berita

Pekebun Dakwa Harga Sayur Yang Dijual Borong Tidak Banyak Berubah, Ada Pihak Sengaja Ambil Kesempatan?

December 1st, 2021 | by Shahira
Isu & Kontroversi

Foto: Berita Harian

Sejak kebelakangan ini, kecoh di media sosial mengenai kenaikan harga sayur-sayuran di Malaysia. Kebanyakan daripada rakyat Malaysia seakan tidak berpuas hati dengan peningkatan harga yang mendadak iaitu kenaikan lebih 50% daripada harga sayur sebelum ini.

Pekebun jual pada harga biasa

Foto: Harian Metro

Berikutan daripada isu itu, beberapa pekebun di Butterworth, Pulau Pinang mendakwa ada pihak tertentu sengaja mengambil kesempatan menaikkan harga sayur sedangkan pekebun menjualnya pada harga biasa sahaja kepada pemborong atau orang tengah. Dakwa pekebun sawi iaitu Maharam Mohd Tahir, kenaikan harga sayuran itu langsung tidak mendatangkan keuntungan kepada pekebun kerana mereka masih menjual pada harga rendah kepada pemborong. Malah, segala kos seperti baja, racun dan gaji pekerja juga menjadi tanggungan pekebun.

Bayangkan kami jual sawi pada harga RM1.30 sekilogram, tapi harga di pasaran boleh cecah RM6 hingga RM7. Jadi persoalannya, harga melambung itu siapa yang kawal?

Sementara itu, Teow Chun Tong mengakui bagi pihak pekebun mereka juga kadangkala mengalami kerugian disebabkan keadaan cuaca yang tidak menentu. Meskipun begitu, mereka masih menawarkan harga berpatutan kepada pemborong.

Ditambah lagi dengan kos baja, jadi memang ada sedikit kenaikan harga sayur, tapi tidaklah keterlaluan seperti di pasaran sekarang.

Berikutan daripada itu, Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) menggesa pihak berkuasa melakukan pemantauan mengenai kenaikan harga sayur secara mendadak di pasaran.

Sumber: Harian Metro

SKIP THIS AD ×