berita

Nak Beli Troli Rak IKEA Mahal! Ini Cara Mudah DIY Guna Barang Kedai Eco Je

May 7th, 2019 | by Amat
Make-It-Senang

Ruang dapur yang sempit pasti akan ‘sakit mata’ terutamanya buat para ibu. Terlalu banyak rak dan almari di setiap sudut dapur sampai naik rimas dan sudah ketiadaan idea untuk mengemas ruang dapur. Pengguna Facebook, Maria Ariana kongsi cara buat rak troli DIY ala-ala di IKEA yang sangat berguna dan simple. Penuhi saja bahan kering di dalam bakul troli ini. Sangat berguna!

Troli ala-ala IKEA

Bahan yang diperlukan

Untuk troli ini kita guna 3 pieces bakul, sebab kita nak buat 3 tingkat. Saiz bakul pula ikut citarasa korang la tapi kalau guna bakul lain nanti ukuran paip pvc tu pun lain la ye. Bakul korang boleh cari kat kedai ECO, sebab murah (wah promote kedai ECO nampk) tapi yang warna putih ni memang rare la nak jumpa. Tak tau la kat tempat korang banyak ke tak.

Roda

Ok yang ni penting iaitu roda. Pun dari kedai ECO (promote lagi) beli 1 bungkus dapat 2 pieces roda. Tapi pastikan tapak kat roda tu jenis yang 4 segi tau. Nanti nak ikat bolt sebab takut salah beli, kat ECO ada banyak jenis roda.

Cable tie

Cable tie guna nak ikat bakul tu nanti. Beli 1 bungkus pakai tak habis pun. Tapi pastikan beli yang besar. Baru la kuat nak ikat bakul tu. Ini pun dari kedai ECO. Kedai hardware pun ada tapi saja la nak pelaku kedai ECO.

Saiz skru

Yang ini aku guna saiz ni, boleh nampak kot nombor dalam gambar tu berapa saiz dia. Guna untuk ikat roda tu nanti.

Batang PVC

Paip PVC ini ambil yang tebal tau sebab ada juga yang nipis takut tak kuat. Yang ini beli kat kedai hardware. Tapi kalau nak jimat, korang bloeh cari kat longgok-longgok tong sampah. Kadang-kadang orang dok buang ja bekas saki baki yang dah potong.

Gam PVC

Gam khas untuk paip PVC. Gam ini boleh dibeli di kedai hardware atau mana-mana kedai runcit dengan harga sangat berpatutan.

Ukuran PVC ikut saiz troli

Nah gambar close up saiz joint yang aku guna. 15mm tau saiz dia. Banyak mana aku guna? korang tengok kat gambar seterusnya ok. Kalau korang nak tinggikan lagi troli tu korang adjust la sendiri saiz dia.

Langkah pertama

Langkah pertama adalah sediakan ukuran batang PVC dan kuantiti seperti ini, 4 pieces L joint, 4 pieces T joint, 2 pieces paip 2 cm, 2 pieces paip 36 cm, dan 4 pieces paip 9 cm. Sambung dan gam ikut macam dalam gambar tu ya.

Langkah kedua

Langkah kedua perlu buat tiang terlebih dahulu. Pasangkan 4 pieces paip 7cm (untuk kaki bawah sekali tu), 8 pieces paip 23cm, 12 pieces T joint, 12 pieces paip 2cm (untuk sambung bahagian T joint tu) dekat arrow kuning tu dan 4 pieces L joint.

Langkah ketiga

Seterusnya, langlah ketiga anda perlu cantumkan tapak dengan tiang. Jangan lupa gamkan tau. Baru tak tercabut.

Langkah keempat

Langkah keempat adalah tebuk lubang. Tengok gambar tu, faham kot. Lubang untuk ikat roda dan ikat bakul.

Langkah kelima

Step 5 guna bolt dan nut ikat roda itu. Kalau korang nak cat apa-apa warna pastikan sebelum pasang roda tu ya.

Langkah keenam

Step 6 pasang bakul dan ikat dengan cable tie. Gambar close up ikat bakul tu tak ambil, lupa. Sorry naa.
Ikat la lagu mana pun janji lekat bakul tu. Laki aku pun guna otak ja cara nak ikat pun. Hampa pun pandai-pandai la. Yang ini siap dah. Siap cat putih lagi. Baru nampak mahal.

Sumber: Maria Ariana