berita

Latest Posts

Foto Rossa Ayu Bertudung

October 10th, 2012 | by Ai
Lensa Insta

Semua peminat sedia maklum penyanyi Indonesia yang terkenal denga lagu “Ayat-ayat Cinta,” Rossa bakal mengerjakan ibadah Haji bulan ini.

Menerusi laman portal hiburan Indonesia, Detik Hot, Rossa atau nama sebenarnya Sri Rossa Roslaina Handiyani, 34 dikatakan bakal berangkat ke tanah suci pada Jumaat ini (12 Oktober 2012).

Berikut merupakan beberapa foto penyanyi ini sewaktu mengikuti kursus Haji baru-baru ini. Maniskan Rossa bertudung?

Caras : Meluat Dengan Perangai Hos Ni….

October 10th, 2012 | by Ai
Isu & Kontroversi

Walaupun penglibatannya dalam dunia penyiaran ni boleh dikirakan setahun jagung, tapi lagaknya..fuh mak ai, mengalahkan diva-diva popular Malaysia!

Al-kisahnya, kawan M memang sakit hati betul dengan perangai hos ni yang makin lama, kalau tak ditegur, makin melampau. Kata kawan M ni, hos ni kalau bab mengata dan mengumpat orang di depan tv, bukan main lagi. Badan je jantan, tapi mulut mengalahkan bertih goreng.

Kawan M ni pun buka cerita mat bertih goreng ni satu persatu. Katanya, hos ni memang ada masalah dengan attitude kerja. Kalau ada rakaman je, mesti datang lambat. Dah tak pasal-pasal menyusahkan krew-kew produksi yang lain. Sudah lah lambat, tak minta maaf pula tu!

Lepas tu, hos ni tau pula marah kalau orang lain yang datang lambat. Ha, memang bagus sangat perangai tu. Vass Vass Pom Pom!

Kawan M ni pun ada sebut, dulu waktu kerja dekat stesen radio, pun dia buat perangai yang sama. Ingatkan, bila dah masuk jadi hos, perangai dah berubah. Rupanya…hurmm…menaruh harapan bak kata Zaiton Sameon.

Macam itu lah yang kawan M ni cerita. Bukan main sungguh-sungguh lagi dia meluahkan perasaan. Katanya, dia dah penat terkena banyak kali dengan perangai diva hos ni.

Ini Kontroversi Nak Busukkan Nama Saya – Hanez Suraya Respon Isu Foto Peluk

October 10th, 2012 | by Ai
Kini Trending

Lumrah kehidupan sebagai seorang artis. Pasti tidak terlepas dengan pelbagai kontroversi apabila seseorang selebriti tersebut kian popular. Segala hal ehwal kisah silam pasti diperagakan balik untuk menjatuhkan nama baik artis tersebut. Lebih-lebih lagi jika isu tersebut adalah dari sisi negatif mereka. Meletup-letuplah gosipnya.

Baru-baru ini, isu zaman silam Hanez Suraya diperbesarkan di laman sesawang internet apabila beberapa foto kolajnya yang berparti dan berhibur tersebar. Namun artis wanita ini tidak cepat melatah malah memberi penjelasan dengan tenang tatkala ditembak dengan pelbagai soalan ketika berlangsungnya pelancaran drama Dalam Hati Ada Taman bertempat di Ampwalk, semalam.

“Zaman dahulu zaman muda, baru nak kenal dunia, nak kan hiburan. Kenapa isu ini perlu dibangkitkan sedangkan Hanez sudah berubah?”

Bagi pelakon yang kian popular itu, beliau yakin ianya adalah salah satu kontroversi yang ingin membusukkan namanya dan merosakkan hubungannya bersama penyanyi terkenal Awi Rafael. Namun, beliau dengan tabah menyatakan, “Hubungan kami menjadi semakin akrab, malah isu ini tak menggangu hubungan kami.”

Menempah nama seawal usia 18 tahun dalam industri hiburan cukup membuktikan bahawa beliau mampu berdiri teguh dengan pelbagai kontroversi yang ditimbulkan oleh pihak tak bertanggungjawab. Malah, beliau turut berpesan kepada individu yang iri hati dengan hubungan dan kerjaya beliau agar berhenti daripada berbuat sedemikian.

Tambah beliau, “ Jika kami (Hanez Suraya dan Awi Rafael) melakukan kesilapan, maafkanlah kami. Jika jodoh saya bersamanya (Awi Rafael), adalah. Kalau tak ada jodoh, maka tak adalah.”

Randy Pangalila Puji Malaysia

October 10th, 2012 | by Ai
Kini Trending

Baru-baru ini, selebriti kacak daripada Indonesia iaitu Randy Pangalila tampil dalam drama berepisod terbaru iaitu “Dalam Hati Ada Taman” dimana beliau bergandingan dengan selebriti jelita iaitu Elfira Roy.

Menerusi temubual bersama selebriti kacak Randy D Pangalila atau lebih dikenali sebagai Randy Pangalila, 22 tahun, beliau memperkatakan tentang cara kerja di negara Malaysia berbanding negara Indonesia dimana jelas kelihatan beliau lebih selesa di bekerja di negara ini.

“Berbanding Indonesia, peralatan yang digunakan di Malaysia lebih hebat malah jauh lebih baik. Yang paling ketara, di Indonesia setiap lakonan pada hari siang akan ditayangkan terus pada waktu malam tanpa sempat melihat hasil kerjanya, manakala di Malaysia, saya dapat melihat hasil kerja daripada awal hingga akhir.”

Katanya, walaupun Malaysia & Indonesia merupakan negara serumpan, namun perbezaan intonasi serta maksud setiap perkataan di antara dua bahasa ini sedikit sebanyak menggangu komunikasinya bersama peminat mahu pun media.

“Seringkali apabila berbicara, niat saya baik tetapi kedengaran kurang enak. Jadi dari situ saya mencuba belajar sambil berjalan untuk memahami lebih mendalam komunikasi ini.”

Jonas Brothers Simpan Foto Yuna Dalam Handphone

October 10th, 2012 | by M
Kini Trending

Jonas Brothers yang popular dengan lagu Burnin’ Up membuat kejutan apabila menayang foto album Yuna serta memainkan sebuah lagu penyanyi itu melalui Skype kepada pihak media sempena sidang media Jonas Brothers Live In Malaysia 2012, pagi semalam. Jonas Brothers yang diwakili oleh Nick, Kevin & Joe ini berbuat demikian setelah disoal akan penyanyi Malaysia yang dikenali mereka.

Mereka mempunyai alasan yang tersendiri apabila memilih Asia sebagai lokasi untuk konsert jelajah ini. Menurut ketiga-tiga beradik ini, Asia dipilih kerana mereka ingin meneroka keunikan negara-negara di sekitarnya dan juga sebagai tanda kemunculan semula mereka dalam industri hiburan.

Berkata kepada media, selama ini mereka berada dalam mode hiatus kerana sibuk dengan projek solo seperti program tv realiti, “Marriage To Jonas” yang diterbitkan oleh Ryan Seacrest & Channel E!, di mana program ini membawa penonton mendekati dengan lebih dekat kaum keluarga serta scoop eksklusif yang berlaku di belakang tabir.

Konsert Jonas Brothers Live In Malaysia 2012 yang dianjurkan oleh The Wonderland+ akan berlangsung pada 24 Oktober 2012 di Stadium Negara Kuala Lumpur, bermula pukul 8 malam.

Anda boleh mendapatkan tiket yang bermula pada harga RM 88 & RM188 (Free Seating), RM238 (Rock Zone) dan RM288 (VIP Number Seating / The Pitt), tak termasuk yuran proses sejumlah RM3, melalui laman Ticketcharge dan wakil-wakil penjual.

Untuk sebarang info, boleh hubungi TicketCharge di +60 3 9222 8811 atau lawat ticketcharge.com.my.

Review Filem : Taken 2, Cubaan Racuni Perasaan Takut Kepada Muslim

October 9th, 2012 | by M
Filem Antarabangsa

Filem pertama Taken mengisahkan tentang seorang anak bekas agen kerajaan yang diculik. Dalam Taken, situasi cemas berjaya ditunjukkan apabila si ayah lakonan Liam Neeson hanya mempunyai 96 jam untuk menyelamatkan anaknya.

Di dalam Taken 2, idea utama cerita ini kelihatan sama seperti filem sebelumnya. Jika filem pertama mengisahkan tentang penculikan si anak, dalam filem ini si ibu pula yang diculik. Tetapi siapakah yang menculik mereka? Apa motif sebenar penculikan tersebut? Adakah ini berkait rapat dengan kes penculikan Taken 2008? Yang ini anda kena tengok sendiri sebab saya tak nak ‘spoil’ mereka yang masih belum menonton filem ini.

Minggu lepas saya telah membuat review berkenaan filem Dredd 3D. Dalam review tersebut, jelas saya tunjukkan bukti bagaimana Dredd 3D nyata berbeza dibandingkan dengan Judge Dredd 1995. Tetapi bagaimana pula dengan Taken 2?

Memandangkan idea Taken dan Taken 2 mirip, adakah berbaloi anda menonton cerita ini?

Bagi saya, walaupun kedua-dua filem mempunyai idea utama yang sama, penulis skrip filem ini pandai melakukan inovasi dalam sekuel Taken. Apa yang paling menarik dalam filem ini, bukan sahaja si ibu yang diculik, tetapi Brian Mills turut ditangkap. Kalau hero pun ditangkap, siapa pula yang akan selamatkan mereka?

Jeng, jeng, jeng… Di sinilah si anak perempuan memainkan peranannya. Jika sebelum ini dia yang diculik, sudah sampai masanya untuk Kim menjadi heroin. Berbekalkan alat kelui yang disorok secara rahsia, Brian Mills berjaya menghubungi anaknya dan memberi tips-tips penting untuk mengesan lokasi dia ditahan. Memang ‘style’ habis teknik ni. Hanya perlukan jangka lukis, peta, dan beberapa biji bom untuk membawa si anak ke lokasi tahanan Brian Mills.

Selain daripada itu, terdapat adegan kejar-mengejar menggunakan kereta ala-ala Need For Speed Most Wanted dan juga Transporter. Filem Taken 2 berlatar belakangkan Istanbul. Sebuah tempat yang padat dengan bangunan dan lorong kecil. Memang best kalau tengok aksi kejar-mengejar di tempat sebegini. Tambahan pula yang memandu kereta bukanlah hero, sebaliknya hanya perempuan remaja yang tidak lepas pun ujian memandu.

Jadi bolehkah Brian dan Kim meloloskan diri daripada dikejar polis? Atau adakah mereka akan ditangkap? Opss.. mesti anda berasa musykil di sini. Kenapa Brian dan Kim pula yang dikejar polis sedangkan mereka bukan antagonis? Adakah polis-polis tersebut menerima rasuah atau terdapat insiden lain yang menyebabkan mereka dikejar polis? Yang ni tak perlu saya beritahu rasanya sebab boleh kacau mood nak tengok filem ni.

Okey, cukup dengan review filem. Sekarang saya nak masuk ke isu yang lebih pedas seperti yang tertera pada tajuk artikel ini. Benarkah Taken 2 secara senyap cuba untuk meracuni pemikiran penonton supaya takutkan Muslim? Juga dikenali sebagai Muslimfobia. Saya mempunyai beberapa alasan yang kuat untuk menyokong hipotesis yang saya telah saya buat.

Pertama, di awal filem ini terdapat babak pengkebumian jenazah. Antagonis di dalam cerita ini ialah Muslim. Jadi semasa pengkebumian tersebut memang boleh dengar bacaan surah-surah Al-Quran. Jika itu sahaja tidak mengapa. Tetapi mereka yang menghadiri pengkebumian tersebut berhasrat untuk membalas dendam ke atas pembunuhan rakan-rakan mereka.

Come on man… Ini situasi hidup dan mati. Andai Brian Wills tidak dibunuh, mungkin dia pula yang dibunuh. Tambahan, Islam tak pernah mengajar umatnya untuk membalas dendam.

Kedua, terdapat adegan memberi dan menjawab salam yang jelas dan nyata. “Assalamualaikum”, tanya ketua antagonis kepada kawannya. Memang bagus orang Istanbul ni. Bagi salam betul-betul, bukannya macam sesetengah artis Malaysia yang main tibai ucapan salam. Dari “Assalamualaikum”, jadi “Asamekom”. Jujur saya katakan, adegan tersebut tak perlu langsung rasanya. Tak membawa sebarang impak kepada jalan cerita. Malahan boleh menanam persepsi negatif orang ramai kepada Muslim.

Ketiga, terdapat beberapa adegan yang menunjukkan suasana di rumah salah satu watak antagonis. Tersergam kalimah-kalimah Al-Quran di dinding rumah mereka.

Jadi kalau rasa nak tengok cerita ni juga, tak ada masalah rasanya. Cuma pastikan anda mempunyai persiapan rapi dari segi mental. Ingat, penjenayah sentiasa ada tidak kira agama apa sekali pun. Dan Islam tidak pernah mengajar umatnya untuk membalas dendam apatah lagi melakukan jenayah.

Nota : Artikel ini yang ditulis oleh seorang blogger jemputan yang ingin dirahsiakan namanya. Terima Kasih!

Subscribe Youtube OHBULAN! Banyak Video Best!

Top Posts This Week