepanjang tempoh waktu puncak gigitan nyamuk aedes ini, iaitu beberapa jam sebelum senja dan selepas subuh
  • Sekiranya terdapat individu yang menunjukkan tanda dan gejala penyakit ini semasa berada di negara dijangkiti atau setelah pulang ke Malaysia, maka segeralah mendapatkan rawatan di klinik atau hospital yang berhampiran

Sekarang dah kena selalu berwaspada dan tak boleh sambil lewa je. Jangan sampai terkena kepada ahli keluarga atau kita sendiri baru nak menyesal. Apapun, semoga pihak berkaitan dapat menemui vaksin yang sesuai untuk menyembuhkan virus Zika ni.

Sumber: Astro Awani

SKIP THIS AD ×