berita

Lelaki Muslim Ini Dapat Kerja Baru & Minta Beberapa Minit Dalam Sehari Untuk Solat.. Selepas Itu Dia Terkejut Sebab..

December 1st, 2016 | by Ash Nordin
Kini Trending

3-3

Jika kita lihat dunia pada masa kini, manusia yang beragama Islam rasa tak selamat dan ditindas. Lihat sahaja apa yang terjadi di Myanmar, ada sesetengah penduduk di negara barat jadi ‘racist’ dan macam-macam lagi. Nak pergi mana-mana pun rasa dah tak selamat.

Walaubagaimana pun, tak semua yang tak berhati perut. Lelaki Muslim ni dapat kerja baru di California, Amerika Syarikat dan dia minta satu tempat untuk dia beribadah, tak kisah sama ada tempat tu kecil atau besar, janji dapat solat. Selepas beberapa hari ini terjadi..

Dapat kerja baru, minta tempat untuk solat

screen-shot-2016-12-01-at-11-53-18-am

Baru-baru ni saya dapat kerja baru di California. Pada hari pertama, saya cakap pada boss dan juga staff HR bahawa dia merupakan seorang Muslim. Saya hanya ingin curi masa beberapa minit, beberapa kali sehari untuk melakukan ibadah. Saya memberitahu kepada mereka bahawa saya tak kisah untuk lakukan ibadah di mana-mana pun. Lepas bagitahu perkara itu, mereka sangat memahami.

Akhir sekali saya berada di dalam bilik gelap dan kosong, lantai tile, tak jauh dari tempat dia bekerja. Itu pun sudah lebih dari mencukupi dan saya gembira ada bilik kosong yang tak digunakan.

Dan beberapa hari selepas tu..

screen-shot-2016-12-01-at-11-53-41-am

screen-shot-2016-12-01-at-11-53-26-am

Selepas beberapa hari datang solat di bilik yang gelap tu, saya masuk bilik tu dah kemas, nampak baru, ada karpet, lampu dan satu rak kecil (tempat untuk letak kasut). Dan ada satu nota yang dilekatkan di pintu bilik tersebut mengatakan ‘Quiet room’, sesuai kepada sesiapa untuk melakukan ibadah atau ingin berehat, menenangkan diri. Saya tak sangka dan tak mampu berkata apa-apa. Saya harap ramai orang menikmati dan menggunakan bilik yang baru ni.

Sumber: Facebook Bryan Conn

The following two tabs change content below.

SKIP THIS AD ×