berita

Latest Posts

“Hampir Setahun Dah Saya Tidak Makan Nasi” – Watie Elite

July 24th, 2012 | by Ai
Kini Trending

Terkejut juga kami apabila membaca sebuah artikel yang mengatakan bahawa Watie Elite sudah hampir setahun tidak makan nasi. Iya lah, siapa yang tahan tak makan nasi kan?

Dalam laporan mStar Online hari ini, Watie mengaku dia sudah hampir setahun tidak menjamah makanan ruji itu dan akan merasa mual jika memakannya. Antara sebab dia tidak mahu menjamah nasi adalah kerana dia ingin mengekalkan bentuk tubuh badan yang cantik.

“Hampir setahun dah saya tidak makan nasi kerana ingin mengamalkan diet selepas kagum melihat kelangsingan tubuh kakak saya walaupun sudah berusia lingkungan 40-an. Kini saya langsung tak boleh makan nasi dan kalau nak rasa pun cuma sedikit sahaja.”

Bagus juga kekalkan bentuk badan, bertambah sayanglah Joey pada Watie bila melihat isterinya sentiasa kekal cantik bergaya. Maklumlah, selalunya apabila seseorang wanita itu sudah berkahwin, jarang mereka mahu menjaga badan. Anda bagaimana pula?

OHBULAN! : Teringat seorang kawan ini, dari awal kenal sehingga sekarang memang tak jamah nasi. Lauk saja yang dimakannya.

TV3 Sajikan Penonton Dengan “Fiqh Wanita” Sepanjang Ramadhan

July 24th, 2012 | by Ai
Kini Trending

Sesungguhnya Islam merupakan cara hidup yang lengkap dan sempurna di muka bumi ini untuk menjamin kebahagiaan dan keselamatan di dunia dan di akhirat. Namun masih ada di antara kita masih kabur mengenai hukum-hukum Islam terutamanya berkaitan wanita terutama tentang bersuci, ibadat, mu’amalat, kewajipan-kewajipan dan hak-hak wanita. Menyusuli program keagamaan Al-Hidayah, sebuah lagi program bual bicara wanita terbaru terbitan Primeworks Studios iaitu “Fiqh Wanita”, akan mendedahkan kepentingan pengetahuan fiqh wanita dalam kehidupan sebagai muslimah serta memahami tentang hukum islam seperti bersuci, ibdat, dan kewajipan lain berkaitan wanita dengan lebih jelas.

Fiqh Wanita yang telah pun membuka tirainya pada 6 Julai 2012 yang lalu, akan membuka segala persoalan serta memberi penyelesaian kepada para penonton khususnya kaum muslimah untuk menjalani sebuah kehidupan yang lebih baik dan diredhai di dunia mahupun akhirat. Lebih menariknya lagi, program 30 minit ini lebih memfokuskan kepada topik dan isu yang boleh dijadikan panduan dan amalan buat seseorang muslimah dalam meneguhkan iman, taqwa dan kerohanian.

Fiqh Wanita yang menampilkan Shadiya Abbas sebagai pengacara, akan membincangkan persoalan-persoalan menarik untuk dikupas oleh barisan panelis akademik yang berpengetahuan luas dalam aspek teori dan amali agama Islam seperti Prof. Dr. Zaleha Kamarudin (Rektor UIAM Gombak), Ustazah Asmak Husin (Pensyarah UiTM Shah Alam), Ustazah Noraslina Jusin, Ustazah Nourul Iman Niamat, Ustazah Wan Habsah Wan Ahmad dan Ustazah Norhafizah Musa.

Antara kelainan ketara yang dibawakan oleh program bual bicara baru ini adalah setiap topik yang dibahaskan akan disertakan dengan sesi praktikal yang dilaksanakan oleh penonton di studio. Sesi praktikal dan demonstrasi ini pastinya akan memudahkan penonton dalam memahami persoalan yang dibincangkan. Di samping itu, penonton di rumah boleh turut serta melontarkan soalan kepada panelis menerusi laman sosial Facebook Fiqh Wanita.

Antara isu lain yang mendapat perhatian ialah perbincangan menerusi tajuk ‘Darah Wanita’ yang akan dibahas selama tiga minggu berturut bersama Ustazah Asmak Hussin. Menariknya topik ini adalah kerana panelis bakal membawa penonton menyelami mengenai masalah yang sering berlaku kepada setiap muslimah semasa berada di dalam keadaan haid, istihadah dan nifas.

Bagi topik ‘Darah Istihadah’ atau dikenali juga sebagai darah penyakit, penalis akan membahaskan darah istihadah selepas sucinya seorang wanita daripada haid. Penalis juga akan menjawab segala persoalan mengenai wanita mustahadah dari aspek mengangkat wuduk, solat dan mengenai hubungan intim seorang isteri berada dalam keadaan istihadah dengan suaminya.

Seterusnya, menerusi topik ‘Darah Nifas’, penalis akan mengupas isu mengenai darah yang keluar daripada rahim selepas bersalin, darah wiladah, tempoh bersuci untuk muslimah, syarat untuk qadha puasa dan solat serta amalan yang sesuai dilakukan semasa berada dalam keadaan bernifas.

Terdapat pelbagai lagi isu menarik bakal dirungkai menerusi program Fiqh Wanita yang diterajui oleh Penerbit Puan Shadiya Abbas dan Penerbit Eksekutif, Mohd Naim Niamat. Jangan ketinggalan untuk menyaksikan kesemua 13 episod di dalam “Fiqh Wanita” setiap hari Jumaat, jam 1.00 tengahari di TV3!

Penganjur AIM Baiki Kelemahan, Ganti Juruaudit

July 23rd, 2012 | by M
Kini Trending

“Setiap penganjuran itu tak semestinya sempurna, tapi kami mewakili pihak ‘Anugerah Industri Muzik (AIM)’ daripada masa ke semasa akan memperbaiki segala kesilapan agar perkara yang terjadi pada tahun lepas (Kes pemulangan trofi kemenangan Yuna) tak berulang kembali,” ujar En. Rosmin Hashim, Pengerusi Bersama Jawatankuasa Penganjur RIM AIM 19 menjawab soalan media mengenai inisiatif pembaikan penganjuran AIM tahun ini.

“Kami memandang serius akan perkara itu dan melantik juruaudit penghakiman yang baru mengantikan Ernst & Young, iaitu KPGM,” tambahnya lagi.

Tambah beliau lagi, panel hakim-hakim akan dipilih daripada pengamal terkenal dari industri muzik tempatan dan dipengerusi oleh seorang Ketua Hakim. Pengurusan dan pentadbiran proses penghakiman tahun ini akan dikendalikan oleh MACOMM Management Services, sebuah firma profesional bebas yang pernah menyelia pentadbiran.

Beliau turut memaklumkan bahawa acara Anugerah AIM tahun ini akan berlangsung di Stadium Melawati, Shah Alam pada hari Sabtu, 17 November 2012.

“Oleh kerana Stadium Putra, lokasi acara anugerah tahun lalu tidak dapat digunakan kerana sedang diubahsuai, RIM dan rakan penyiarannya, Astro telah memutuskan untuk menganjur AIM di Stadium Melawati tahun ini. Kapasiti stadium tersebut adalah kecil sedikit daripada Stadium Putra tetapi cukup besar untuk menampung sejumlah besar peminat dan penyokong artis-artis dan industri muzik Malaysia untuk menghadiri Anugerah AIM secara langsung”, kata beliau lagi.

Bagi memastikan kelangsungan genre Hip Hop, pencalonan-pencalonan dari lagu-lagu dalam Bahasa Inggeris kini dibenarkan berdasarkan beberapa kriteria yang ditetapkan.

RIM percaya bahawa penganjuran acara anugerah yang memberi pengiktirafan dan penghormatan kepada bakat-bakat yang berpangkalan di Malaysia akan membantu dalam merangsang kreativiti dan pembangunan dalam industri muzik tempatan.

Kategori-kategori Anugerah

Untuk tahun ini, RIM mengekalkan kategori-kategori di bawah untuk Anugerah AIM:

  1. Artis Baru Terbaik
  2. Persembahan Vokal Terbaik Di Dalam Lagu (Lelaki)
  3. Persembahan Vokal Terbaik Di Dalam Lagu (Wanita)
  4. Persembahan Vokal Berkumpulan Terbaik Di Dalam Lagu
  5. Kulit Album Terbaik
  6. Rakaman Album Terbaik
  7. Video Muzik Terbaik
  8. Lagu Pop Etnik Terbaik
  9. Lagu Nasyid Terbaik
  10. Lagu Rock Terbaik
  11. Lagu Pop Terbaik
  12. Lagu Hip Hop Terbaik
  13. Lagu Inggeris Tempatan Terbaik
  14. Lagu Bahasa Melayu Terbaik Yang Dipersembahkan Oleh Artis Luar Negara
  15. Anugerah Kembara
  16. Anugerah Sri Wirama
  17. Susunan Muzik Terbaik Di Dalam Lagu
  18. Lagu Terbaik
  19. Album Terbaik

Luna Maya Dan Cut Tari Di Penjarakan, Selepas Ariel Peterpan Bebas?

July 23rd, 2012 | by Ai
Isu & Kontroversi

Sekitar jam 9.08 pagi tadi, media Indonesia digamatkan dengan pembebasan penyanyi kumpulan Peterpan, Ariel atau nama sebenarnya Nazril Irham. Secara umumnya, semua sedia maklum bahawa Ariel telah dijatuhkan hukuman penjara selama 3 tahun 6 bulan, bermula pada 23 Jun 2010 yang lalu selepas didapati bersalah kerana terlibat dalam kes penyebaran video porno dengan dua artis wanita Indonesia, Luna Maya dan Cut Tari.

Menurut satu laporan media Indonesia, Ariel telah memanjatkan syukur dan gembira atas pembebasan bersyaratnya. Selain itu, beliau turut mengakui sangat senang kerana saat ini sememangnya sudah lama beliau nanti-nantikan. Sewaktu melangkah keluar dari Rumah Tahanan Kebon Waru, Ariel telah disambut oleh kedua orang tuanya, anggota Peterpan yang lain, penyanyi kumpulan Geisha, Momo serta para peminat setianya yang digelar Sahabat Peterpan.

Setelah pembebasan Ariel, laporan media Indonesia turut menyebut bahawa, berkemungkinan dua selebriti iaitu Luna Maya dan Cut Tari yang didakwa terlibat dengan kes ini, turut akan dijatuhkan hukuman penjara tidak lama lagi.

Menurut seorang pegawai polis Jakarta, Agus Rianto, kes yang membabitkan Luna Maya dan Cut Tari ini masih lagi dalam proses siasatan dan kes ini masih lagi belum selesai, bahkan pihak polis Indonesia sendiri diminta untuk melengkapkan data-data yang berkaitan dengan kes ini.

Sementara itu, selesai sahaja sidang media pembebasan beliau, Ariel difahamkan akan ke BAPAS (Balai Permasyarakatan) bagi menyelesaikan dokumen-dokumen yang harus ditandatangani sebagai syarat PB (Bebas Bersyarat). Selain itu, Ariel turut merancang untuk mengadakan majlis berbuka puasa bersama pihak media dan Sahabat Peterpan di Hotel Grand Serela, Bandung.

Sumber : Malaysiandigest.com

Monday Music : Najwa Latif Lancarkan Single Berunsur Ketuhanan, “AdaMu”

July 23rd, 2012 | by Ai
Kini Trending

Sempena bulan Ramadhan yang mulia ini, segmen Monday Music OHBULAN! minggu ini mempersembahkan untuk anda single terbaru dari Najwa Latiff yang berjudul “AdaMu”.

Single yang turut dilancarkan bersama muzik video rasmi ini adalah single pertama Najwa Latif yang berunsur ketuhanan. Jika sebelum ini lagunya yang berjudul “Kosong” telah mendapat kritikan ramai, OHBULAN! pasti lagu “AdaMu” ini akan menarik perhatian lebih ramai peminat lagi.

Muzik video yang baru dimuat-naik ke laman Youtube semenjak 3 hari yang lepas ini juga (20 Julai) telah menarik lebih 80,000 jumlah tontonan. Para peminat juga memberikan komen-komen yang positif berbanding dengan lagu-lagu Najwa Latif sebelum ini.

Nampaknya, semua orang sudah boleh menerima Najwa sedikit demi sedikit. Jujur kami katakan, lagu “Kosong” memang sedap didengar sebenarnya. Apa pun, mari kita tonton muzik video rasmi lagu “AdaMu” oleh Najwa Latif selepas ini ya!

Raja Rezza Syukur Dapat Sokongan Media

July 23rd, 2012 | by M
Kini Trending

“Sebagai seorang individu yang pernah bergelar sebagai artis, saya bernasib baik kerana mendapat sokongan yang kuat daripada pihak media sejak 30 tahun yang lalu. Di sini, saya akui peranan media adalah amat penting bagi menyalurkan maklumat serta menghebahkan publisiti mengenai artis, mahupun perniagaan kepada awam,” kata Dato Raja Rezza Shah Zurin, pelakon filem Ali Setan yang pernah popular pada tahun 80-an, dan kini Pengerusi Festival Fesyen Islam atau Islamic Fashion Festival (IFF).

“Ketika itu, saya tak tahu mengapa, wajah saya sering menjadi pilihan oleh pihak editorial dalam majalah hiburan seperti URTV dan Media Hiburan sebagai penghias muka depan bersama selebriti-selebriti popular ketika itu. Ada ketikanya, saya sampai naik segan kerana sedar lakonan saya hanya sekadar kemunculan beberapa minit dalam beberapa filem. Sehingga saya dimaklumkan sendiri oleh pihak editorial, bahawa bukan mereka yang memilih saya, sebaliknya ia datang daripada permintaan peminat sendiri. Sejak itu, saya memang pentingkan sokongan pihak media dalam apa jua keadaan,” katanya lagi.

“Sudah 7 tahun Islamic Fashion Festival bertapak di bumi Malaysia, malah boleh dibanggakan apabila jenama Islamic Fashion Festival ini sudah mengembara ke lebih 15 buah negara. Pahit manisnya tak terkira sekali. Antara cabaran terbesar, bagi menterjemahkan cara pemakaian Islamik melalui fesyen kepada setiap wakil negara.

“Selepas kejadian 11 September, kebanyakan negara mengalami satu krisis yang dipanggil Islamophobia. Pemakaian burqa berwarna hitam memberikan satu sentimen yang tak enak kepada negara-negara di luar sana terutamanya Amerika Syarikat dan Eropah. Justeru, Islamic Fashion Festival ini dibawa dengan penekanan dua elemen penting iaitu menerapkan nilai-nilai Islam yang menghulurkan bantuan dan perihatin terhadap insan yang memerlukan serta menjadikan IFF sebagai medium penghubung antara dunia Islam dan Barat.

“Penekanan terhadap warna-warna serta penglibatan pereka fesyen terkemuka dunia menjadi satu strategi penting dalam menjayakan IFF. Kini, kami ingin membawa IFF ke satu tahap yang lebih tinggi di mana fesyen hijab ini bakal mendapat perhatian daripada jenama-jenama terkemuka dunia, “jelasnya lagi.

“Saya teringat akan kata-kata Perdana Menteri Malaysia, “People tend to generalize others. It’s not about any religion, it’s about the extremist in the religion.”

“Saya berharap agar pihak di luar sana dapat melihat skop perjuangan IFF dengan lebih meluas terutamanya dalam isu merapatkan jurang persaudaraan bersama dunia Barat. Fesyen, adalah salah satu caranya,” kata Dato Raja Rezza Shah Zurin menamatkan ucapan ringkasnya.

Subscribe Youtube OHBULAN! Banyak Video Best!

Top Posts This Week