berita

Netizen Teruja Nak Cuba 10 Resepi Sahur & Berbuka Puasa Eina Azman

April 20th, 2019 | by Amat
MyResipi

Lebih kurang dua minggu sahaja lagi kita akan menyambut bulan Ramadan yang penuh keberkatan. Sepastinya ramai antara kita masih pening dan tidak tahu juadah apa yang mahu dihidangkan semasa bersahur dan berbuka puasa buat keluarga tersayang.

Kali ini kami kongsikan beberapa menu masakan dari Eina Azman yang menjadi tumpuan netizen untuk disajikan buat keluarga. Memang sangat sesuai untuk ketika bersahur dan berbuka puasa nanti.

Sayur rebung masak cili padi

View this post on Instagram

Eina bukan chef, tapi mmg passionate about food. Eina selalu masak for my family and friends. Bila dorang puji masakan kita, rasa confident tu datang..lagi lah semangat nak masak dan kongsi inspirasi resipi dengan korang semua! Untuk harini, nak share kt korang resipi Sayur Rebung Masak Lemak Cili Padi #CaraSaya! Kalau pergi kedai makan dkt Pahang mesti ada menu ni kan? Tapi Eina tambah daging, bagi lagi sedap! Korang try la recipe ni, simple and mudah je. Bahan – Bahan : •500g rebung (basuh dan toskan) •1/5 kg daging yang sudah di rebus •15/20 biji cilipadi (blend) •2 inci kunyit hidup (blend) •4 batang serai (diketuk) •2 cawan santan/susu cair •2 Asam Keping •3 daun limau purut •1 cawan air •Sedikit gula •3 sudu MAGGI CukupRasa Cara nak masak 1: Rebuskan daging sehingga lembut. 2: Masukkan bahan yang sudah di blend. 3: Bila dah mendidih boleh masukkan rebung, kacau sedikit. 4: Masukkan air and daging yg sudah direbus tadi. Masukkan santan dan kacau. 5: Nak bagi lagi sedap mesti lah kena masukkan MAGGI CukupRasa! Baru la lagi ummphh! 6: Masukkan sedikit gula, daun limau purut dan asam keping. And IT’S DONE! @farhana.ab.rahman #CaraSaya #MAGGICukupRasa #EinaAzman #ItsdonebyEinaAzman

A post shared by Eina Azman (@eina_azman) on

Mee kari ayam

Kari ikan merah

Ayam goreng kicap

Asam pedas ikan siakap

Sambal ikan kembung

Siakap stim limau

Udang masak lemak cili padi nenas

Sambal tumis ikan bilis petai

Ikan keli goreng berlado

Jadi, mudah bukan untuk menyediakan juadah ringkas buat keluarga? Lepas ini dah tak perlu pening kepala memikirkan menu yang sesuai untuk dihidangkan ketika berbuka puasa. Apa kata masak saja dirumah, masakan air tangan isteri kan lebih sedap berbanding membeli di luar sana tu.

Sumber: Eina Azman