berita

Lelaki Dakwa Kembali Negatif Covid-19 Selepas Joging, Dr Rafidah Beri Respon – ‘Mengarut! Elok Ditangkap Sahaja’

March 14th, 2022 | by Hariz
Kini Trending

Sejak Malaysia ‘diserang’ gelombang varian Omicron, kes harian semakin meningkat malah ramai yang disahkan positif selepas membuat ujian kendiri RTK. Seharusnya, pesakit Covid-19 diwajibkan untuk menjalani kuarantin kendiri selama 7-10 hari untuk mengurangkan penularan virus tersebut.

Namun begitu, kecoh semalam seorang lelaki yang mendapati dirinya positif, langsung keluar joging sejauh 10km, dan mendakwa dirinya ‘sembuh’ sejurus itu. Ini respon pakar perubatan, Dr. Rafidah Abdullah.

Artikel Berkaitan: Lelaki Keluar Jogging Ketika Positif Covid-19

Ada risiko serangan jantung

Foto: Tiktok

Video yang dimuat naik di laman TikTok itu mendapat pelbagai reaksi orang ramai yang rata-ratanya bersetuju lelaki tersebut tidak mengikut arahan kuarantin dengan betul dan mengancam kesihatan orang awam. Menerusi satu ciapan, Rafidah berkata tindakan dan dakwaan lelaki tersebut dianggap mengarut, serta membawa risiko serangan jantung.

Lari 10km ‘hilangkan’ COVID19? Mengarut! Dah kenapa pergi berlari 10km diluar? Nak pass kan virus anda kepada orang lain? Ada juga ya manusia macam ini. Pendapat saya, elok ditangkap saja.

Kalau anda ada jangkitan COVID19, ada risiko serangan jantung. Rehat, kekal hidrasi & makan makanan sihat. Susah ke? Bukan pergi berlari jarak jauh. Tunggu2 lah dahulu

Rafidah turut menegaskan bahawa ujian RTK-Ag merupakan ujian saringan dan sekiranya ujian PCR dilakukan, keputusan sudah tentu akan positif lagi.

Jangkitan tidak ‘hilang’ dan anda ‘sembuh’ dan selamat keluar dari kuarantin sebelum waktunya. Bagus buat ujian berkala tapi negatif tidak bermaksud anda tiada (virus) ya.

Sumber: Twitter

SKIP THIS AD ×