berita

Lain Dari Yang Lain, Ini Resepi Cucur Udang Mi Segera Boleh Anda Cuba

October 16th, 2019 | by Arini Saleh
MyResipi

Sudah menjadi kebiasaan, makanan minum petang dihidangkan untuk mengisi perut sementara menunggu waktu makan malam. Makanan minum petang ini kebiasaannya lebih ringan seperti keropok lekor, pisang goreng, cucur, rojak buah dan sebagainya. Untuk melengkapkan lagi menu ini, turut dihidangkan bersama adalah minuman panas dan sejuk kegemaran masing-masing.

Bagi yang bosan tak tahu nak masak apa tu, apa kata korang cuba variasikan hidangan cucur udang dengan menambah mee segera. Jom cuba resepi menarik daripada Ila Najwa ini.

Cucur Udang Maggi

Petang-petang ni kalau takde idea nak buat ape boleh la try resepi ni. Resepi ni saya dapat dari selebriti terkenal kita. Sis Sheila Rusly dari program masakan dia yg famous tu hehe. Sekadar mengambil inspirasi untuk dijadikan idea dalam menu kita tak salah kan. Dah banyak kali saya buat memang sedap. So siapa-siapa yang nak try boleh la.

Jom tengok macam mana cara nak membuatnya. Sangat mudah dan senang..

P/s Resepi ni untuk yang belum tahu ye. Yang dah tahu takpelah dok diam-diam ekk hehe

Bahan-bahan dan cara membuat

First dh tentulah kena ada maggi kan. Yang ni memang wajib ada kalau takde memang kena bagi ada jgk. P kedai beli kaih. Saya guna 2 bungkus maggi perisa ayam. Ni untuk yang nak buat makan sikit-sikit je kalau agak-agak nak makan beramai-ramai gandakanlah jumlah dia ye.

Macam biasa. Celurkan dulu maggi tadi kemudian toskan. Dah siap letak tepi dulu. Jom tengok bahan lain pulak.


Ini antara bahan-bahan yang lain. Sama jugak macam kita nak buat cucur udang biasa jerr. Untuk saya bahan ni jer yang ada dekat rumah. So guna yang ni jelah . Ada udang, daun kucai, daun sup, bawang besar, taugeh dan juga cili merah. Potonglah ikut suka macam mana pun janji potong. Macam hampa kalau nak guna bahan macam saya jugak pun boleh tapi kalau ada nak tambah apa-apa lagi terpulang lah.

Okay dah siap potong bahan-bahan tadi. Kita biarkan tepi dulu. Dalam bekas lain masukkan tepung gandum. Saya guna 2 cawan saja kalau nk banyak gandakan saja. Cara bancuh sama ja. Bancuh macam kita nak buat cucur yang selalu kita buat tu okay.

Tambah sayur-sayuran dan lauk


Dah siap bancuh tepung tadi. Boleh la masukkan bahan-bahan yang telah siap kita potong awal-awal tadi tu.


Gaul rata sampai sebati macam ni okey. Ha masa yang ditunggu-tunggu. Dah siap gaul semua bahan barulah kita masukkan maggi yang telah siap dicelur tadi. Macam dalam gambar tu ye.


Dah siap gaul maggi bersama tepung dan bahan-bahan lain tu masukkan pulak serbuk perencah ayam maggi tu. Ini lah yang buatkan cucur kita rasa sedap sikit. Lain dari yg lain. Saya masukkan 2 bungkus terus. Kalau rasa kurang apa-apa boleh la nak tambahkan garam ataupun aji sikit. Semua ni terpulang pada hampa nahh. Kalau saya 2 bungkus serbuk perencah ni dah cukup takyah nak tambah-tambah rasa dah.


Gaul lah lagi sampai sebati, mesra semua bahan. Sampai jadi mcm ni. Lepas ni boleh la goreng. Huishh tak sabarnya.

Tips nak garingkan cucur


** Oh ya ada 1 tips yg saya nak kongsi dgn semua. Mungkin ada yang dah tahu dan mungkin jugak yang tak tahu kan huhu. Mak saya cakap kalau sebelum nak goreng tu. Ambil sesudu minyak dalam kuali yang kita tengah panaskan untuk menggoreng cucur ni. Dia akan buatkan cucur kita jadi lebih garing dan sdap. Minyak yang telah panas tau. Tengok macam dalam gambar tu ye.


Ni rupa dia. Masa kita tuang dari sudu tu dia akan bunyi macam masak sikit sebab minyak panas kan. Gaulkan semula bagi sebati.


Minyak pun dah panas. Goreng la macam biasa. Bentuk terpulang lah nak kecik, besar, tebal ke nipis ikut hampa la. Haipp jangan tengok dekat kuali tu ekk. Kuali ni legend tau. Warisi 3 keturunan ni.

Dah siap!


Taraaaaa. Siap dah cucur udang maggi saya. Boleh la dihidangkan dengan sos cili dan jugak mayonis. Hampa nak makan dengan apa pun terpulang lah. Boleh je kan. Nyum nyum. Memang sedap dan garing sangat. Senang je kan nak buat. Boleh makan santai-santai bersama family. Siapa yang nak cuba buat lah. Yang nak share resepi ni pun boleh saya izinkan. Tak salah sama-sama berkongsi idea dan resepi kan. Sharing is caring..

Sumber : Masak Apa Hari Ini (MAHN)

The following two tabs change content below.