berita

Media Prima Mula Proses Pembelian Balai Berita Bangsar

July 2nd, 2021 | by Iera Zahirah
Kini Trending

Media Prima Berhad (Media Prima) telah mengumumkan perolehan ibu pejabatnya yang terletak di Bangsar sebagai sebahagian daripada pelan pengukuhan dalam jangka masa panjang terhadap operasi perniagaan Kumpulan.

Mula proses pembelian Balai Berita Bangsar

Media Prima menyambut baik tawaran yang diberikan oleh PNB Development Sdn Bhd (PNB Development) mengenai cadangan perolehan Balai Berita Bangsar dengan pertimbangan belian RM156.4 juta. Cadangan berkenaan akan di meterai antara Media Prima dan PNB Development, namun tertakluk kepada perjanjian jual beli rasmi.

Menerusi kenyataan rasmi Media Prima, bangunan tersebut merupakan ibu pejabat kumpulan dan pejabat anak-anak syarikat yang sebenarnya disewa daripada PNB Development.

Cadangan perolehan Balai Berita Bangsar ini juga dijangka memberi jaminan jangka panjang untuk memastikan operasi kumpulan berjalan lancar.

Balai Berita Bangsar sebagai lokasi yang optimum

Media Prima juga telah mengambil kira faktor lokasi strategik Balai Berita Bangsar sebagai lokasi yang optimum bagi mendukung kadar pertumbuhan serta operasi kumpulan.

Kumpulan berhasrat untuk melabur dalam pembikinan studio baru bagi melengkapkan studio yang sedia ada agar dapat menampung permintaan penghasilan kandungan yang semakin meningkat begitu juga menyatukan operasi pengumpulan.

Menurut Media Prima, cadangan perolehan merupakan pelan perniagaan strategik bagi peminjam kelestarian masa hadapan dimana ia dapat mengurangkan risiko potensi kenaikan kadar sewaan.

Pada 2018, Media Prima Terlibat dengan perjanjian urus niaga jualan dan pajak bersama PNB Development, melibatkan aset milik The News Straits TImes Press (Malaysia) Berhad termasuk Balai Berita Bangsar.

SKIP THIS AD ×