berita

‘Mal, Kau Nampak Tak’ – Diganggu Cik Ponti Ketika Nak Bawa Pulang Pokok Sirih Junjung

January 12th, 2020 | by Azizi Rahman
Kini Trending

Mint yang mendalam terhadap tumbuh-tumbuhan terutama pokok-pokok hiasan bertukar tragedi yang tidak akan pernah dilupakan. Begitulah perkongsian yang dibuat oleh Hisham di Twitter miliknya apabila menceritakan tentang kisah dia bersama dua orang lagi rakannya diganggu makhluk halus ketika sedang cuba membawa pulang sebatang pokok sirih junjung.

Pokok bongsai sirih junjung berhantu

Menurut Hisyam, kejadian yang menyeramkan ini berlaku apabila dia bersama rakannya ingin membawa pulang pokok bongsai sirih junjung ke rumah rakannya. Pokok yang tumbuh meliar di kawasan sebuah rumah usang ini menarik minat rakannya yang juga seorang pencinta tumbuhan hiasan seperti bunga kertas dan bongsai yang lain.

Minat sangat pokok bongsai

Hendak dijadikan cerita, rakannya ini tertarik dengan satu pokok bongsai sirih junjung yang meliar. Setelah meminta izin dari pemilik pokok tersebut, mereka dibenarkan membawa pulang pokok itu.

Tuan rumah bersyukur

Yang peliknya, tuan kepada pokok itu bersyukur kerana ada orang yang berminat untuk mengambil pokok tersebut. Namun, mereka tidak bersangka buruk kerana sikap sesetengah individu yang suka akan adanya orang yang bakal mengemaskan ruang kawasan rumah mereka.

4 batu seolah batu nisan ditemui

Namun, setelah bermulanya aktiviti mereka untuk membawa pulang pokok tersebut, kejadian pelik berlaku sedikit demi sedikit. Mereka diganggu secara halus, namun mereka hanya mengendahkan gangguan itu dan meneruskan kerja mereka. Di sinilah bermula kejadian yang menyeramkan membelenggu mereka ketika proses peralihan pokok.

Bau yang begitu busuk mula menghantui

Dengan izin Allah, bau itu terus hilang

Diganggu cik ponti

Penemuan 2 sosok putih di rumah usang

Bunyi mengilai makin kedengaran

Akhirnya berjaya bawa pulang

Sumber: Hisham

SKIP THIS AD ×