berita

Lagi Taktik Licik Scammer, Tanpa No TAC Pun Boleh Transfer Duit.. Hati-Hati!

September 27th, 2018 | by Arini Saleh
Kini Trending

Kegiatan scam menggunakan panggilan palsu dengan taktik kononnya tersalah bank in duit ke akaun mangsa telah menyebabkan pasangan ini kerugian wang. Ketika kejadian, suami mendapat panggilan bertubi-tubi dari scammer yang meminta nombor pin tac.

Tambah licik scammer masih boleh meneruskan transaksi meskipun tanpa no pin tac yang diminta. Hati-hati!

Dapat call bertalu minta no tac

Scammer

PLEASE BEWARE ESPECIALLY FOR THOSE CIMB ACC HOLDERS

Wawa antara salah sorang mangsa scammer 2 hari lepas, macam tak percaya terjadi dekat I dengan Huby, sebab Huby Wa jenis yang sangat teliti dan bukan kata nak puji atau riak tapi dia ada banyak jugak knowledge especially tentang IT. Tapi still boleh kena jugak guys without kita bagi apa-apa details, just taktik pangilan bertalu-talu okey!

1. Kejadian berlaku masa Wawa ada TCA baby, then Huby Wa received call from somebody, dia cakap dia tersilap daftar TAC atas number telefon Huby Wa, so dia tak dapat TAC number la bila dia nak buat transaction, so he keep calling Huby Wa mintak TAC yang bank bagi, dia siap kata dia nak transfer duit urgent kat wife dia, wife dia tengah emergency, dia outstation. Memang Huby Wa tak bagi la, gilaaaa nak bagi buta-buta macamtu ja, bila dah rimaih dia asyik call banyak kali Huby Wa blok terus nombot telepon mamat bedebah tu!

2. Nak jadi cerita misi yang dok TCA baby Wa kata, ampa jaga-jaga kawan dia baru ja kena, toksah layann la depa ni takut TEKENA! Wa kata tak pa dah blok number dah , lagipun depa ingat kita bodo kaa nak percaya cerita muhong depaaa. Mengarutt taikkkkk kuda

3. Balik rumah Wawa nak transfer duit beli barang online, sekali tengok ada mesej from Cimb kata bayaq bil TNB kedai Huby Wa dengan amount xxx. Bukan amount yang sikit guys. then wawa tanya Huby Wa la, apa bil letrik banyak sangat b tak bayaq ni, berapa bulan punya bil ni b oiiii, nasib tak kena potong tidak semua staff kita dok dalam oven dengan reja tertunggak dan Wa pot pet pot pet la, sekali muka laki Wa cuak gila la tekejut gila bangang, dia kata mana ada b buat transaction pun tadi, ya Allah Wa time tu rasa macam nak pitam dah, sahhh dahhh kena dah ni!

4. Sekali cek yaaa memang betul ada transaction RM xxx pkul 12.25! What the.. sebab time tula orang tu asyik call dan Huby Wa blok number laki wa pukul 12.23 guys! Within 2 minute dia lesapkan duit kita even tak bagi details apa-apa pun ampaaa oiii. Jebonnn sunguhh haikhh

Scammer transfer duit ke akaun favourite

5. Cara dia menggunakan acc favourite yang kita save dalam acc kita. Acc favourite ni kita sendiri set dalam acc kita, makna kata kita set favourite sebab kita selalu buat transaction ke acc orang tersebut, kalau dah set acc favourite tak perlu TAC number pun dah boleh transfer.. (wawa explain sebab nanti akan ada jugak orang yang tak tahu kewujudan acc favourite ni). Dalam kes wawa ni orang tu transfer ke salah satu acc favourite laki Wa dan dia akan claim kt orang tu kata dia salah transfer, so dia akan dapat la duit tu. Buta-buta ja dia dapat duitttttt cmtu ja.. Mesti korang kata kenapa nak buat acc favourite tu kan sebab kejap ja nak dapatkan TAC number bila nk buat transcation. Sebabnya Huby Wa berniaga jadi kena ontime semua benda, macam nak buat transaction ke acc untuk topup kilang, maintenance kedai, staff-staff dan sebagainya, kadang nak request TAC num pun leceh kena banyak kali request, kadang bila line slow pun tak boleh dapat, dat y dia buat acc tu. Tapi risk dia tak sangka jadi macam tu pulak.

6. Back to story, kami pun call Cimb then trace bagai, yesssss memang betul itu adalah scammer dan dia transfer duit ke acc TNB office Huby wa, jadi Cimb hanya boleh tolong block jala Cimb Click dan kad, untuk dapatkan kembali duit kena rujuk dekat TNB pulak la, hummm dah agakk dah! Then dia kata lately ramai yang kena dengan scammer ni. Aikhhhh berasa macam nak tokak dinding rumah ja time tu sebab gerammmmm sunguhh berasaa weyyy!

7. Lepas pada tu ja kami p buat laporan polis terus la, then polis pun kata lately ni ramai jugak yang terkena macam kami terutamanya CIMB holder, hummmm.. Tapi malangnya polis tak boleh siasat terus sebab scammer tu dia transfer acc TNB kedai Hubby Wa, sebab laki Wawa set pay bil letrik kedai dia menggunakan favourite acc (dat y la scammer tu boleh jugak transfer without request TAC number).
Polis kata kemungkinan next month n month mungkin TNB just potong melalui duit tu. Jadi dia kira kita macam tak mengalami kerugian apa-apa, walhal korang paham-paham sendiri la knnnn. Bukannya dapat kat kita pun, ntah-ntah duit tu pun dah lesap. Polis kata tu kena melalui TNB dan bank dulu then baru depa boleh buat siasatan. Tapi sekali lagi i tegaskan amount tu bukan sikit korang.

8. Pastu kami pun p TNB dan tanya la, but time tu dia kata transaction bill payment tak dak lagi sebab online TNB payment kadang makan masa, so ada kemgkinan samada duit tu diorang dah transfer ke acc diorang atau system TNB tak update lagi kemasukan duit. So time tu jugak i is redha jala even dala hati ya Allah geram, maqahh, sedihhh tak taw nk hbaqq! Tak pala tak mau pikiaq apa dah, pikiaq positif ja dan pikiaq ada hikmah di sebalik kejadian ni, hikmah dia i boleh kongsi pengalaman i dengan korang supaya tak terkena! Dan yang penting i pikiaq mesti Allah nak gandakan lagi rezeki so tak mau stress.

9. Balik pada buat semua tu Huby wa unblok num orang tu balik, then wasap dia kata dah buat laporan polis then he just react with icon takut then he blocked Huby i pulak, haha takuttt la tu kannn, sewelll!

10. Kalau hampa jadi cmni, first thing kena cepat-cepat call bank dan blok semua, then p balai polis terus buat laporan. Untuk Cimb acc holders buat masa sekarang Wawa rasa tak perlu lagi buat favourite acc transaction tu, bahaya!

Sekarang memang senang ja orang nak hack dapatkan id and pasword acc kita tu, tapi yang HAIRANYA macam mana depa boleh dapat number telefon acc holder tu, sebab cimb sendiri pun akan buat xxx dekat belakang num hp kita, so ada security kt situ dah, sangat-sangat menghairankan macam mana diorang dapat link phone number dengan acc holder dengan tepat sekali! Any ideaaaa???
Pandai sungguh scammer sekarang! Beware ok guys!

Sumber : Salwa Umira